FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Ritm de crestere de doua cifre in 2009 pentru comertul modern

Ritm de crestere de doua cifre in 2009 pentru comertul modern

Rece­siunea a incetinit ritmul activitatii in majori­tatea domeniilor, unul dintre acestea fiind si sec­torul alimentar. Acest lucru se resimte atat in evolutia categoriilor, cat si in dinamica punctelor de vanzare. La ultimul recensamant realizat de compania de cercetare MEMRB si pre­zentat la conferinta Trade Round Table, s-au obser­vat schimbari in structura universului de magazine, modificari ce se traduc intr-o contractare a canalului traditional si o dezvoltare sustinuta a celui modern, care a inregistrat o crestere de 15% in ceea ce priveste numarul de magazine.

Pornind de la o analiza a celor patru canale ale comertului modern – hypermarket, supermarket, discounter si cash&carry – se poate observa ca discounterii detin in acest moment cea mai buna reprezentare, ca si numar de unitati deschise, cu o dispersie geografica buna. Acestea sunt urmate de supermarketuri, hypermarketuri si cash&carry.

„Ca si tendinta, daca facem o comparatie intre iunie 2009 si iunie 2008, putem vorbi despre o crestere de 15% pentru comertul modern in ceea ce priveste numarul de magazine, ritm impus mai ales de dinamica deschiderilor de magazine de tip discount, al caror numar a crescut cu 20%, urmate de supermarketuri cu 13% si hypermarketuri cu 6%, in timp ce canalul cash&carry a ramas constant fata de anul trecut”, precizeaza Irina Misu, Account Manager, MEMRB.

Hypermarketul creste in importanta in toate categoriile

Daca privim importanta acestor canale din punct de vedere al valorii vanzarilor tranzactionate, remarcam ca hypermarketul a ajuns sa reprezinte 45,6% din vanzarile totale din FMCG, cu 5,7 puncte procentuale mai mult fata de anul trecut, iar acelasi procent se regaseste si in dreptul analizei pe categoria bauturi (47,4%) si produse alimentare (48,1%). Mai mult, pentru produsele nealimentare, procentul depaseste 55% ca si importanta. De notat si procentul foarte ridicat pe care il detine canalul cash&carry cand vine vorba de vanzarile valorice pentru categoria tigari – 77%.

Analizand modificarea procentuala a vanzarilor valorice fata de anul trecut (ianuarie – iunie 2009 versus ianuarie – iunie 2008), se poate observa o crestere de 18,1% pentru total FMCG in comertul modern, crestere data in cea mai mare parte de tigari, care au crescut cu 41,0% in valoare si al caror pret a fost influentat si de majorarea accizelor.

La polul opus, produsele alimentare au avut in schimb cea mai mica rata de crestere, de doar 13,6%. În ceea ce priveste evolutia comparativa a categoriilor per canal, se observa ca supermarketurile au avut cele mai mici rate de crestere indiferent de categoria de produse de referinta. Canalul cash&carry inregistreaza o dinamica atipica de toate celelalte trei, fiind singurul in care anumite categorii au o evolutie negativa – alimentare cu -5,5% si bauturi cu -0,6%.

Produsele alimentare, cea mai mare pondere valorica

Din perspectiva cotei de piata, din total FMCG la nivelul universului de retail modern, produsele alimentare au ponderea predominanta, reprezentand 34,7% in valoare, urmate de bauturi, cu 30,2%, in timp ce tigarile au cea mai mica cota, de doar 12,3%.

Pe de alta parte, “daca evaluam situatia plecand de la schimbarile inregistrate, in puncte procentuale, fata de anul trecut, tigarile sunt singurele care castiga in fata celorlalte categorii, cu 2,0 puncte procentuale, pe cand produsele alimentare au avut o scadere de 1,4% puncte procentuale”, precizeaza Irina Misu. Totusi, evolutiile categoriilor difera in functie de canalul de referinta. De exemplu, supermarketul arata o scadere doar pentru categoria de produse nealimentare (-1,4%), celelalte categorii castigand in valoare. Hypermarketul arata inregistreaza o scadere de 0,9%, atat pentru produsele alimentare, cat si pentru cele nealimentare.

Marcile private in 2009

În momentul de fata, marcile private detin o cota de piata in volum destul de importanta in comertul modern, de aproape 21%, cu un varf inregistrat in canalul supermarket, de 26,9% in volum. La aceasta cota de piata contribuie cel mai mult marcile private pe categoriile de produse nealimentare (17,1%), in timp ce, spre exemplu, marcile private din categoria bauturi detin cea mai mica importanta (0,8%). Însa, potrivit indexului de crestere al vanzarilor pentru acest an, marcile private din categoria bauturi au avut cea mai mare rata de crestere, de 149%, urmate de marcile private de produse nealimentare, cu 122%.

Analizand si prin prisma evolutiei pretului, din nou marcile private de bauturi marcheaza cea mai importanta rata de crestere, pe cand celelalte grupe de produse se comporta diferit de la un canal la altul, cea mai notabila modificare observandu-se in cash&carry, unde pretul marcilor private din categoria produselor nealimentare sufera o scadere de 30%.

Printre marcile private analizate de MEMRB se numara Carrefour, Marca No.1, 365, Delvita, Aro, Winny, Profi, real,- Quality, real,- Selection sau Clever.

Concluzii

  • Comertul modern se dezvolta inca, existand un proces de crestere de 15% ca si numar de deschideri in 2009, iar cea mai mare rata o au discounterii.
  • Hypermarketul detine cea mai mare pondere in vanzarile valorice ale categoriilor de FMCG, urmate de cash&carry.
  • Produsele alimentare au cunoscut cea mai mica rata de crestere valorica in comertul modern, la polul opus aflandu-se categoria de tigari.
  • Produsele nealimentare au o contributie determinanta la cota de piata totala a marcilor private.
  • Ca si rata de crestere a volumului, fata de inceputul anului, marcile private pentru bauturi depasesc celalalte grupe de categorii, desi au avut totodata cea mai mare crestere de pret.

Pentru a descarca versiunea integrala a studiului, click aici.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content