FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Retailul ungar in 2008. Privire de ansamblu

Retailul ungar in 2008. Privire de ansamblu

populatie: 10,1 milioane locuitori
capitala, nr. de locuitori: Budapesta, 1.696.128 locuitori
PIB: - crestere reala 2008: 1,6%
- estimare crestere 2009:  -0,5% - 0,0%

Incetinirea cresterii economiei ungare, cu cele mai slabe rezultate din regiune, din mai multe puncte de vedere, are o influenta negativa si asupra sectorului bunurilor de larg consum. Expertii sunt de parere ca producatorii si retailerii vor supravietui acestei perioade de incertitudine, dar 2009 va fi provocator in conditiile in care consumul a facut un important salt inapoi.

Singurul semn pozitiv pentru sectorul bunurilor de larg consum il constituie economiile pe care consumatorii ungari incearca sa le faca pe segmentul nealimentar, economii pe care le aloca pentru achizitionarea alimentelor cu care s-au obisnuit. Aceasta inseamna ca pe categoria non-food consumul a scazut rapid in 2008 dar, tinand cont ca situatia se inrautateste, este posibil sa se inregistreze regrese si in consumul produselor alimentare. Primele semne negative sunt vanzarile din perioada sarbatorilor de iarna: previziunile indica valori mai mici decat cele inregistrate in 2007.

Indicatorii economici

Dupa schimbarile din 1990, Ungaria avea de departe cea mai performanta economie din Europa Centrala si de Est, beneficiind de un nivel ridicat al investitiilor straine. Situatia s-a modificat radical in ultimii ani, in special incepand cu 2006, cand investitiile guvernamentale si consumul in gospodarii au scazut. În ultimii doi ani, cresterea PIB a fost mai mica decat in alte state ale Europei Centrale si de Est si, in 2007, pentru prima data in acest deceniu valoarea PIB a fost inferioara mediei europene.

In primele sase luni ale lui 2008, PIB-ul Ungariei a crescut cu doua procente, valoare mai mare cu 0,1% fata de perioada similara din anul 2007. Guvernul a estimat o crestere cu 2,4% pentru intregul an si o crestere mai ridicata pentru 2009, dar previziunile pentru 2009 au fost revizuite ca urmare a situatiei economice de pe plan international. Inflatia din Ungaria a atins punctul culminant in 2007 cand a inregistat una dintre valorile cele mai ridicate din Uniunea Europeana.

In prima jumatate a anului 2008, inflatia s-a diminuat, insa se situa inca la o valoare destul de ridicata - 6%, cauzata in special de cresterea preturilor la energie si alimente. Din punct de vedere volumic, vanzarile inregistrate la nivelul retailului ungar s-au diminuat in 2007, pentru prima data in ultimul deceniu, ceea ce inseamna ca inflatia a fost singurul motiv pentru cresterea vanzarilor din retail. Acest trend s-a mentinut si pentru anul 2008, sectorul non-food fiind in mod direct afectat, in vreme ce sectorul alimentar a inregistrat usoare cresteri in volum.

Tesco si Spar: extindere rapida

In Ungaria, spre deosebire de cele mai multe dintre tarile vecine, canalul traditional de retail a reusit sa mentina un nivel relativ ridicat al pietei, astfel ca CBA, Coop si Real, impreuna, au in continuare 28% din piata. Dintr-o alta perspectiva, in top trei – dupa Tesco – mai sunt doua lanturi locale de retail – CBA si Coop - cu toate ca, in ultimii ani, toate inaugurarile importante au fost facute de retailerii internationali.

In prezent, cea mai rapida crestere in retailul ungar o au supermarketurile. Unul dintre motive este acela ca Tesco a intrat in 2007 pe acest segment cu varianta Express, desi pana acum nu a deschis foarte multe magazine in aceasta categorie.

Situatia nu este valabila insa si pentru magazinele tip hypermarket, sector in care Tesco isi concentreaza atentia pe magazinele micute si compacte pe care le detine. Tesco are in prezent 83 hypermarketuri in Ungaria, 23 dintre acestea fiind deschise doar in 2007, are o oferta diversificata de servicii, printre care si comercializarea de combustibil la 49 statii de petrol proprii. Cel mai recent serviciu se refera la livrarea de combustibil catre gospodarii.

Urmatoarele trei lanturi de hypermarketuri se dezvolta intr-un ritm mult mai lent. Cora are in prezent sapte magazine, in timp ce Auchan are 11 magazine. Deoarece acesta din urma se concentreaza in special asupra capitalei si a imprejurimilor, in luna noiembrie a deschis  al treilea magazin in afara regiunii.

Reteaua ungara Interspar, formatul de hypermarket al Spar, se constituie din 29 de magazine, in timp ce intreaga retea a comerciantului austriac numara in Ungaria 388 de magazine. Spar constituie exemplul celei mai rapide extinderi in Ungaria, mai ales din punct de vedere al deschiderii de supermarketuri, insa nu trebuie sa neglijam in acest caz si faptul ca, in martie 2008, a achizitionat cele 174 de magazine Plus de la grupul Tengelmann, demers care a dublat reteaua proprie de magazine. De asemenea, spre sfarsitul lunii august, Spar a deschis si cel de-al doilea centru logistic ungar.

Acesta este pozitionat la granita de est, deservind partea de rasarit a tarii, in timp ce celalalt centru logistic al grupului este exact in partea opusa a capitalei.

Magazinele pe format supermarket

Sectorul supermarketurilor este dominat de cinci lanturi mari. În afara de lantul Spar care se remarca prin extinderea rapida, exista lantul Match, detinut de Grupul Louis Delhaize si cele trei canale locale (CBA, Coop, Real).

Puternica retea Match, cu cele 125 de magazine, nu a avut cresteri semnificative in ultimii ani, dar ocupa o pozitie puternica, in special in Budapesta. Aceasta are magazine aproape in toate centrele comerciale importante. CBA este al doilea mare jucator pe piata alimentara ungara. Grupul este in prezent detinut de 48 de actionari, persoane fizice si persoane juridice, si este constituit din 3.000 de magazine in franciza, pe teritoriul intregii tari.

CBA International inregistreaza rezultate bune si in afara Ungariei, in cele noua tari din estul Europei unde mai este prezenta. Coop are cea mai extinsa retea din Ungaria, cu peste 3.000 de locatii. Punctul forte al grupului il constituie numarul mare al magazinelor de marime mica si medie din zonele rurale. Supermarketurile Coop pot fi regasite in majoritatea oraselor si satelor.

Discounteri si marci proprii

Sectorul ungar al magazinelor de tip discount a fost mult timp dominat de cei trei „P” – Penny, Plus si Profi. În urma cu patru ani, lanturile dominante pe piata au fost confruntate cu un nou competitor, retailerul german Lidl.

Aceasta retea a inaugurat in toamna anului trecut cel de-al 100–lea magazin pe piata ungara. Aldi, care a patruns pe acesta piata in 2008, are acum circa 40 de magazine si se extinde rapid. Se pare ca acesta incearca sa se pozitioneze deasupra lantului german Lidl, desi nu promoveaza preturile mici la fel de agresiv ca Lidl.

Penny Market s-a dovedit a fi de asemenea un concept de succes, cele 168 de magazine fiind acum deservite de doua centre logistice, cel mai recent fiind deschis in estul Ungariei.

In ceea ce priveste marcile private, notam faptul ca acestea au o cota de peste 20% din piata ungara. Succesul lor in randul consumatorilor se bazeaza pe faptul ca avantajul de pret de circa 40% este mult mai ridicat decat in celelalte state UE. Marcile private au cea mai ridicata cota de piata in urmatoarele categorii: mancare pentru animale, alimente inghetate si gustare de dimineata.

O analiza Nielsen pune in evidenta faptul ca unul din doi consumatori ungari considera ca marcile private au o calitate buna, comparabila cu cea a brandurilor consacrate. La intrebarea daca au cumparat marci private cel putin o data in ultima luna, 76% dintre respondenti au raspuns afirmativ.

Petitia agricultorilor

La rafturile magazinelor ungare cota de piata a produselor autohtone este in continua cadere, in ciuda faptului ca Ungaria are unele dintre cele mai favorabile circumstante pentru productia agricola din Europa Centrala si de Est. Motivele variaza de la o industrie necompetitiva, pana la fondurile comunitare inegal alocate statelor membre.

Un singur lucru este cert: diferenta uriasa dintre preturile cerute de fermierii ungari pentru produsele lor si cele pe care comerciantii sunt dispusi sa le plateasca devine din ce in ce mai mare. Retailerii sunt pe o pozitie mai buna avand in vedere ca in majoritatea cazurilor pot inlocui produsele autohtone cu importuri de pe piata comunitara.

Problema nu este o noutate (exista din momentul in care Ungaria a aderat la UE in 2004) dar, in anul 2008, a atins un nivel la care a impus confruntarea cu numeroase scandaluri, cum au fost cele referitoare la pepenele galben, mere si lapte – ca sa nu le mentionam si pe celelalte, de mai mica amploare. Situatia privind merele reflecta cel mai bine aceasta problema: 15% din productia din 2008 a ramas nerecoltata.

Cu aceasta imagine de fond, este de inteles ca diferite asociatii de agricultori, coordonate de una a producatorilor de lapte, a facut solicitari ferme prin petitia publicata la sfarsitul lunii noiembrie.

Solicitarile pot fi rezumate in zece puncte, cele mai relevante fiind urmatoarele: 80% dintre produsele aflate la rafturile magazinelor ar trebui sa fie produse autohtone; discounturile cerute de catre retaileri furnizorilor trebuie stabilite la aproximativ 5%; importurile de produse straine care nu respecta normele ungare trebuie interzise. Ministrul Agriculturii a adoptat aceste prevederi si mediaza negocierile dintre fermieri si retaileri. Rezultatele nu sunt inca cunoscute, dar ar fi de preferat ca retailerii sa accepte pretentiile acestora, in caz contrar, fiind in plan adoptarea, la inceputul acestui an, a unei noi legi care sa includa revendicarile acestora.

Péter Salgó Deputy Editor Progresszív Magazin, Ungaria

Traducere si adaptare de Roxana Popa

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content