FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Retailul, sub palaria globalizarii

Retailul, sub palaria globalizarii

Nu mai putin de 250 de retaileri si producatori din peste 40 de tari au raspuns pozitiv invitatiei celor de la IGD de a participa la cea de-a doua editie a studiului „International Grocery Retailing Survey”. Pe langa utilitatea practica a rezultatelor, care ofera cateva perspective palpabile pentru anul 2011, acestea sunt si un bun barometru vizavi de tonusul industriei bunurilor de larg consum din intreaga lume dupa trei ani de la declansarea celei mai importante crize financiare din istoria contemporana.  Un articol de Jonathan Gunz, Senior Business Analyst IGD. Traducere si adaptare de Romina Ardelean.

Lumea noastra este, din ce in ce mai mult, una globala. Sistemele financiare si politice sunt mai interconectate ca niciodata. Noile descoperiri, astazi comune in mintea celor mai multi utilizatori ale lor, precum posibilitatea de a calatorii cu avionul sau internetul, au deschis poarta tuturor oportunitatilor si au rupt barierele de timp timp si de spatiu, facilitand accesul la, poate singura resursa inepuizabila inca, informatia. Dar toata aceasta graba catre noile „mine de aur”, economii in crestere precum cele din tari ca Rusia, Turcia, Brazilia, India sau China, nu este oare un deja-vu al unor scenarii deja comune, cum a fost si abundenta investitiilor in retail din pietele emergente din Balcani, acum cativa ani? Putem vorbi cu adevarat de o globalizare a retailului sau doar de o schimbare a centrelor de interes?

Greul pare sa fi trecut

Rezultatele cercetarii IGD sugereaza o atitudine de optimism generalizat in randul companiilor din industria bunurilor de larg consum, retaileri si producatori deopotriva. In plus, 85% dintre reprezentantii industriei care au luat parte la studiul IGD se asteapta ca procesul globalizarii retailului sa se accelereze in intervalul de timp 2011 – 2016, o dovada in plus cu privire la atitudinea pozitiva a jucatorilor.
In ceea ce priveste localizarea urmatoarelor investitii, Turcia atrage cele mai multe nominalizari, cu un grad de mentionare de 39% in randul celor intervievati. Si Indonezia, Polonia, Africa de Sud si Mexic se gasesc pe lista tarilor spre care se vor indrepta investitii substantiale in urmatorii cinci ani.

Pretul, pretul si... iar pretul

Deja nu mai este nicio supriza pentru nimeni, dat fiind gradul ridicat de competitivitate specific industriei de retail alimentar, politica de pret si presiunile de la nivelul costurilor de productie sunt cei doi poli in jurul carora vor gravita urmatorii ani. Si in topul primelor trei amenintari pentru industria alimentara globala, in perioada imediat urmatoare (12 luni), se regasesc tot lucruri legate de cele doua aspecte mentionate anterior.

Circa 60% dintre respondenti vad o intensificare a competitivitatii, iar reducerea preturilor si activitatile promotionale sunt vazute drept cele mai mari pericole la adresa business-urilor in 2011. Pe de alta parte, aproape jumatate dintre reprezentantii industriei (48%) considera ca majorarea preturilor la materii prime ce se vor reflecta, implicit, si in pretul de la raft, drept al doilea mare obstacol in revenirea retailului,  in timp ce 45% sunt sunt preocupati de disponibilitatea redusa din randul consumatorilor cand vine vorba de a scoate si mai multi bani din buzunar.

Atunci cand au fost intrebati cum va fluctua nivelul preturilor in urmatorul an, 75% cred ca pretul materiilor prime va creste si 68% se asteapta ca si costurile cu energia sa fie pe un trend ascendent. Specialistii de la IGD au adus in discutie si costurile de salarizare si, desi exista un set de circumstante care variaza de la o piata la alta, 57% dintre cei intervievati sunt de parere ca nivelul lor va ramane constant sau chiar va cunoaste o diminuare in urmatorul an.

Batalia formatelor de retail

Un alt subiect fierbinte aflat in atentia tuturor este cel legat de evolutia formatelor de retail in 2011. Carrefour se lauda cu reinventarea hypermarketului, lansand conceptul Planet Carrefour in septembrie anul trecut in Franta, iar proiectul va atinge stadiul de dezvoltare anul acesta si este un eveniment care trebuie urmarit. Insa lupta formatelor merge mai departe de „surpriza” retailerului francez, mai ales daca ne uitam la cochetaria dintre formatele de tip convenience si foodservice, pe de o parte, si la marsul e-comertului catre puterea absoluta.

Chiar si asa, sunt greu de facut previziuniuni certe privind dinamica fiecarui format la nivel global, totusi cercetarea IGD ofera cativa indicatori despre posibilele directii de dezvoltare. Online-ul, magazinele de proximitate si formatele de tip discount sunt vazute ca marii castigatori in 2011 potrivit respondentilor, in timp ce cu referire la hypermarketuri si supermarketurile de mici dimensiuni exista retineri in a formula o parere. In schimb, in ceea ce priveste segmentele foodservice si cash&carry nu sunt dubii ca lucrurile nu vor evolua pozitiv, majoritatea celor intervievati asteptandu-se la o diminuare a cotei de piata detinute de cele doua canale in urmatorul an.

In acest context cetos, caracterizat de o atitudine rezervata, exista si o certitudine si anume ca viitorul retailului este unul al diversitatii, al multi-canalelor. Accesarea online-ului, dar si a magazinelor fizice de catre cumparatori este in opinia a 59% dintre respondenti, principala tendinta din 2011, care va modela si evolutia magazinelor. Acesteia i se adauga, spun 47% dintre reprezentantii companiilor din industria de retail mondiala, si un consumator tot mai conectat, mai deschis noilor tehnologii. Cele doua rezultate combinate denota in primul rand o nevoie mai mare pentru o strategie de comunicare care sa depaseasca granitele conventionale, customizata pe nevoile fiecarui canal si segment de cumparatori targetat, dar si explorarea noilor instrumente puse la dispozitie de retelele de socializare.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content