FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Retailul modern atrage cea mai mare parte a platilor cu cardul

Retailul modern atrage cea mai mare parte a platilor cu cardul

Conform studiului MasterIndex, cea mai mare parte a platilor efectuate cu cardul au loc in supermarketuri si hypermarketuri. Locatiile au fost printre preferatele utilizatorilor de card si atunci cand au trebuit sa mentioneze sursa de provenienta pentru un eventual card co-branded.

La sfarsitul lunii mai (26 mai 2010) MasterCard a anuntat primele rezultate pe Romania ale studiului MasterIndex, dedicat pietei cardurilor. Studiul a fost inclus intr-o cercetare de tip omnibus, desfasurata la nivel national, care a analizat obiceiurile legate de utilizarea cardurilor. Respondentii sunt femei si barbati cu varsta de peste 15 ani iar datele au fost culese prin interviuri asistate de un operator.

Studiul MasterIndex a fost realizat in perioada 15-30 mai 2010 de o companie de cercetare independenta pe un esantion de 1237 de respondenti din mediul rural si din cel urban, dintre care 501 sunt utilizatori de carduri iar 736 non-utilizatori. Dintre utilizatorii de carduri, 432 detin card de debit, 128 poseda card de credit iar 16 nu au specificat tipul cardului. La nivelul numarului total de utilizatori, 75 au declarat ca sunt posesori de carduri de credit si de debit, deopotriva.

Studiul MasterIndex a aratat ca, la nivel national, 41% dintre romani detin un card de plata, in timp ce, la nivel urban, detinatorii de carduri sunt in proportie de 54%. Procentele difera foarte mult si in functie de nivelul de educatie. Astfel, 20% dintre respondentii cu studii primare sunt utilizatori de carduri in timp ce dintre persoanele cu studii superioare, 84% declara ca utilizeaza acest tip de serviciu.

„Studiul pe Romania a relevat faptul ca in aceasta perioada oamenii sunt mai atenti la cheltuielile pe care le fac, iar posesorii de carduri de credit cauta sa fructifice avantajele acestor produse”, afirma Denisa Mateescu, General Manager pentru Romania si Regiunea Balcanilor, MasterCard Europe. Astfel, 27% dintre respondentii interviurilor au inceput sa caute mai multe informatii despre produsele financiare, 13% au spus ca isi achita cumparaturile integral in perioada de gratie, 11% cauta informatii despre programele de loialitate, 10% platesc mai des cu cardul la comercianti pentru a evita comisionul de retragere de numerar iar 9% cauta un card de credit cu facilitate de plata in rate fara dobanda.

Profilul utilizatorilor de carduri
Majoritatea utilizatorilor de carduri sunt persoane cu varsta de pana in 50 de ani, cu studii superioare si avand venituri peste medie. Mergand mai detaliat cu caracterizarea, utilizatorii detin functii importante si provin din mediul urban, preponderent din orasele mari. La polul opus, non-utilizatorii au in general peste 50 de ani, un nivel mai scazut al veniturilor si educatiei, si provin mai ales din mediul rural (unde, releva studiul, 76% dintre locuitori nu au  carduri). Asadar, manevrarea unui card este directa proportionala cu nivelul educatiei dar si cu interesul fata de serviciile financiare in conditiile existentei unor venituri substantiale.

„Ni se confirma ca si in contextul economic actual, in conditii dificile, posesorii de carduri au o relatie stabila cu acest produs financiar, care continua sa ramana unul de baza in portofoliul bancilor”, afirma Denisa Mateescu. „In prezent, posesorii de carduri au si o intelegere mai buna asupra notiunii de buget familial si planificarii acestuia”, continua aceasta.

Utilizarea cardurilor pentru plata la comercianti
34% dintre respondetii posesori de carduri au declarat ca le folosesc pentru plata la cumparaturi cel putin o data pe luna, dintre care: 15% o data sau de doua ori pe luna, 16% o data sau de doua ori pe saptamana iar 3% au spus ca platesc zilnic sau aproape zilnic cu cardul. Particularitatile in functie de sex, in utilizarea cardurilor, se manifesta astfel: barbatii platesc mai des cu cardul la comercianti, comparativ cu femeile. Regula nu se mentine insa si cu privire la mediul online unde femeile au declarat ca folosesc cardul in proportie de 18%, comparativ cu 12% dintre barbati.

Asa cum arata studiul MasterIndex, piata cardurilor din Romania a facut progrese importante, 17% dintre posesorii de carduri spunand ca si pentru sumele de sub 100 Ron platesc cu cardul. Dintre posesorii de carduri de credit, 21% declara aceasta preferinta. In ceea ce priveste sumele de peste 1 000 Ron, procentele cresc la 27%, respectiv 32%, printre posesorii de carduri de credit.

Plata de Internet, perspective de crestere
28% dintre posesorii de carduri afirma ca platesc mai mult de un sfert din cumparaturile lunare cu cardul. In general, la toate categoriile, tendinta este ca posesorii de carduri de credit sa faca plati mai frecvent, atat in mediul real cat si in cel online. In mediul online, 16% dintre utilizatori isi platesc cumparaturile cu cardul, in timp ce 84% nu folosesc aceasta modalitate de plata. Persoanele cu studii superioare si cele care utilizeaza Internetul platesc mai des online: 7% comparativ cu media de 3% afirma ca isi platesc cumparaturile cu cardul pe Internet „des” si „foarte des”. „Utilizarea cardurilor pe Internet este o tendinta foarte importanta pentru viitor iar datele reiesite din studiu sunt promitatoare. In interpretarea lor, tinem cont de un nivel de penetrare relativ scazut al Internetului la noi in tara, precum si de prejudecata legata de faptul ca doar cardurile de credit pot fi utilizate pe Internet”, afirma Denisa Mateescu.

Retailul modern, locatie frecventa a platilor cu cardul
Intrebati „Unde ati vrea sa va utilizati cardul/cardurile de plata, dar nu puteti, pentru ca nu exista terminale POS?”, 25% dintre utilizatori de carduri au mentionat supermarketurile si 15% magazinele de haine. S-au remarcat printre mentiuni si parcarile (12%) dar si taxiurile (12%). Avand in vedere tiparul de cumparare al respondentilor, studiul arata ca acestia platesc cel mai des cu cardul in: supermarketuri si hypermarketuri, in proportie de 49%, 34% dintre ei utilizeaza cardul in magazinele de haine si incaltaminte, in benzinarii 29% si farmacii 27%. Clasamentul optiunilor releva o ordine logica intrucat locurile mentionate au dezvoltat cel mai solid sistem de plata prin card.

La momentul la care utilizatorii au fost intrebati de la ce comerciant ar dori sa aiba un card co-branded, 76% dintre ei au ales supermarketurile/hypermarketurile, 39% magazinele de haine si incaltaminte, 24% farmaciile, 23% benzinariile iar 14% agentiile de turism.

In ceea ce priveste nivelul de informare privind costurile asociate cardurilor, 30% dintre posesorii de carduri de debit si 33% dintre posesorii de carduri de credit le cunosc exact, 22%, respectiv 23%, au stiut costurile in momentul achizitionarii cardurilor iar 44% dintre posesorii de carduri de debit si 43% dintre posesorii cardurilor de credit nu cunosc aceste costuri. Rata dobanzii este o informatie importanta pentru posesorii de carduri de credit iar 41% dintre acestia ii cunosc exact valoarea. Ca tendinta, utilizatorii frecventi si cei din Bucuresti tind sa fie mai informati.

MasterIndex este o cercetare cu traditie realizata de MasterCard Europe pentru prima data in Turcia, in anul 1998. Studiul furnizeaza date despre piata cardurilor, monitorizand evolutiile comportamentului de utilizare al posesorilor de carduri si atitudinea lor fata de platile electronice. MasterIndex a fost preluat si de tari precum Bulgaria sau Serbia.

MasterCard Europe administreaza afacerea MasterCard Worlwide in Europa. Avand sediul central in Waterloo (Belgia), MasterCard Europe este prezenta in 51 de tari europene. In Romania, MasterCard Europe a lansat in anul 2009 EduCard, o platforma complexa de educare financiara a consumatorilor ce include un site cu informatii in vederea familiarizarii acestora cu notiunile uzuale din domeniul financiar-bancar si a unei administrari eficiente a finantelor personale. 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content