FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Retailul la bani marunti

Retailul la bani marunti

Este oficial: Carrefour planifica primele sale deschideri de magazine de tip convenience in Romania. Dincolo de confirmarea strategiei companiei franceze de diversificare a formatelor de retail si, implicit, a riscului, stirea arata directia pe care o va urma piata locala in urmatorii ani: magazine mici, mai aproape de consumator. Noul trend este cu atat mai puternic cu cat miscarea vine chiar de la retailerul care a adus hypermarketul in Romania, in 2001.

La randul sau, grupul belgian Delhaize a avut un debut precaut pe acest segment in urma cu aproximativ jumatate de an, cand a deschis in Capitala primul sau magazin Shop&Go de pe piata locala. Noul format este prezent acum in doua locatii, dar compania a evitat sa-si dezvaluie planurile de expansiune pe acest segment.

Lanturile internationale de retail intra astfel chiar pe terenul comerciantilor traditionali oferind o alternativa de shopping modern: rapid, cu un layout atractiv al spatiilor de vanzare, cu marci private si o sortimentatie bazata pe prospetime.

O lupta mai dura de dus de catre micii comercianti autohtoni, dar si o reconfirmare a potentialului comertului de proximitate. Ori, multi dintre micii comercianti de cartier si-au inchis afacerile in trecut pentru ca nu mai vedeau loc pe piata in apropierea hypermarketurilor si a supermarketurilor. Retailerii straini incearca acum sa vina cu propria reteta tocmai  in aceste zone.
In Europa, specialistii in retail se intreaba daca nu cumva era suprafetelor mari (one stop shop) se apropie de sfarsit. Lipsa timpului pare sa fie cea mai mare problema a consumatorilor europeni, astfel incat retailerii vin cu formate de magazine care sa ofere un shopping rapid.

Carrefour incearca sa reinventeze conceptul de hypermarket cu ajutorul Carrefour Planet. In acelasi timp, experimenteaza formate noi de unitati convenience: Carrefour City Cafe, lansat in acest an in Franta.

Ceea ce este sigur este ca cele mai multe experimente ale marilor lanturi europene de retail au vizat in ultimii doi ani segmentul convenience: „Rewe To Go”, „Auchan a 2 Pas”, „L” (Leclerc), „AH To Go” (Ahold), etc. O expansiune in pasi mai mici, insa care ii poate face mai profitabili: in Marea Britanie, de exemplu, magazinele convenience Tesco Express opereaza cu marje peste media supermarketurilor de pe piata si, cu toate acestea, se bucura de succes in randul consumatorilor.

O alta directie de dezvoltare a marilor lanturi de magazine alimentare este deschiderea unor unitati drive-in si a unor magazine online. O strategie care cu siguranta va lasa loc de dezvoltare pentru segmentul convenience pentru ca nu poti comanda de pe internet produse de impuls sau de rasfat, spun specialistii in retail.

Astfel, din 2012 vom introduce, probabil, un nou canal de vanzare la rubrica Shopping Basket a revistei: magazinele „convenience”. Pe piata, acestea vor avea insa de demonstrat ca reteta lor este mai buna decat abordarea traditionala a magazinelor cu tejghea, care inca genereaza aproape jumatate din vanzarile unor categorii mari, precum berea, apa minerala sau tigaretele.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content