FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Retailerii au adus marcile private la reputatia brandurilor de prima clasa

Retailerii au adus marcile private la reputatia brandurilor de prima clasa

Brian Sharoff este presedintele Asociatiei Producatorilor de Marci Proprii si o voce autorizata cand vine vorba de tendintele de pe piata acestor produse. Magazinul Progresiv Ungaria l-a intervievat dupa targul anual de marci private de la Amsterdam pentru a aflat pozitionarea marcilor proprii in noul context economic.

Magazinul Progresiv: Dificultatile economice au dat un nou impuls marcilor private. Cel putin aceasta este parerea generala. Este adevarat? Ne puteti oferi alte cifre sau rezultate in acest sens?
Brian Sharoff:
Da, cred ca aceasta situatie economica a impulsionat marcile private in sens pozitiv. Adevaratul impuls pentru marcile private provine din cei peste zece ani in care a fost perfectionata calitatea acestora, au fost imbunatatite ambalajele care au facut produsele mai atragatoare, a fost largita gama sortimentala astfel incat consumatorul sa poata gasi marci private in mai multe categorii, zece ani in care s-au facut progrese in ceea ce priveste informarea consumatorului vis a vis de produsele pe care le achizitioneaza.
Aceste elemente sunt valabile in special pentru pietele dezvoltate. Pe cele in care retailul este in proces de expansiune, o parte dintre comercianti au folosit marcile private ca alternativa ieftina pentru produsele de prima clasa si nu au investit in calitate, in ambalare sau sortiment. Aceasta poate fi o buna strategie pe termen scurt, insa, pe termen indelungat, strategia cea mai portivita pentru comercianti presupune cea mai buna calitate a marcilor private.

MP: Exista o diferenta semnificativa intre statele vest-europene si cele est-europene cu privire la cresterea si gradul de acceptare a marcilor private?
BS:
Retailerii din vestul Europei au avut la dispozitie mai multi ani pentru a-si creste marcile private. Unii retaileri din Est se lupta inca cu pretul si-si limiteaza marcile private la produsele cele mai ieftine din piata. Cred ca acest lucru se va schimba in urmatorii trei-cinci ani pe masura ce retailerii vor constientiza ca sunt dorite produse mai bune sub marca privata.

MP: Marcile private nu se mai numara, in prezent, chiar printre cele mai slabe produse din punct de vedere calitativ, de fapt, lanturile de retail au inceput sa introduca – separat de segmentul economic – produse de inalta calitate sau produse speciale (ex. wellness, produse cu efecte benefice asupra sanatatii). Pe de alta parte, cumparatorii, in multe cazuri, cauta lucruri ieftine. Care dintre cele doua variante vor dicta tendinta pe piata?
BS:
Va exista intotdeauna o categorie de consumatori care va dori sa plateasca cel mai mic pret pentru ceea ce cumpara. Dar tendinta castigatoare, dupa parerea mea, va fi cea data de produsele de calitate superioara si cele speciale. Aceasta a fost tendinta castigatoare in toate tarile in care marcile private au avut succes in randul consumatorilor.

MP: PLMA a publicat foarte multe informatii in anuarul deja cunoscut. Considerati unele dintre aceste date ca fiind surprinzatoare sau neasteptate? Daca da, care ar fi acestea si de ce?
BS:
Nu, nu am remarcat date neobisnuite, intrucat, daca ar fi sa monitorizam tendinta marcilor private, cum de altfel facem in cadrul PLMA, putem estima care vor fi tendintele chiar inainte ca informatiile sa capete caracter statistic. Trendul principal a fost si va continua sa fie extinderea marcilor private la noi categorii si cresterea cotei de piata pe pietele in crestere, precum cele din estul Europei sau Scandinavia.

MP: Brandurile au din ce in ce mai multe dificultati in a convinge consumatorul ca merita diferenta de pret. Vor reusi producatorii multinationali sa intre in afacerea cu marci private? Sau vor aparea noi producatori, care nu vor fi nevoiti sa se concentreze atat de mult pe marketing, cat mai curand pe calitate?
BS:
Cateva dintre marcile de prima clasa au inceput deja sa ofere produse sub marca proprie, in special pe pietele unde nu detin o cota de piata semnificativa. Dar, in general, marcile private constituie un business pentru companiile care ofera consiliere retailerilor si care au spiritul antreprenorial de a reusi in acest business.

MP: Cum preconizati evolutia marcilor private in viitorul apropiat? Cat de important considerati ca este procesul de crestere a brandului in industria bunurilor de larg consum?
BS:
Brandingul este foarte important in acesta industrie fiind modalitatea prin care consumatorul adopta decizii. Astfel, ca rezultat, retailerii au adus marcile private la reputatia brandurilor de prima clasa. In prezent, marca privata a devenit un brand care poate atrage si satisface clientul.

Anna Benke
Magazinul Progresiv Ungaria

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content