FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Reglementarile aplicabile in domeniul produselor perisabile

Reglementarile aplicabile in domeniul produselor perisabile

Conform OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor („OG nr. 21/1992“), in cazul produselor alimentare producatorul stabileste ceea ce numim termen de expirare (exprimat prin mentiunea, „a se consuma, de preferinta, inainte de …“, daca este inclusa ziua sau „a se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul…“) al unui produs alimentar, conform regulilor:

- data durabilitatii minimale - data stabilita de producator pana la care un produs alimentar isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare. Atentie insa! OG nr. 21/1992 prevede ca produsele pentru care se stabileste data durabilitatii minimale nu trebuie sa fie periculoase nici dupa aceasta data;

- data-limita de consum pentru produsele alimentare - limita de timp/data stabilita de producator pana la care produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupa un timp scurt sa prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorilor isi pastreaza caracteristicile specifice, doar daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si pastrare.

Mentionam ca Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare nu cuprinde o definitie a produselor perisabile sau expirate, astfel incat in privinta regulilor pe care trebuie sa le respecte comerciantii de acest tip de produse se vor aplica prevederile generale in materia protectiei consumatorilor si, respectiv, in domeniul sigurantei alimentelor si sanitar-veterinar. In virtutea dreptului consumatorului de a fi protejat impotriva riscului de a achizitiona un produs care ar putea sa ii prejudicieze viata, sanatatea sau securitatea ori sa ii afecteze drepturile si interesele legitime, produsele alimentare se pot comercializa numai in cadrul datei durabilitatii minimale, respectiv al datei-limite de consum, astfel cum aceasta este stabilita de catre producator. Mai mult, este interzisa modificarea acestor date inscrise pe produsele alimentar (pe eticheta, pe ambalaj sau, dupa caz, in documentele insotitoare).

 

Riscurile in cazul vanzarii produselor expirate

In baza OG nr. 21/1992, incalcarea prevederilor legale mentionate mai sus (respectiv comercializarea produselor alimentare avand data durabilitatii minimale,
respectiv data-limita de consum expirata sau modificarea acestor date) constituie contraventie, cu exceptia situatiei in care fapta savarsita poate fi considerata infractiune, in baza legii penale. Sanctiunile pot fi aplicate de catre reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Protectiei Consumatorilor („ANPC“) si pot viza urmatoarele:

- amenzi contraventionale de la 2.000 de lei la 20.000 de lei. Totodata, in cazul in care fapta a avut ca urmare vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau mai multor persoane, se sanctio­neaza cu amenda contra­ventionala de la 20.000 de lei la 100.000 de lei. De asemenea, daca fapta a avut ca urmare afectarea grava si in mod repetat a intereselor economice ale unuia sau mai multor consumatori, se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 de lei la 25.000 de lei;

- oprirea definitiva a comercializarii si retragerea din circuitul consumului uman a produselor in cauza (respectiv a celor care au data durabilitatii minimale sau data limita de consum expirate);

- sanctiuni complementare, precum: inchiderea temporara a unitatii pe o durata de cel mult 6 luni (daca se constata comercializarea produselor alimentare la care s-a modificat data durabilitatii minimale sau data limita de consum); inchiderea temporara a unitatii pe o durata de la 6 la 12 luni (in cazul savarsirii repetate de abateri); inchiderea definitiva a unitatii (in cazul nerespectarii masurilor mentionate mai sus si impuse de catre reprezentantii ANPC sau in cazul in care fapta a avut ca urmare vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau mai multor persoane); suspendarea sau retragerea definitiva, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati.

In plus, contravenientii sunt obligati in baza prevederilor OG nr. 21/1992 sa suporte si cheltuielile efectuate de terti (persoane fizice sau juridice) pentru vindecarea persoanelor vatamate in calitatea lor de consumatori. Totodata, contravenientul are posibilitatea de a achita jumatate din minimul amenzii dispuse in maxim 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal (ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia).

In plus fata de cele mentionate mai sus, care au vizat strict legislatia privind protectia consumatorilor, in legislatia aplicabila in domeniul sanitar-veterinar aspectele sunt reglementate intr-o maniera mai dura. Astfel, potrivit HG nr. 984/2005 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, este sanctionata cu amenda de la 45.000 lei la 50.000 lei valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat si a celor retrase din consum de catre autoritatile competente. Totodata, produsele expirate vor fi retrase din consum de catre autoritatea competenta.

Ce se intampla cu produsele expirate?

Conform definitiei prevazute de Legea nr. 211/2011 privind regimul juridic al deseurilor, (biodeseuri - deseuri biodegradabile provenite din gradini si parcuri, deseurile alimentare sau cele provenite din bucatariile gospodariilor private, restaurantelor, firmelor de catering ori din magazine de vanzare cu amanuntul, compatibile cu deseurile provenite din unitatile de prelucrare a produselor alimentare), produsele expirate devin practic deseuri, fiind incidente obligatiile relevante ale detinatorilor de deseuri in acest sens:

- sa ia toate masurile necesare de reducere la minimum a cantitatilor de deseuri rezultate din activitatile existente;

- sa asigure colectarea, transportul si eliminarea produselor, suportand totodata costurile aferente;

- sa realizeze lucrarile de refacere a mediului deteriorat de deseurile impuse de autoritatile competente;

- sa suporte costul pagubelor aduse populatiei, agentilor economici si institutiilor prin gestionarea defectuoasa a deseurilor.

In plus, comerciantii – in calitate de producatori de deseuri – sunt obligati sa implementeze prevederile Planului National de Gestionare a Deseurilor, ale planurilor regionale/judetene de gestionare a deseurilor. Sanctiunile pentru nerespectarea obligatiilor aplicabile in domeniul gestionarii deseurilor cuprind amenzi ce pot atinge pragul de 40.000 de lei, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor fiind realizate de catre comisari si persoane imputernicite din cadrul Garzii Nationale de Mediu si al autoritatilor administratiei publice locale.

Articol scris de Silvia Axinescu, Avocat Senior Reff & Asociatii

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content