
Record de participanti la cea de-a 12-a editie a conferintei Progresiv
Peste 360 de participanti au fost prezenti anul acesta la conferinta Progresiv, cea mai mare conferinta a industriei FMCG. Evenimentul, ce s-a desfasurat in acest an in intervalul 14-16 martie, a ajuns la editia cu numarul 12 si a avut ca tematica “Retail Intelligence – Surse de crestere dincolo de 2012”.
In cadrul acestui eveniment a fost realizat un bilant al pietei pe 2011, au fost identificate trendurile pentru acest an si directii noi de dezvoltare a afacerilor din sectorul FMCG, atat din retail, cat si din productie, distributie si logistica.
Conferinta de la Sinaia, cea mai importanta intalnire anuala a profesionistilor din retailul alimentar, industria bunurilor de larg consum si din domeniile conexe, a fost deschisa de Bogdan Belciu (Partener, Servicii de consultanta pentru Management, PricewaterhouseCoopers Romania), care a facut o trecere in revista a pietei de retail din Romania si a prezentat cateva perspective care se contureaza pentru acest an.
Dincolo de cifrele prezentate, care au facut referire atat la contextul macro, cat si la piata de retail in ansamblul ei, reprezentantul PwC este de parere ca exista un potential de crestere foarte mare pe termen mediu si lung pentru aceasta industrie, in ciuda scaderilor din consum survenite pe fondul instalarii crizei economice, in 2008. Cu toate acestea, Bogdan Belciu a afirmat ca "retailul traditional nu va avea o pondere mai mare de 35%, nivel la care se va ajunge in urmatorii ani".
Cea de-a doua prezentare din prima zi a conferintei Progresiv a apartinut Ralucai Raschip, Consumer Goods Director in cadrul GfK Romania, care a vorbit despre "Consumatorul de astazi si consumul de maine - restart si stabilizare". Concret, Raluca a prezentat factorii care au condus la situatia in care ne aflam astazi, comportanentul actual la nivel de consumator si ce perspective de evolutie exista pentru consum. Ce am retinut de la ea? Ca "indicatorul de incredere al consumatorilor s-a stabilizat in 2011 si speram sa creasca in acest an", cu mentiunea ca "nu imi permit insa sa gasesc cuvinte mai mari decat relaxare".
Conferinta a continuat cu prezentarea Simonei Panait, National Marketing Manager in cadrul Coca-Cola Hellenic Romania, despre inovatiile de brand. Pornind de la ideea ca in anii '89 comunicarea era adresata maselor, iar in prezent aceasta se indreapta catre comunitatile de consumatori, reprezentanta Coca-Cola sustine ca in zilele noastre consumatorii nu mai accepta mesaje unilaterale din partea brandurilor. In acest context, comunicarea brandurilor trebuie sa tina cont de urmatoarele principii aducatoare de valoare: un continut relevant al mesajului, consistenta informatiilor, relevanta lor pentru publicul-tinta, colaborarea si gestionarea resurselor tehnologice curente in paralel cu investitia in viitor.
Mai mult decat atat, Simona Panait crede ca "It's all about stories", citandu-l pe James Bertrand, carea spunea candva ca "doar in momentul in care depasim gandirea traditionala putem sa dam un viitor brandului nostru".
Raluca Manarcescu, Account Executive Retail Measurement Services la Nielsen Romania, a fost urmatorul speaker din cadrul primei zile a conferintei. Ea a vorbit despre promotii si despre modul in care sau daca au revitalizat promotiile piata FMCG. Din informatiile furnizate de reprezentanta Nielsen reiese ca, in 2011, consumul a inregistrat o usoara crestere, de 6,6%, aceasta dattorandu-se in principal inflatiei. Increderea consumatorului roman a ramas insa la un nivel destul de scazut comparativ cu media europeana, a mai spus Raluca Manarcescu. Interesant de retinut din prezentarea acesteia este faptul ca in topul celor mai bine vandute categorii de produse alimentare, cafeaua detine prima pozitie, fiind urmata de lactate si batoanele de ciocolata. In cazul produselor non-food, cele mai vandute trei categorii sunt detergentii, scutecele si hartia igienica.
In ceea ce priveste preferinta consumatorilor pentru anumite tipuri de promotii, studiul Nielsen prezentat de Raluca a scos in evidenta faptul ca pentru categoriile de produse non-food, suplimentul la gramaj si produsele aditionale oferite in mod gratuit sunt cele mai cautate, in timp ce la alimente consumatorii se uita dupa promotii la pret.
Pawel Musial, Directorul Executiv al retelei de magazine Profi, a venit la conferinta Progresiv de la Sinaia cu o prezentare in care a abordat tema resegmentarii retailului, ridicand totdata si intrebarea daca dispar granitele dintre formatele de comert. Acesta s-a folosit in prezentarea sa de un studiu de caz privind discounterele, care resusesc sa-si pastreze formatul in ciuda faptului ca ofera servicii aditionale clientilor, cum sunt vitrinele de patiserie calda sau cele cu servire asistata, specifice mai degraba celorlalte formate ale comertului modern. In acest context, Directorul Executiv al Profi a vorbit si despre recentul proces de repozitionare a retelei pe care o reprezinta, de la discountere la magazine de proximitate. In continuarea acestei idei, Pawel Musial a remarcat ca "tendinta naturala este sa vrei sa platesti putini si sa obtii servicii premium; sa platesti pentru o Dacie si sa primesti un Bentley. De aceea marcile mainstream incep sa arate ca unele premium".
La randul sau, Koen Hazewinkel, Director of Executive Programs in cadrul EFMI Business School si totodata invitatul special al editiei din acest an a conferintei Progresiv, a adus o perspectiva internationala asupra tendintelor din retailul alimentar. Acesta si-a inceput prezentarea cu cateva cifre referitoare la pietele de profil dezvoltate, din Europa de Vest, care in ultimii ani au cunoscut o crestere extrem de mica sau chiar deloc, situatia fiind similara si la nivelul populatiei din aceste tari, cele doua tendinte punand o presiune foarte mare pe aceste piete, unde si concurenta este acerba.
Potrivit lui Koen Hazewinkel, evolutia pietelor saturate este determinata de o asa-numita "spirala strategica", in componenta careia intra formatele de comert modern, brandurile consacrate si marcile private. In exteriorul spiralei se manifesta factori precum dezvoltarea sociala, economica si inovatiile in materiale, in timp ce in interior isi pun amprenta competitivitatea, nevoia de a obtine profituri, promotiile, politicile de pret si, nu in ultimul rand, problemele din lantul de distributie.
In cadrul prezentarii sale, Marc Carena, Customer Management Director METRO Cash & Carry Romania, a detaliat conceptul francizei "La Doi Pasi" - programul companiei germane de sustinere a micilor comercianti independenti din comertul traditional. potrivit reprezentantului METRO Cash & Carry Romania, pasii pentru intrarea in program sunt: intelegerea cu comerciantul, analiza zonei de achizitii a magazinului, definirea layout-ului si a sortimentatiei, remodelarea magazinului, trainingul angajatilor, dupa care urmeaza demararea efectiva a activitatii. Pana in prezent, 100 de magazine sunt deja operationale, numarul celor intrate in program si care nu au ajuns inca in aceasta faza fiind mult mai mare.
Pe langa sprijinul acordat la inceput, METRO mai pune la dispozitia francizatilor solutii pentru sortimentatie, posibilitatea organizarii de degustari, o retea interna TV pe care sa fie rulate promotiile, solutii internet (site dedicat si un sistem de comanda online), precum si o serie de intalniri periodice.
Gerald Muller, Chief Operation Officer & Managing Director Service Innovation Group (SIG) GmbH, a ales sa vorbeasca despre vanzari ca fiind in centrul demersurilor strategice, ideea de baza fiind noile surse de profit prin concepte si servicii bazate pe performanta. Potrivit acestuia, retailul functioneaza ca un concept local, succesul comerciantilor si al brandurilor fiind determinat la nivel local, pe fiecare piata in parte. In contextul in care succesul retailerilor si al brandurilor depinde de luarea deciziei de cumparare de catre consumator, la raft se da o adevarata lupta pentru spatiu, in timp ce pentru retaileri cea mai mare presiune vin dinspre comertul online. In aceasta situatie, retailerii trebuie sa gaseasca resurse ascunse pentru a se putea mentine pe linia de plutire, in timp ce brandurile pot fi sprijinite de concepte de vanzare profesionale. Ca o concluzie, Gerald Muller sustine ca succesul si profitul sunt predictibile si se bazeaza pe procese optimizate.
In incheierea primei zile de prezentari din cadrul conferintei Progresiv, Roxana Baciu, Business Development Manager SE Europe in cadrul Retailplus, a vorbit despre excutia la raft si masurarea performantei prin ochii cumparatorului. In contextul actual caracterizat de o scadere a fortei de vanzari, de bugete la limita, o reducere a consumului si implicit a volumelor vandute, iar pe de alta parte o crestere a preturilor, inchiderea de business-uri si multe altele, exectutia la raft a devenit un obiectiv strategic.
Roxana sustine ca "o cota de raft inseamna intr-o egala masura o cota de piata", provocandu-i pe furnizori sa-si raspunda singuri la o serie de intrebari, precum "Ce promotii au competitori mei si cum variaza strategia lor in functie de canale?", "La ce preturi sunt vandute produsele mele in retele diferite?", "Rupturile de stoc sunt o problema in portofoliul meu de produse si daca da, unde am aceasta problema?" sau "Am suficient spatiu la raft si corespunde acesta cu cota mea de piata?". Abia raspunzand la aceste intrebari pot fi identificate problemele si apoi gasite solutiile pentru imbunatatirea executiei la raft.
Pentru fotografii de la eveniment, accesati pagina de Facebook a revistei Magazinul Progresiv: http://www.facebook.com/ProgressiveMagazine.
Adaugă comentariu nou