FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Radiografia distributiei in Moldova

Radiografia distributiei in Moldova

Moldova, una dintre cele mai sarace regiuni ale tarii, terenul propice pentru discounteri, are aproximativ 2.300 de firme locale de distributie a bunurilor de larg consum. In oglinda cu retailul - unde jucatorii mari sunt inca foarte departe de a acapara piata - sectorul distributiei este unul foarte eterogen, format din firme mici care reusesc cu greu sa treaca pragul de 100 de milioane de lei in cifra de afaceri sau linia de demarcatie a regiunii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desi are circa 20% din populatia Romaniei, cu 8 judete si doua orase care pot fi considerate hub-uri logistice in nord-estul tarii, regiunea Moldovei concentreaza doar 13% din firmele de distributie cu ridicata (en gros) a bunurilor  de larg consum inregistrate in Romania, dupa cum arata datele de la Registrul Comertului.

Dintr-un total de 2.300 de firme de distributie FMCG inregistrate in Moldova, existente la jumatatea lui ianuarie, aproape 800 de companii au sediul in Iasi - acesta fiind, de alfel, cel mai mare judet, cu o populatie de peste 800.000 de locuitori. Urmeaza Bacaul, cu 339 de companii, si Galatiul - cu aproape 320 de firme. La polul opus sunt judetele Vaslui (cu doar 130 de firme), Suceava (157) si Neamt (176).

Una din 10 companii este in insolventa

Lipsa de lichiditati din piata s-a resimtit puternic in regiune, chiar si la firmele mari. Daca la nivel national rata insolventelor in sectorul de profil este de 7%, in regiunea Moldovei nu mai putin de 10% din firmele de distributie FMCG existente sunt in acest moment sub incidenta legii insolventei care le protejeaza de creditori. Aproximativ 40% dintre acestea au intrat in insolventa pe parcursul anului 2010, mai arata datele de la Registrul Comertului.

10% este un procent mare, daca ne gandim ca orice insolventa aduce blocaje in lantul de distributie al produselor: odata cu demararea acestei proceduri, creditorii companiei insolvente trebuie sa astepte definitivarea tabelului creditorilor si a planului de reorganizare a firmei pentru a-si recupera banii de la aceasta. In plus, in multe cazuri de insolventa nu se ajunge la un plan de reorganizare, ci direct la faliment, acesta aducand cu sine vanzarea activelor companiei pentru plata datoriilor. Botosani, Suceava, Neamt si Bacau sunt judetele cu cea mai mare incidenta a insolventei in randul companiilor de profil. In Suceava, de exemplu, aproximativ doi din zece distribuitori inregistrati la Registrul Comertului sunt in prezent in insolventa.

Particularitatile Moldovei

„Zona Moldovei, si ma refer aici la comertul traditional, are ca si particularitate un numar mult mai mare de clienti, dar de dimensiuni mai mici, comparativ cu restul regiunilor din tara. O alta particularitate ar fi
faptul ca exista foarte multe zone rurale, greu de acoperit din cauza costurilor crescute si a distantelor mari intre magazine”, a spus Sorin Brinzan, Sales Director al distribuitorului national Whiteland Sales&Marketing.
Managerul nu considera ca Moldova este o zona geografica mai putin atractiva decat restul regiunilor pentru distributia de produse alimentare.
„Ca peste tot, cred ca daca ai un bun raport calitate-pret si o buna comunicare catre consumator, clientul alege sa vanda produsele pe care i le oferi. Daca, in plus, ii oferi si un program de fidelizare si dezvoltare, poti transforma relatia intr-un parteneriat pe termen lung. In Moldova vindem bine produsele tuturor furnizorilor nostri: Hochland, Campina, Meggle, Raureni, De Silva si Orkla (in retelele mari de magazine)”, a mai spus Sorin Brinzan.

Cine ruleaza sute de milioane de lei in Moldova

Marii distribuitori regionali sunt, de cele mai multe ori, parteneri ai companiilor mari din industria bunurilor de larg consum, precum Simba Invest (distribuitor al Philip Morris si Kraft Foods) – companie cu sediul in Bacau care figureaza chiar si in clasamentul celor mai mari 10 firme de distributie din Romania, dupa valoarea cifrei de afaceri raportate pe 2009 (572,7 mil. lei). Compania detine depozite cu suprafete medii de peste 1.000 de metri patrati, un parc auto cu peste 40 de autovehicule si se numara printre putinii distribuitori care si-au extins afacerile in mai multe regiuni plecand din Moldova.
In Iasi, un top al firmelor de distributie a alimentelor, bauturilor si tutunului realizat de Camera de Comert si Industrie Iasi indica societatile Eurovino International, Erna Service & Trade si Grup XL Company pe primele trei locuri. Eurovino este o firma inregistrata in 2007, care in doi ani a ajuns la afaceri de 125 de milioane de lei din distributia cu bauturi, potrivit raportarilor sale financiare pe 2009.

Erna Service & Trade se afla insa printre cele 35 de firme de profil din Iasi intrate in insolventa in 2010. Compania, distribuitor al produselor Wrigley, Dr Oetker, Orkla Foods si Tnuva, cu afaceri de 74,8 milioane de lei in 2009, a fost declarata insolventa in octombrie anul trecut, la solicitarea unei banci. Tot in Iasi activeaza singurul distribuitor al Romaqua Group Borsec intrat in insolventa in contextul crizei economice, MegaGold. „Inainte de a intra in insolventa noi am incercat sa-l ajutam sa-si recupereze banii din piata, asa cum
incercam sa-i sprijinim pe toti distribuitorii nostri“, a declarat Nicolae Palfi, vice-presedintele Romaqua Group Borsec, cel mai mare imbuteliator de apa minerala. El a mai spus ca 2010 a fost un an foarte solicitant din cauza conditiilor economice dificile, in care managerii Romaqua au avut mai multe sedinte cu distribuitorii regionali ca niciodata, pentru ca a fost nevoie de multe schimbari de strategie.
Compania situata pe ultima pozitie in top-ul Camerei de Comert din Iasi este Grup XL Company, o firma de distributie a fructelor si legumelor cu o cifra de afaceri de 22 de milioane de lei in 2009.

In Vaslui – judetul cu cel mai mic numar de firme de distributie FMCG inregistrate la Registrul Comertului, dintre toate judetele Moldovei  -  printre companiile de distributie a bunurilor de larg consum premiate de Camera Judeteana de Comert se numara Cleopatra Center (distribuitor de tigari cu afaceri de 85 mil. lei in 2009) si Megadeth Impex, distribuitor de alimente, bauturi si tutun cu afaceri de 21 milioane de lei raportate pe 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un alt judet mic din Moldova, cu o acoperire modesta a retailului modern, este Botosani, unde activeaza grupul Eta - cel mai mare distribuitor al produselor Bergenbier si Pepsi in judetele Iasi si Botosani. Cu un parc auto de 25 de masini, 3 depozite si circa 100 de angajati, acesta a raportat pe 2009 o cifra de afaceri de 51,5 milioane de lei, potrivit ultimelor date disponibile.

Printre marii distribuitori regionali, care detin flote de 20-40 de autovehicule, se numara si Locket Trading (cosmetice si produse de ingrijire), Bill Solutions din Iasi - companie cu 2.800 de clienti si afaceri de 12,5 milioane lei la finalul lui 2009 – Ecuator Holding din Suceava, distribuitor al produselor Romaqua, Ursus sau Cotnari, cu afaceri de 52,5 mil. lei in 2009, sau Walcris Distribution, partener al producatorului Murfatlar, cu afaceri de 36,5 milioane de lei in 2009.

Cum au intrat marile lanturi de magazine in Moldova

Veniturile populatiei situate mult sub media nationala au atras in special comerciantii cu preturi mici in aceasta regiune: dintre toti retailerii internationali activi in Romania, Kaufland, Penny Market si Plus – companii care se pozitioneaza pe segmentul magazinelor cu politica de preturi cu discount - au cea mai buna acoperire in regiune. Acest lucru s-ar putea traduce printr-o presiune mai mare pe marjele de castig ale distribuitorilor regionali, comparativ cu cei nationali.
Retailul modern este o piata relativ noua in regiune. Primul comerciant de talie internationala care a luat in vizor Moldova a fost reteaua Metro, care a deschis un magazin cash & carry pentru revanzatori si pentru firmele din HoReCa in 2001, la Iasi. In aproape zece ani, Metro a ajuns in cinci orase din regiune. Carrefour, cel mai mare operator de hypermarketuri de pe piata romaneasca, a intrat in Moldova abia la inceputul lui 2007, printr-o investitie de 20 milioane de euro la Iasi.
Inca lipsesc din Moldova nume mari din comertul alimentar din Romania, Cora si Mega Image, companii care s-au extins puternic in ultimul an, in ciuda crizei economice. „Chiar daca este o regiune mai saraca decat media nationala, nu as spune ca Moldova este slab acoperita de retailul modern. Poate ca oamenii sunt mai atenti la modul in care isi cheltuiesc banii, dar in ultimii doi ani aceasta tendinta s-a generalizat la nivelul intregii tari”, a apreciat Sorin Brinzan de la Whiteland Sales&Marketing.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content