FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Puterile globale in 2009

Puterile globale in 2009

Pe masura ce economia globala a migrat, incepand cu 2007, de la o crestere relative puternica la o decelerare si ulterior la o modesta recesiune la inceputul lui 2008, consumatorii si-au redus cheltuielile si s-au indreptat spre discounteri.

Acest lucru este demonstrat in raportul anual al companiei Deloitte care, in urma clasarii primilor cei mai mari 250 de retaileri ai lumii in baza cifrei de afaceri din anul fiscal 2007, arata o puternica prezenta a retailerilor de tip discount in Top 10.

Cea mai notabila performanta a inregistrat-o compania Schwarz Unternehmens Treuhand KG (Schwarz), proprietarul lantului de supermarketuri Lidl, care a urcat trei pozitii in clasament, de pe locul 10 pe locul sapte. Acest fenomen este urmarea activitatii retailerului german din ultimii cinci ani, activitate care a inregistrat o rata de crestere mai mare decat oricare dintre ceilalti retaileri plasati in Top 10. Inafara de Schwarz, singura noutate a reprezentat-o intrarea lui Aldi GmbH (Aldi) in Top 10, pe ultima pozitie, in detrimentul companiei Sears Holdings Corporation (Sears).
Dr. Ira Kalish, director de cercetare in cadrul companiei Deloitte, mentioneaza ca „pe masura ce ne apropiem de anul 2009, consumatorii vor fi din ce in ce mai orientati spre raportul pret – calitate, pe valoarea adaugata a produselor, tendinta ce se v-a manifesta mult mai puternic ca in trecutul recent. Pe de alta parte, mediul economic actual ii obliga pe retaileri sa acorde o atentie sporita asupra ceea ce inseamna managementul costurilor”.
Acelasi studiu arata ca 44 dintre cei 250 de retaileri au experimentat un declin al vanzarilor incasate in anul fiscal 2007, cu 8 mai multi decat numarul celor inregistrati in anul anterior. Mai mult decat atat, numarul retairelilor neprofitabili s-a dublat de la sapte in 2006, la 14, in 2007.
Wal-Mart Stores, Inc. (Wal-Mart) a ramas cel mai mare retailer din lume, in fata Carrefour Group (Carrefour). Atat Tesco PLC (Tesco), cat si Metro AG (Metro) au urcat un loc in clasamentul primilor zece in primul rand datorita pierderilor suferite in 2007 de compania The Home Depot, Inc (Home Depot), care a picat doua locuri in clasament, ajungand pe pozitia a cincea.

Retailerii rusi, chinezi si sud coreeni au inregistrat cele mai mari cresteri
In urma cu doi ani, in 2006, am asistat, pentru prima data, la intrarea a doi retaileri rusesti si a patru retaileri din China in lista celor 250. Anul acesta, toti acesti sase retaileri au urcat semnificativ in clasament, doi dintre retailerii chinezi ajungand chiar in primii 100. Gome Home Appliance Group este pozitionat pe locul al 63-lea in Top250 si pe locul al optulea in topul regional pe zona Asia/Pacific. Este de altfel pentru prima data cand un retailer din China reuseste sa patrunda in topul primilor 10 retaileri pe regiunea Asia/Pacific.
Mai mult decat atat, dintre cei zece retaileri cu cea mai mare rata de crestere anuala, din ultimii cinci ani, doi provin din Rusia, doi din China si unul din Coreea de Sud.

Actionati global in ciuda recesiunii generalizate

Faptul ca economia asiatica s-a decuplat de cea a Statelor Unite ale Americii, din moment ce companiile din aceasta zona s-au pus pe picioare si inregistreaza cresteri. Asta nu inseamna ca pietele emergente vor fi ocolite de cutremurul economic, ci doar ca pietele emergente vor resimti mai putin criza decat tarile cu economie dezvoltata.
Kalish a mai spus ca ”cresterea puterii de export a Chinei s-a diminuat in termeni reali din cauza incetinirii economiei americane, dar si ca urmare a intariri monedei nationale chinezesti. Totusi, inflatia este pentru moment sub control, permitand astfel autoritatilor sa usureze politicile monetare. Rezultatul cel mai probabil al acestor masuri este o rata de crestere economica mai moderata si evitarea recesiunii, iar din moment ce consumatorii nu ar umbla prea mult la bugetul alocat cumparaturilor, retailerii se vor vedea ocoliti de probleme majore. Acelasi scenariu economic este valabil si pentru India”.
Multi dintre retailerii care si-au extins afacerile la nivel global, tocmai pentru a obtine un avantaj de pe urma pietelor emergente, au ajuns repede la concluzia ca provocarile din noile tari sunt pe cat se poate de serioase, pe cand profitul nu este atat de mare precum anticipasera initial. Chiar si asa, argumentele pro expansiunii globale nu au disparut, ba chiar mai mult, au fost reintarite de ultimele evenimente, care face ca cheltuielile alocate bunurilor de larg consum in tarile dezvoltate sa scada. “Pe viitor, pentru retailerii de top ai lumii un ritm de crestere sustinut va veni fie din castigarea unei cote de piata mai bune in tara de origine, fie prin extinderea in noi piete, mai ales in cele emergente”.

Europa in particular

Era un moment in timp, nu prea departat de prezent, cand europenii au crezut, si pe buna dreptate, ca vor avea capacitatea de a evita orice consecinta serioasa adusa de turbulentele economice de peste ocean. Acest timp a trecut. Astazi, sistemul financiar al intregii Europe se clatina, pornind de la aceleasi probleme de la care i s-a tras si sistemului american – bula de aer, umflata artificial, numita piata imobiliara. Chiar daca multe dintre tarile europene sunt pe departe de a fi in aceeasi situatie dezastroasa cu Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste segmentul imobiliar, ceea ce s-a intmplat la ei a avut un impact contagios asupra mai mult institutii financiare europene.

 

In primul rand, mult banci europene au fost prinse cu bani investiti in active problematice, lucru care a dus la reducerea capitalului si a cauzat o scumpire a creditelor sau chiar incapacitatea de a da credite. In al doilea rand, criza creditelor din Statele Unite ale Americii a atras dupa sine o crestere dramatica a costurilor cu capitalul, pe masura ce bancile si-au reevaluat riscurile, fenomen care s-a imprastiat in toata europa. Si cum totul este puternic interconectat, problemele unei banci s-au extins si la altele ducand aproape la un colaps al intregului sistem financiar. Si, dupa modelul america, unde guvernul si-a asumat sprijinirea multor societati comerciale, multe guverne din tarile eurpene au sarit in ajutorul sectorului privat. Cel mai reprezentativ exemplu in acest sens a fost decizia autoritatilor din Marea Britanie de a injecta capital de stat in institutiile bancare in vederea recapitalizarii acestora, tocmai pentru ca si ele, la randul lor, sa aiba capacitatea de a da imprumuturi din nou.  Chiar si acum, cand vorbim despre aceasta situatie, nu stim cu exactitate momentul exact in care se afla criza si nici cat de adanci vor fi efectele acesteia, prin urmare nu se putem afirma cat de repede vor fi reinstaurate conditiile de creditare de dinainte sau de cat de departe vor fi nevoite guvernele sa mearga in ceea ce priveste interventia in sectorul privat si, nu in ultimul rand, cat de afectata va fi activitatea economica in toate aspectele ei. Ceea ce putem spune insa este ca criza va afecta intr-o anumita masura si pe retailerii europeni. 

Totusi, ce este de facut in aceste conditii? Specialistii de la Deloitte spun ca, pe termen scurt, retailerii trebuie sa se focuseze mai mult ca niciodata pe cota de piata. Tocmai acum este momentul cand fiecare va trebui sa-si arate iscusinta manageriala, pentru ca sa o duci bine in perioade cand cresterea economica merge de la sine intr-un ritm rapid nu este deloc greu. Acesta este momentul care va determina care dintre retaileri au un model de business bazat pe strategia corecta.
Consumatorii se vor orienta mai mult ca niciodata spre produse cu valoare adaugata, cu un raport calitate-pret bine evidentiat. De altfel, acest lucru se poate observa din moment ce consumatorii deja migreaza catre retaileri cu o strategie focusata pe pret.
In acest context, o eventuala cresterea economica nu va fi decat cumulul unor serii intregi de factori. Retailerii vor reusi sa isi intareasca si chiar sa-si sporeasca cota de piata numai daca vor putea sa se diferentieze clar de competitorii lor in mintea cumparatorilor, daca vor avea branduri cu valoare puternica (n.r. brand equity), daca vor avea capacitatea si vor aloca bugete pentru a aduce inovatie si, nu mai putin important, daca vor putea oferi o experienta de cumparare suficient de atragatoare pentru clienti.

Top 10 trenduri pentru retaileri in 2009
Mai departe decat o privire de ansamblu asupra situatiei economice actuale si a impactului pe care-l va avea asupra industrie de fmcg, Deloitte vine si cu o serie de sfaturi pentru jucatorii din acest sector. Pe scurt acestea ar suna astfel: eliminati orice cost de care va puteti dispensa, ganditi-va la managementul riscului, la cum sa imbunatatiti experienta cumparatorilor in magazin, luati in calcul o strategie de a va reforma resursa cea mai importanta – capitalul uman, ganditi-va la un nou model de business care sa fie focusat pe mai multe canale de distributie, ganditi-va la concepte de magazine mai mici, de proximitate, care sa va permita targetarea unor noi grupuri de consumatori, luati in calcul si segmentarea specifica a unei piete, ganditi global dar actionati local, reganditi lantul de aprovizionare. Si, nu in ultimul rand, faceti toate aceste lucruri pastrand in minte faptul ca sunteti un brand. Pe larg despre toate aceste 10 elemente cheie pe care retailerii trebuie sa le aiba in minte pentru anul in care d-abia am intrat, veti putea citi la rubrica aceasta in numarul viitor al revistei Progresiv.

Mai multe informatii despre acest studiu puteti gasi accesand site-ul www.deloitte.com  .
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content