FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Prognoza: marcile private ar putea detine jumatate din piata in 2025

Prognoza: marcile private ar putea detine jumatate din piata in 2025

Divizia de cercetare Food & Agribusiness a Rabobank a facut o prognoza alarmanta pentru producatorii de branduri: in 15 ani cota de piata a marcilor pivate ale retailerilor s-ar putea dubla, impartind astfel piata in mod egal: brandurile retailerilor si cele ale producatorilor.

In prezent, marcile private detin aproximativ un sfert din totalul produselor alimentare vandute prin retelele moderne de retail din intraga lume.Intr-un studiu recent de profil, specialistii de la Rabobank International Food & Agribusiness Research and Advisory sustin ca ponderea acestora va creste substantial in urmatorii 15 ani, ajungand la nu mai putin de 50%.

De-a lungul anilor, pe masura ce brandurile consacrate castigau teren prin eforturi publicitare si promotionale, producatorii acestora isi cresteau la randul lor profiturile, de cele mai multe ori pe seama retailerilor alimentari. Acestia din urma, constientizand avantajul pe care il au in fata producatorilor prin simplul fapt ca asigura accesul consumatorilor la produse, au inceput sa caute metode prin care sa si beneficieze de pe urma lui. Astfel, retailerii au inceput sa puna pe rafturi produsele comercializate sub marca privata. Pasul facut a insemnat accentuarea competitiei la raft si, poate cel mai important, sprijinirea retailerilor in negocierile cu producatorii brandurilor consacrate.

Pe fondul crizei economice, o mare parte din consumatori a trecut de la branduri consacrate la marci private, iar impactul dificultatilor de ordin financiar s-a tradus printr-un avant considerabil al segmentului de marci private. Efectele crizei vor continua sa se vada in aceasta directie si dupa revenirea economiei mondiale, in special datorita faptului ca a favorizat expansiunea formatelor de tip discount, a sporit competitivitatea la raft si, nu in ultimul rand, i-a facut pe consumatori mult mai constienti de valoarea banilor. Toti acesti factori, alaturi de profesionalizarea segmentului, vor conduce la dublarea cotei de piata pentru marcile private in urmatorii 15 ani.

Criza economica a intarit marcile private

Fara indoiala, principalul beneficiar al evolutiei segmentului de marci private este retailerul insusi. Pentru a infrange perceptia negativa a consumatorilor privind calitatea produselor comercializate sub marca privata, aceste produse sunt vandute la preturi semnificativ mai mici comparativ cu brandurile alternative, consacrate. Aici intervine un alt risc: de regula, preturile mai mici sunt atribuite unui nivel calitativ mai scazut, ceea ce face ca multi dintre consumatori sa ezite la achizitionarea unui astfel de produs.

Pe masura ce consumatorii constientizeaza ca diferenta reala de calitate nu este direct proportionala cu cea de pret, acestia vor dovedi o disponibilitate mai mare pentru achizitionarea produselor comercializate sub marca privata, ceea ce va duce si la o crestere a acestei categorii de bunuri. Pentru a sprijini aceasta tendinta, retailerii au introdus recent conceptul de “marca privata premium” pentru a influenta pozitiv perceptia generala asupra calitatii produselor de acest tip.

Criza economica a avut o contributie directa la adoptarea marcilor private la nivel mondial, insa efectele indirecte ale recesiunii ar putea fi mult mai importante pentru cresterea acestui segment pe termen lung. La nivelul consumatorilor, criza economica a sporit importanta pretului ca si criteriu de selectie a unui produs, in detrimentul perceptiei asupra calitatii acestuia. In consecinta, consumatorii au devenit mult mai deschisi la ideea de a cumpara branduri necunoscute sau marci private daca acest lucru le scade semnificativ cheltuielile alimentare.

Specialistii de la Rabobank estimeaza ca pana in 2015 marcile private vor reprezenta circa 30% din vanzarilor globale de retail alimentar. Previziunile lor se bazeaza pe evolutia segmentului intre anii 2004 si 2009, interval in care marcile private si-au facut din ce in ce mai simtita prezenta. Cel mai mare potential de crestere a segmentului il inregistreaza Germania, Olanda, Spania, Rusia si Polonia, tari in care retailul alimentar se apropie de maturitate. O directie diferita de crestere o reprezinta expansiunea magazinelor de tip discount, care vor sprijini dezvoltarea marcilor private in tari ca Rusia sau Italia.
In cazul Marii Britanii a fost nevoie de 50-60 de ani pentru ca rata de penetrare a marcilor private sa ajunga la 40%.

Tarile din Europa Centrala si de Est, cum sunt Ungaria sau Cehia, progreseaza mult mai repede, avand nevoie de circa 20 de ani pentru a atinge jumatate din acest nivel al ratei de penetrare. Luand in considerare avantul pe care il are in regiune retailul modern, in special de tip discount, dar si prezenta retailerilor internationali, se poate afirma ca tarile din Europa de Est au toate sansele sa ajunga din urma pietele dezvoltate intr-un interval de 10-20 de ani.

De ce mai e loc de crestere pentru marcile private

Retailerii se folosesc de marcile private pentru a-si creste puterea de negociere cu furnizorii, dar si pentru a-i convinge pe consumatori ca aceste produse reprezinta un substituent convenabil al brandurilor consacrate. Succesul unei marci private inseamna, de fapt, ca retailerul este vazut de consumatori nu numai ca locul de unde isi pot cumpara produse alimentare, ci si ca un producator de incredere. Retailerii constienti de potentialul marcilor private au adoptat o atitudine proactiva vizavi de acestea, reusind sa le creasca ponderea in vanzari pana la 50-55%.

Ipoteza ca marcile private vor ajunge la o rata de penetrare de 50% pana in anul 2025 este bazata pe cateva tendinte observate la nivelul structurii retailului alimentar. Principalele argumente pentru cresterea previzionata de specialistii Rabobank sunt urmatoarele:

  • Cresterea gradului de acceptare al consumatorilor vizavi de marcile private, in special pe fondul sensibilitati la pret
  • Continuarea procesului de consolidare a comertului in pietele dezvoltate (Europa de Vest, SUA si Australia)
  • Afinitatea tarilor in curs de dezvoltare (Europa Centrala si de Est, Rusia si Turcia) pentru comertul modern
  • Cresterea cotei de piata a magazinelor de tip discounter
  • Nevoia de diversificare a ofertei de la raft
  • Competitia tot mai stransa dintre marcile private si brandurile consacrate

Comparatiile de preturi sunt inevitabile

In functie de notorietatea brandului, consumatorii isi arata disponibilitatea de a plati o suma substantiala pentru un brand considerat puternic. In conditiile in care marcile private sunt comercializate ca alternativa la brandurile consacrate, preturile lor sunt strans legate de ale celor din urma. Astfel, cand un retailer pune pe raft un produs marca proprie, pretul sau rezoneaza in mintea consumatorului in functie de diferenta fata de pretul aceluiasi produs apartinand unui brand consacrat.

Practic, raportul celor de la Rabobank scoate in evidenta si relatia de dependenta care exista intre marcile private si brandurile consacrate, in special datorita modului in care consumatorul este influentat de pretul fiecarei categorii.

de Cosmina Capalau

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content