FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Produsele universale domina in obiceiurile de ingrijire a gospodariei

Produsele universale domina in obiceiurile de ingrijire a gospodariei

Un studiu al Synovate Romania, realizat in luna noiembrie pentru revista Progresiv, confirma faptul ca barbatii nu cumpara prea des produse pentru ingrijirea locuintei. Pe langa aceasta, studiul, realizat pe un esantion de 1500 respondenti, cu varste intre 18 -64 de ani, arata ca Moldova si Oltenia sunt pe ultimul loc in topul utilizatorilor de produse pentru curatatat gospodaria.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1500 respondenti (18-64 ani), reprezentativ la nivel national.

Produsele de curatat pentru bucatarie si cele universale ocupa locuri fruntase in ierarhia produselor folosite in curatarea gospodariei, un respondent din doi utilizand un astfel de produs in ultimul an.
Transilvania se situeaza pe primul loc in topul utilizatorilor de produse pentru curatarea gospodariei, urmata de Dobrogea, la polul opus aflandu-se Moldova si Oltenia.
In randul femeilor, penetrarea produselor universale pentru curatat este semnificativ mai mare (68%); in schimb 47% dintre barbati nu au utilizat niciun produs pentru curatat in ultimele 12 luni.
Respondentii cu studii superioare precum si locuitorii marilor orase (peste 100.000 locuitori) alcatuiesc principala categorie de utilizatori pentru produse de curatat gospodaria.
Penetrarea produselor de curatat in randul persoanele din mediul rural si a celor cu venituri mici (<900 lei) este semnificativ mai redusa. 

Frecventa de folosire

In randul bucurestenilor, frecventa saptamanala de folosire a produselor pentru curatat baia si bucataria este semnificativ mai mare fata de total.
In schimb frecventa de folosire a produselor pentru curatat bucataria este semnificativ mai mare in randul locuitorilor din Transivania acestia avand  o medie lunara de 13,1.

Crisana, frecventa de cumparare scazuta

Jumatate dintre cei care utilizeaza aceste produse le cumpara o data pe luna.
Frecventa lunara de cumparare este semnificativ mai mare in randul populatiei din Moldova si Muntenia (62% respectiv 59% fata de 50% pe total).
In Crisana a fost inregistrata cea mai scazuta frecventa de cumparare in cadrul regiunilor (14% fata de 50%), urmata de Oltenia cu 39%.           
Persoanele cu varsta cuprinsa intre 55-64 de ani, cele cu venituri mici (<900 lei) precum si locuitorii oraselor medii cumpara produse de curatat o data la doua-trei luni cu o frecventa mai mare, decat celelalte grupe.

Distributia
Principalele locuri de unde se cumpara produse pentru curatarea gospodariei sunt magazinele universale, hipermarket-urile si supermarket-urile.
Magazinul universal mic/ minimarket este vizitat in special de catre locuitorii mediului rural, spre deosebire de hipermarket si supermarket care sunt frecventate indeosebi de catre locuitorii oraselor mari. Chioscul este preferat de persoanele cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani, precum si de moldoveni si olteni. Supermarketul a obtinut un scor semnificativ mai mare in orasele din Muntenia (51% vs. totalul de 25%). Hipermarketul a inregistrat frecvente de cumparare semnificativ mai mari in randul bucurestenilor (60%, fata de 27% pe total) si al transilvanenilor (43% vs. 27% media pe total).
De asemenea, hipermarketul este preferatul persoanelor cu venituri pe gospodarie de peste 2000 lei (47% vs. 24%), in timp ce magazinul universal mic/ minimarket-ul este utilizat in special de persoanele cu venituri sub 900 lei (50% vs. 37%) pentru achizitia de produse de curatat.

Optiuni in consum
Un procent de 54% dintre respondenti cumpara cel mai des produse universale ce pot fi folosite pentru curatarea diferitelor suprafete.
Produsele universale pentru curatat sunt cumparate semnificativ mai mult de catre olteni (80%), munteni (65%) si moldoveni (62%) precum si de persoanele cu venituri mici (<900 lei).
In schimb, bucurestenii si transilvanenii prefera produsele de curatat specializate in functie de suprafata.

Notorietate spontana
Cif este prima marca de produse pentru ingrijirea gospodariei mentionata spontan, urmata fiind de Domestos si Ajax.
De asemenea, Cif a inregistrat scoruri semnificativ mai mari, pentru prima marca mentionata, in orasele cu populatie cuprinsa intre 100.000 si 500.000 de locuitori (41% fata de 29% pe total).
Domestos, cu un scor de 64%, este marca de produse de curatat mentionata spontan de cei mai multi dintre bucuresteni. Locuitorii din Crisana au mentionat semnificativ mai mult aceasta marca la notorietatea spontana (76% vs. 58%). 
In Moldova, procente semnificativ mai mari au fost inregistrate de marcile Cif (70%), Ajax (49%), Mr. Muscle (30%), River (20%), Peak (14%) si Trim (7%).
Mr Muscle a fost semnificativ mai mult mentionata de catre tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani.

Notorietate totala
Cif isi pastreaza pozitia de lider si in topul notorietatii asistate cu 93%, urmat de catre Domestos si Ajax. n randul persoanelor din orasele cu populatie cuprinsa intre 100.000 si 500.000 de locuitori, Cif inregistreaza o notorietate semnificativ mai mare (97% comparativ cu 93% pe total).
In ceea ce priveste notorietatea asistata, s-au inregistrat frecvente semnificativ mai mari in zonele urbane precum si in randul populatiei cu venituri peste 2000 lei si cu studii superioare.
In Bucuresti cele mai cunoscute marci raman Domestos, Bref si Mr. Proper fiecare inregistrand 96% notorietate.

Cif, marca folosita de obicei
Cif a fost declarata cea mai utilizata marca de produse pentru ingrijirea gospodariei, cu procente semnificativ mai mari in Transilvania (69%) si in orasele cu 100.000-500.000 de locuitori (71%).
Domestos ocupa locul al doilea in topul marcilor de produse folosite de obicei pentru ingrijirea gospodariei cu 57%. Cel mai ridicat consum se intalneste in Dobrogea (77%) urmata de Muntenia (69%) si Transilvania (67%).
Locul al treilea i-a revenit marcii  Ajax, fiind folosita semnificativ mai mult de catre persoane cu venituri mai mare de 2000 lei (45% fata de 37%).

Top consum “cel mai des”
In ceea ce priveste marcile de produse pentru ingrijirea gospodariei  folosite cel mai des, topul primelor trei marci se mentine. Cif ramane preferata consumatorilor, urmata fiind de catre Domestos si Ajax.
Cif este semnificativ mai des utilizat in orasele cu populatie cuprinsa intre 100.000 si 500.000 de locuitori (39% vs. 29%).
Crisana si Muntenia inregistreaza cele mai ridicate frecvente la utilizarea produselor Domestos.
Persoanele cu venituri mai mici de 900 lei utilizeaza semnificativ mai des produsele Rivex  si Tix.

Tipul de produse folosite

Produsele lichide pentru ingrijirea gospodariei sunt preferatele utilizatorilor, inregistrand frecvente semnificativ mai mari in randul femeilor (72% vs. 57%) si locuitorilor din Transilvania (71% vs. 57%).
Bucurestenii utilizeaza semnificativ mai mult produse de tip praf  (44% vs. 26%).
Persoanele cu venituri sub 900 lei au inregistrat un scor semnificativ mai mic pentru produsele gel (23%) si crema (17%). In schimb cei cu venituri ridicate si utilizatorii cu studii superioare prefera produsele lichide pentru ingrijirea gospodariei.
Utilizatorii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani folosesc semnificativ mai putin produsele lichide (50% comparativ cu media totala 57%).

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content