FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Produsele pentru protectie solara, pe plus si in 2010

Produsele pentru protectie solara, pe plus si in 2010

Categoria produselor pentru protectie solara a inregistrat o dinamica deosebita in ultimii ani, concomitent cu cresterea gradului de informare a consumatorilor, fiind estimata in jurul cifrei de 12 milioane de euro. Desi este departe de performantele altor categorii de produse pentru ingrijirea corpului, la capitolul producatori si oferta segmentul produselor pentru protectie solara sta la fel de bine ca oricare altul, fiind caracterizat de un grad mare de competitivitate si inovatie, cu lansari de produse in fiecare sezon.

Trebuie mentionat, inca de la bun inceput, ca piata cosmeticelor solare, in care sunt incluse produsele pentru protectie, autobronzantele, dar si alte categorii conexe, precum produse pentru calmarea arsurilor solare, produse pentru aplicare dupa plaja sau produse pentru prelungirea bronzului, reprezinta unul dintre sectoarele cu cel mai sustinut ritm de crestere la nivel mondial din total piata a produselor cosmetice, avand o valoare estimata in retail, de catre Euromonitor, la 7592,1 milioane de dolari.

Dintre segmentele acestei piete, produsele pentru protectie solara raman pilonul de crestere principal si focusul articolului de fata. Si Romania urmeaza trendurile manifestate la nivel monial, daca luam in calcul mediul puternic concurential, investitiile in comunicare si numarul semnificativ de produse noi aduse in atentia consumatorilor in fiecare an, atat de jucatorii internationali, cat si de producatorii locali.

„Oferta este una foarte vasta, iar competitivitatea inregistreaza acelasi trend ca si restul pietei de produse cosmetice: lansari, relansari de game si branduri, oferte agresive de pret si impachetari speciale, promotii multiple si agresive, mai ales in formatele de retail modern”, sustine Carmencita Sava, reprezentanta companiei Gerocossen. Chiar si in contextul acestei evolutii pozitive, din pacate, din cauza caracterului sezonier al categoriei, in Romania nu se efectueaza, pentru moment, studii de monitorizare a pietei de retail, astfel incat nu se cunoaste cu exactitate volumul si valoarea pietei.

Totusi, afirmatiile privind dinamica segmentului sunt sustinute de desfasurarea de forte de la raft, mai ales in lunile de varf, care coincid cu sezonul estival. Printre cei mai activi jucatori din acest segment se regasesc companii precum AlixAvien (Dalin Sun Care), Beiersdorf (Nivea Sun), Bella (Eva Sun), Boer Romania (Bübchen), Dr. Soleil (Dr. Soleil), Elmiplant (Elmiplant, Sombrero), Farmec (Gerovital Plant Sun), Gerocossen (Gerocossen, El Sol), L’Oréal (Garnier Ambre Solaire, Solar Expertise) sau Unilever (Dove Summer Glow).

In ceea ce priveste sortimentatia, consumatorii dispun de o paleta larga de produse, de la emulsii si lotiuni de plaja, la creme-gel, uleiuri si spray-uri sau spume, disponibile cu diferite grade de protectie. De altfel, in ultimii ani am asistat la o dezvoltare extensiva a gamelor si prin introducerea unor produse multi-beneficiu, precum creme solare antiimbatranire si protectie celulara, creme pentru protectie solara antirid, dar si lotiuni complexe, cu dublu rol, de autobronzare si de protectie solara.
Plecand de la topul primelor trei produse vandute, conform declaratiilor producatorilor, preferintele consumatorilor se indreapta catre lotiunile de plaja cu grad de protectie 25 SPF si 30 SPF, uleiurile spray pentru bronzare accelerata cu grad scazut de protectie (4 sau 6 SPF), dar si spray-urile sau cremele din gamele pentru copiii, cu grad ridicat de protectie (50 SPF).

Criza, influenta scazuta

Comparativ cu alte produse sezoniere, categoria produselor pentru protectie solara a resimtit mai putin criza economica, tocmai pentru ca vorbim despre un produs de necesitate si nu neaparat de un moft. Totusi, s-a observat si aici fenomenul orientarii consumatorilor catre produse din segmentul mediu, din cauza scaderii puterii de cumparare. „Criza a influentat intr-adevar comportamentul de consum in directia alegerilor precaute, astfel incat au fost preferate produsele care ofera un raport avantajos calitate-pret”, confirma si Mariana Sinitaru, Specialist Marketing, Farmec.

Aceasta mai spune ca, odata depasita situatia economica dificila, „consumatorul nu va face compromisuri, calitatea unor astfel de produse ramane un factor important de selectie, pentru ca rolul lor este, in primul rand, unul de protectie”. Vorbind despre influenta la nivel de vanzari, Alina Severin, Brand Manager, Beiersdorf, afirma ca „competitorii acestei piete au reactionat cum era de asteptat, prin politici de pret agresive, imbracate in diverse forme, de la oferte de pret, la pachete promotionale de 1+1”.

Nu in ultimul rand, Andreea Iarca, Brand Manager, Elmiplant, aduce o viziune personalizata asupra evolutiei categoriei in 2009. „Anul trecut a fost un an important pentru brandul Elmiplant, deoarece am relansat intreaga gama de protectie solara, sub noi formule, in totala conformitate cu recomandarile UE, si cu ambalaje noi. In urma acestei relansari am fost nevoiti sa aplicam cresteri substantiale de preturi, fapt care a determinat o scadere a numarului de unitati totale vandute in sezonul trecut. Totusi, am finalizat anul 2009 cu o crestere in valoare de 41% fata de 2008 a cifrei de afaceri”, precizeaza aceasta.

Uniformizarea vanzarilor pe canale de distributie

Daca pana nu demult, in proportie de peste 60-70% vanzarile de produse pentru protectia solara se realizau prin intermediul micilor magazine sezoniere de pe litoral, in prezent, producatorii vorbesc despre o uniformizare a vanzarilor pe canale de distributie si chiar despre o paritate intre comertul traditional si cel modern, urmand ca in cativa ani retailul de mare suprafata si magazinele specializate sa preia conducerea.

„Vanzarile realizate in IKA sunt considerabile, in crestere de la an la an, astfel incat derulam o colaborare excelenta, iar retururile la sfarsit de sezon sunt controlabile si acceptabile. In retailul traditional, daca vorbim despre magazinele sezoniere de pe litoral, inregistram, de asemenea, rezultate exceptionale, insa nu lipsite de riscuri la final de sezon. Pentru retailul traditional din tara, principala problema ramane pentru noi nivelul de retur de la sfarsit de sezon pe care ne luptam sa il diminuam, printr-o atentie sporita a stocului de raft din partea fortei de vanzari, inca din luna august”, afirma Andreea Iarca, de la Elmiplant.

La capitolul recomandari, sfaturile producatorilor se indreapta in primul rand catre managerii de magazine traditionale care ar trebui sa aloce un spatiu corespunzator la raft acestor produse, lipsa de spatiu care ar putea fi remediata prin amplasarea de display-uri POSM, sa fie mai deschisi cand vine vorba despre implementarea promotiilor, sa aplice grile de discount si politici de vanzare coerente, prin mentinerea adaousului comercial la cote de bun-simt.

Perspective optimiste

In ciuda dificultatilor specifice unei piete dinamice, inca nematurizate pe deplin, producatorii vorbesc despre un pontetial deosebit al pietei de profil locale, plecand de la faptul ca, pentru moment, consumul este unul scazut fata de alte tari europene. Bineinteles, aceasta atractivitate sporita va duce implicit la o intensificare a concurentei, prin intrarea a tot mai multe pro­duse din Europa Centrala si de Est.

Referindu-ne in particular la evolutia din acest an, Carmencita Sava, de la Gerocossen, este de parere ca van­za­rile vor evolua pozitiv datorita eforturilor depuse de producatori pentru educarea consumatorilor in scopul protejarii pielii, dar si datorita „schim­barii obiceiurilor de relaxare, de la perioade mai lungi, dar rare, la cele mai scurte si dese.

De asemenea, se va pastra si poate chiar se va intensifica procesul de trecere de la produse scumpe la produse ieftine”, iar „ten­dinta este de crestere a consumului de produse cu factori mari de protectie solara”, completeaza Andreea Iarca, de la Elmiplant.

Nu mai putin importante vor fi si actiunile de promovare planificate de producatori, in special cele de la locul de vanzare, care sunt asteptate sa joace un rol esential in procesul de decizie al consumatorilor.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content