FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Produsele dupa barbierit: tendinta a mers spre specializare

Produsele dupa barbierit: tendinta a mers spre specializare

Cu toate ca, in ultimul an, ritmul de crestere s-a temperat in comparatie cu perioadele anterioare, piata cosmeticelor pentru barbati pas­treaza inca numeroase provocari pentru jucatorii din industrie. Modificarea stilului de viata, nivelul de educatie, dar si cresterea puterii de cumparare au fost factori esentiali in dezvoltarea acestui segment.

Cosmeticele pentru barbati sunt o categorie de „cultura recenta” pentru piata din Romania, care a cunoscut salturi importante in ultimii ani. Odata cu ridicarea standardului de viata, barbatii au devenit o tinta importanta pentru jucatorii din industrie, care au reactionat rapid, adaptand portofoliile la cerintele transmise de consumatori.

„In general, ca si tendinta globala a pietei cosmeticelor, se remarca echilibrarea consumului acestora direct proportional cu ponderea detinuta de segmentele de tip barbati si femei. Astfel ca, daca in trecut consumul de deodorante, de exemplu, arata o polarizare vizibila pentru piata produselor destinate femeilor, astazi asistam la o dezvoltare extensiva a consumului catre zona „masculina” a pietei. Acest lucru reprezinta un inceput de maturizare, iar consumatorii au devenit mai educati si totodata mai preocupati de ingrijirea personala”, subliniaza Adrian Ionescu, Brand Manager Divizia Cosmetice Henkel Romania.

In mod particular, referitor la segmentul produselor dupa barbierit, Viorel Ognean, Directorul General al Coty Romania, afirma importanta modificarilor la nivel structural, dincolo de evolutia generala a categoriei: „Piata produselor tip after shave a inregistrat, in perioada ianuarie-februarie 2010, conform datelor furnizate de MEMRB, o scadere de aproape 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Importanta este, totusi, evolutia componentelor acestei categorii, in sensul ca piata de after shave balsam si crema este in crestere, in timp ce piata after shave-ului lotiune este in scadere, situatie pe care o asteptam de ceva vreme si iata ca se intampla.Desigur, aceasta miscare este inca la inceput, diferentierea fiind de numai 2% in favoarea after-shave-ului balsam sau crema, in timp ce after-shave-ul lotiune continua sa domine piata cu 72% cota de piata”.

Din punct de vedere concurential, dupa cum rezulta datele Nielsen Romania, categoria este relativ consolidata, primii cinci jucatori revendicand 60,2% din volumul total si 69,6% din valoarea categoriei.

La nivel de marci, se mentine aceeasi caracteristica, astfel ca primele cinci branduri cumuleaza 58,9% din volumul total al vanzarilor pe categorie si 65,4% din valoarea acestora. Conform datelor Nielsen pentru perioada ianuarie – decembrie 2009, primele branduri sunt Tarr – in topul in functie de volum si Nivea – in topul realizat in valoare, iar principalii producatori, in aceleasi topuri (volum/valoare) sunt Farmec (lider in topul in functie de volum) si BDF Germania (in topul in functie de valoare).

Consumatorul si preferintele lui

Schimbarile in segmentul produselor dupa barbierit sunt continue si tin in primul rand de inovatie. Din acest motiv, comunicarea este un demers esential in relatia cu consumatorul. In functie de pozitionare si tinta de consum, instrumentele cu care acesta este tinut aproape variaza de la o companie la alta.

„Cea mai eficienta metoda de interactiune cu cumparatorii este, fara indoiala, pretul. Promotiile de pret sunt, in continuare, cele mai eficiente din punct de vedere al vanzarilor, iar pentru a le comunica folosim, in general, semnalizarea la raft si prezenta promoterilor in magazine. Prin promoteri atragem atentia asupra modificarilor de pret sau asupra noilor lansari, deci, din punctul nostru de vedere, aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de comunicare in magazine”, afirma directorul Coty Romania.

In ceea ce priveste evolutia pietei, dupa cum mentionam anterior, este asteptata o echilibrare a balantei in favoarea produselor after-shave balsam si crema, in acest moment fiind dominant segmentul after-shave lotiune. „Educarea si emanciparea gusturilor consumatorilor au condus la o segmentare puternica a pietei astfel ca acestia se orienteaza catre produse cu beneficii multiple. Produsele trebuie sa le satisfaca atat nevoia rationala de protectie a pielii dupa ras, cat si nevoile emotionale, ca de exemplu, apartenenta la o anumita clasa sociala, o stare de bine, un plus de prospetime garantat de aceste produse”, este de parere Adrian Ionescu.

Din punct de vedere al canalelor de distributie, magazinele moderne (hyper si supermarketuri) sunt pe primul loc in 2009, atat ca volum, cat si din punct de vedere al valorii vanzarilor inregistrate. Conform Nielsen, volumul vanzarilor din 2009 pe modern a fost de 164 mii litri, cu 1% mai mult decat in 2008, valoarea aferenta fiind de 26.332 mii lei, in crestere cu patru procente fata de anul anterior.

Intensificarea concurentei – in previziunile jucatorilor

Cu toate ca in 2009, categoria analizata s-a oprit din crestere, situatia nu va ramane pentru mult timp in acest stadiu, spun specialistii.
Pietele vor continua sa creasca, chiar daca intr-un ritm mai lent, si, odata cu acestea, si gradul de competitivitate: „Daca astazi suntem in masura sa afirmam ca asistam la un grad de inovatie ridicat, in viitor acesta va deveni extrem de imprevizibil si dinamic”, spune Adrian Ionescu, Brand Manager Divizia Cosmetice Henkel Romania. Cu alte cuvinte, provocarile unui consum in scadere intensifica eforturile producatorii de a-si mentine sau cuceri cote
de piata.

Noutatile se concretizeaza, astfel, fie in produse noi, cu formule inovatoare, fie in modificari la nivel de ambalaje, astfel ca paleta este destul de variata la acest capitol. Coty Romania, spre exemplu, are planuri in ambele directii:
„Prima noutate este reprezentata de relansarea gamei adidas fragrance, care aduce formule imbunatatite si un design al produselor mai practic si mai atragator: mai ergonomic, masculin, mai modern si mult mai atasat brandului.

Vorbim aici despre gamele Team Force, Ice Dive, Fair Play, Deep Energy, Dynamic Pulse si Fresh Impact, game contin atat after-shave de 50, cat si de 100 ml”, spune Viorel Ognean - Coty Romania. Acestor game li se va alatura in curand Pure Game, o editie limitata dedicata campionatului mondial de fotbal care se va desfasura in Africa de Sud. „Este o editie foarte colorata, cu un design exclusiv inspirat de vizualurile marcii de echipamente sportive adidas. Parfumul este modern, lemnos si evoca pamanturile indepartate si asprimea naturii. Aceasta gama va contine after-shave in varianta lotiune de 100ml”, a mai precizat directorul Coty Romania.

Chiar daca acest segment nu este o prioritate pentru toti jucatorii, piata produselor after shave este in usoara crestere si are in continuare un mare potential de dezvoltare, fiind vorba despre produse necesare oricarui barbat, apreciaza si reprezentantii Farmec. „In ultimii ani, tendinta a mers spre specializare, asa incat consumatorii sa isi poata alege solutia optima si sa aiba la dispozitie o gama variata de produse”, au mai adaugat acestia.

In concluzie, desi 2009 a fost un an al tensiunilor, in urmatoarea perioada se asteapta ca piata sa aiba un ritm vioi de crestere. Din perspectiva consumului, s-a remarcat si se tine cont de optiunile tot mai frecvente pentru produse dedicate ingrijirii pielii, cu un parfum discret, care nu interfereaza cu parfumul folosit.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content