
Produse de igiena feminina
Pornita de la cateva produse de baza, igiena zilnica feminina a devenit in cativa ani un raion care cuprinde o larga varietate de produse necesare ingrijirii corporale feminine si un spatiu puternic concurential din punct de vedere al brandurilor si jucatorilor prezenti la raft.
Reactia pozitiva a consumatorilor la produsele care au aparut pe piata, interesul pentru inovatie si informare, au mobilizat un numar semnificativ de jucatori din segment si din afara acestuia. Astfel, in timp, categoria produselor de igiena feminina s-a maturizat si s-a diversificat, in prezent facandu-se distinctie intre urmatoarele subcategorii: produse pentru protectie (impartite, la randul lor, in absorbante si tampoane interne) si produse pentru protectie zilnica.
Alaturi de acestea, si-a facut aparitia un segment adiacent, cel al produselor de igiena intima, ce include geluri, sapunuri, servetele etc.
Ca evolutie, primele doua segmente sunt abordate de regula in comun, avand traiectorii similare, cu o diferenta doar in ceea ce priveste momentul in care s-a format obisnuinta de consum. În ceea ce priveste cea de-a treia subcategorie, aglomererea rafturilor s-a produs mult mai tarziu, respectiv cu unu, maxim doi ani in urma, produsele fiind in majoritate importuri.
Din punct de vedere statistic, studiul Nielsen Romania pe aceasta tema, confirma cresterea accelerata a categoriei si, totodata, a ponderii lanturilor moderne de retail in total canale de distributie. Potrivit datelor de piata, volumul vanzarilor pe segmentul produselor de igiena pentru zile delicate (tampoane si absorbante) si pentru protectie zilnica a inregistrat o crestere de 19% in perioada ianuarie - august 2008 fata de aceeasi perioada a anului anterior. Valoarea vanzarilor a crescut cu 14%, in prima jumatate a anului 2007, fata de perioada similara din 2008. Volumul efectiv al vanzarilor pe cele doua subcategorii in 2007 a fost de 396.295 mii kg produse vandute, volum caruia ii corespunde o valoare a vanzarilor de 162.845 mii lei. În ceea ce priveste a treia subcategorie, din cauza dezvoltarii tarzii, ea nu a fost monitorizata. Cumularea datelor de vanzari pentru produsele de igiena a inceput de abia in martie 2008, de aceea informatiile se reduc la cele privind principalii jucatori.
Concurenta
Igiena feminina a atras atat companii consacrate domeniul ingrijirii personale, cat si importatori mai mici, receptivi la preferintele si tendintele din consum si cu oferte pe paliere diferite de pret. Pentru produsele de ingrijire zilnica si pentru absorbante si tampoane este caracteristica o concentrare puternica pe segment, primii cinci jucatori atingand in prima jumatate a anului 2008 o cota in volum de 97,5% si o cota valorica de 98,1%. Potrivit datelor de piata furnizate de Nielsen Romania, pozitiile in topul producatorilor sunt neschimbate atat in ceea ce priveste volumul, cat si valoarea.
Studiul de piata pune in evidenta o concentrare ceva mai redusa pe partea de brand, primele cinci marci cumuland o cota de 90,2% din volumul categoriei si o cota de 92,7% din valoarea categoriei produselor de igiena feminina.
Pentru cea de-a treia subcategorie, cea a produselor de igiena intima in care sunt incluse gelurile, lotiunile intime, servetelele umede etc., studiul Nielsen pune in evidenta o concentrare pronuntata, insa nu la acelasi nivel ca in cazul primelor doua segmente cumulate. Companiile active pe acest segment, cu o cota volumica cumulata de 83,4%, au atins o cota valorica de 84,2% in perioada martie/aprilie - iulie/august 2008. Aceleasi valori sunt indicate si in cazul primelor marci ale segmentului, clasamentul in perioada martie/aprilie – iulie /august 2008 avand urmatoarea structura: Nivea, Carefree, Mil Mil, Lactacid si Herbagen.
Distributie
Ponderea in distributia produselor din categorie este in acord cu ideea potrivit careia retailul modern a format noi obiceiuri de consum si a dezvoltat segmente importante pe piata de FMCG. Astfel, studiul Nielsen la care am facut referire anterior arata ca hyper si supermarketurile au castigat teren in fata lantului traditional de distributie, acaparand totodata si un foarte mic procent din cota detinuta anterior de farmacii.
Pentru produsele de igiena intima tip gel, lotiune, detergent intim, precum si pentru servetele umede, distributia prin hypermarket si supermarket este cu atat mai mult preferata cu cat consumatorii simt nevoia de o informare mai detaliata, au nevoie de anumite recomandari si de o expunere mai atractiva a produselor.
Adaugă comentariu nou