FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Producatorii continua sa investeasca in propriile retele de magazine si in 2012

Producatorii continua sa investeasca in propriile retele de magazine si in 2012

Schimbarile comportamentului de achizitie nu au ramas neexploatate de producatorii de alimente de baza precum carnea si painea. In intervalul 2010-2011, in peisajul comercial autohton s-au remarcat initiative strategice pornite din dorinta de a detine un mai bun control calitativ si financiar al lantului de distributie ce ajunge la consumatorul final.

Marii producatori alimentari autohtoni au devenit in criza jucatori directi mai activi in comert datorita investitiilor in expansiunea propriilor retele de magazine si, in unele cazuri, datorita regandirii conceptelor de comert operate deja.

O parte dintre acestia gestioneaza de ani buni propriile magazine specializate, pe suprafete mici. Insa in ultimii 1-2 ani mai evidenta a fost miza pe formate mai mari, cu autoservire si cu suprafete de vanzare de peste 100 mp/unitate.

Magazinele specializate sunt pozitionate, de regula, in apropierea pietelor sau in zonele cu un trafic mare de consumatori, in timp ce supermarketurile de producator mizeaza pe proximitatea de zonele rezidentiale. Acestea din urma s-au impus ca o concurenta a formatelor similare pe care si retelele internationale de comert modern le-au inclus in planurile de extindere ale ultimilor doi ani. Miza magazinelor de producator o reprezinta produsele proaspete, vanzatorii specializati in industria pe care o deservesc si care imprima procesului de achizitie o nota mai familiara, de aici si siguranta pe care o resimte clientul fata de produsul cumparat.

Expansiune grabita in 2010-2011

Anul 2010 a insemnat demararea proiectelor de investitii in consolidarea unitatilor comerciale pentru mai multi producatori de mezeluri. Agroli (cu reteaua Crevedia Express), Elit (operatorul retelei Alba Market) si Agricola (cu reteaua cu acelasi nume) s-au concentrat asupra inaugurarilor de magazine alimentare de format modern in care au comercializat, pe langa o gama exclusiva de carne si produse din carne din productia proprie, si un sortiment destul de bogat de alimente asociate in consum cu propriile lor produse, precum si  categorii non-alimentare de imediata necesitate.

In ultimii doi ani, grupul Agroli a deschis 13 magazine proprii care la momentul actual acopera un volum de vanzari de 25 de tone pe saptamana. La randul sau, producatorul Agricola Bacau a deschis in intervalul ianuarie – octombrie 2011 nu mai putin de 12 unitati comerciale, ajungand la un total de 55 de magazine. In ultimii doi ani, producatorul Elit a ridicat miza investitiilor in comert, de la cele 50 de magazine cu dimensiuni de maxim 100 mp si un numar de 200-300 de articole listate, acesta dezvoltandu-si afacerile in retail prin deschiderea a circa 18 de supermarketuri cu suprafete intre 200-500 mp si 3.000-5.000 de articole listate. La inceputul lui 2011, producatorul Unicarm opera 55 de magazine si anunta planuri de investitii in 15-20 de magazine proprii de tip supermarket pentru anul in curs, operatiunile de retail fiind concentrate in regiunile Transilvania si Moldova.

De partea cealalta, reteaua de supermarketuri a producatorului de mezeluri Angst a inregistrat un ritm de crestere mai lent, din 1994 – anul inaugurarii primului magazin (la Buftea) – si pana in prezent, aceasta ajungand la 24 de locatii. In 2011, Angst nu a deschis niciun magazin, insa recent, dupa intrarea in sistemul de franciza Carrefour Market, compania a anuntat planuri de expansiune pentru urmatorii ani.

Atu-urile propriului magazin

La baza strategiei de investitii in propriile retele de magazine a stat, spun producatorii, dorinta de a le oferi consumatorilor posibilitatea de a alege intre o gama larga de produse pe care sa o poata garanta si din punct de vedere calitativ. „Sistemul de distributie nu reusea sa ii ofere clientului intreaga gama de produse Sergiana deoarece nu existau multe magazine care sa ne puna la dispozitie o linie de frig pentru a putea prezenta aceste produse in vitrine.

Reteaua proprie de magazine este un plus atat din punct de vedere al prezentarii cat si din punct de vedere al rulajelor, marfa fiind aprovizionata zilnic”, afirma Simina Arsene, reprezenta lantului de magazine Sergiana. Acesta face parte din grupul Sergiana Prod Impex, companie brasoveana specializata in productia de carne si preparate din carne.

"Comunicarea directa cu clientul este unul dintre cele mai importante atuuri pe care ni le ofera magazinele proprii si care ne ajuta la dezvoltarea afacerii per ansamblu. In egala masura, acestea faciliteaza testarea si promovarea produselor nou lansate”, afirma la randul sau Florina Susu, Sef Departament Magazine in cadrul retelei Vascar SA Vaslui. Compania detine 18 magazine proprii in zona Moldovei, atat formate specializate cu servire asistata, cat si supermarketuri.

Intr-o perioada de criza care a creat presiune asupra surselor de lichiditati, diviziile de retail au determinat un echilibru sanatos in pastrarea profitabilitatii marilor producatori din piata. „Avantajele dezvoltarii retelei proprii de magazine vizeaza balansarea pietei de desfacere fata de colaborarile cu retelele internationale, asigurarea unei balante financiare echilibrate, imagine cu accent pe valori si nu in ultimul rand, profit”, afirma Sorin Chitu, managerul retelei de magazine Cris-Tim.

Asigurarea unei surse de lichiditati rapide a fost, in cazul companiei Agricola Bacau, unul dintre motivele principale ce au stat la baza expansiunii retelei de magazine „O dezvoltare intensiva a business-ului nostru in lanturile internationale de retail ne-ar fi generat costuri mai mari si, in plus, dezvoltarea propriei retele asigura lichiditati mai rapid”, afirma Grigore Horoi, Presedintele grupului Agricola Bacau.

Aportul diviziei de retail, in cifre

Vanzarile generate de divizia de retail reprezinta, in medie, mai putin de jumatate din cifra de afaceri a unui producator de carne si mezeluri. Acesta este si cazul producatorului Vascar, a carui divizie de retail reprezinta mai putin de 30% din cifra de afaceri a companiei. „In ultimii doi ani business-ul de retail a avut aceeasi evolutie ca si business-ul in ansamblu. Am inchis locatii nerentabile, am deschis altele in loc iar la momentul de fata fiecare functioneaza ca un centru de profit”, afirma Florina ªusu (Vascar). Angst a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 60 milioane de euro, din care divizia de retail a contribuit cu jumatate.

Margareta Popescu, Director Financiar in cadrul companiei, vorbeste despre beneficiile generate de reteaua de magazine: „Divizia de retail a adus echilibrul financiar in activitatea companiei Angst, permitand o mai mare flexibilitate in managementul intregului business prin desfacerea propriilor produse si prin reducerea vitezei de plata a clientilor persoane juridice in situatia crizei pe care o traversam cu totii de cativa ani”. Cu 28 de magazine deschise pana la momentul actual, atat specializate cat si supermarketuri, Cris-Tim estimeaza pentru 2011 o cifra de afaceri pe divizia de magazine cel putin similara cu cea de anul trecut, de circa 60 milioane de lei. In cazul Agricola Bacau, ponderea magazinelor proprii in cifra de afaceri a grupului este de circa 17% in prezent, iar tinta producatorului este cresterea acestui procent la 30% prin expansiunea retelei, intr-un interval de trei ani.

Si industria panificatiei are propriile magazine

Producatorii din industria panificatiei au mizat pe un format mic de tip convenience (de proximitate), iesind in intampinarea consumatorilor cu solutii de degustare rapida in zonele urbane cu trafic intens. Titan, operatorul magazinelor Belforno Fresh, a deschis 43 de magazine pana in prezent, cu o frecventa medie de sapte inaugurari pe an, toate acestea fiind amplasate in Capitala. Sortimentatia magazinelor este alcatuita din paine proaspata Titan, produse de patiserie coapte in magazin, produse de cofetarie si sandwichuri; aceasta gama de produse proaspete este completata de o gama complementara de racoritoare, lactate si ready-made coffee. Magazinele comercializeaza in jur de 250 de produse. Reteaua proprie genereaza circa 13% din cifra de afaceri a companiei.

Tot pe un concept de proximitate au mizat si magazinele Fresh Dobrogea, dezvoltate de Dobrogea Grup incepand cu 1997. Reteaua cuprinde 23 unitati comerciale amplasate in judetul Constanta, iar acestea aduc aproximativ 10% din cifra de afaceri a companiei. Cat despre inaugurarea magazinelor specializate, reprezentantii Dobrogea Grup afirma ca „era normal ca o firma ce dezvolta afaceri in sectorul FMCG sa isi doreasca sa intregeasca lantul producator-consumator printr-o retea de magazine proprii care sa ofere posibilitatea prezentarii unei game cat mai diverse de produse proaspete si care sa aduca compania mai aproape de consumatori”.

Parteneriate cu retelele internationale

In comertul autohton se regasesc cateva exemple de colaborari dintre producatori si retaileri internationali care depasesc tiparul clasic de listare al produselor la raft. Sergiana Prod Impex si-a dezvoltat o retea de 20 de magazine specializate intrand ca si chirias in galeriile Kaufland, cu spatii cuprinse intre 30-70 mp. „Kaufland este singurul retailer de pe piata locala care a realizat beneficiile competitiei pe care o aducem raionul de carmangerie. In momentul in care am intrat in acest parteneriat, era clar ca vom ataca un segment care nu putea fi foarte bine reprezentat intr-un hypermarket”, afirma Simina Arsene (Sergiana Prod Impex).

Un alt exemplu este parteneriatul dintre Angst si Carrefour Express. Sorin Minea, proprietarul Angst, a declarat ca nu doreste sa renunte la brandul sau de comert si ca vede intrarea in franciza Carrefour Express ca o solutie de crestere a business-ului Angst pe retail.

Investitiile continua

Producatorii afirma ca vor continua sa investeasca in operatiuni de retail, iar planurilor lor vizeaza chiar si anul 2013. Agricola Bacau va opera 170 de magazine in 2013. Agroli a anuntat investitii de 500.000 de euro in 20 de noi magazine proprii „Crevedia Express” pana la finalul lui 2012, dintre care opt unitati vizeaza zona Capitalei.

In 2012, divizia de retail va fi una dintre directiile de crestere a afacerilor Cris-Tim. Inceputul anului va marca demararea actiunilor de imbunatatire a spatiilor de vanzare, punctele-cheie ale strategiei vizand livrarea unor servicii mai bune pentru clienti, diferentierea in raport cu competitia si largirea portofoliului de produse, potrivit reprezentantilor companiei.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content