
Pregatiti-va pentru sezonul cald
Pentru ca zilele calduroase ale verii creeaza probleme privind pastrarea alimentelor usor perisabile pana in momentul vanzarii, am considerat oportun sa reamintim cateva reguli de comercializare a acestora. Mai ales carnea si ouale se afla in aceasta situatie, precum si in vizorul autoritatilor de control in privinta sigurantei alimentare si protectiei consumatorului.
Anotimpul cald vine si cu dificultatile inerente in ceea ce priveste conditiile de pastrare a alimentelor perisabile. Producatorii acuza, ca problema frecventa pe care o intampina in distributia produselor, mai ales in comertul traditional, lipsa spatiilor adecvate de frig. Pastrararea necorespunzatoare a acestor alimente pe timpul verii creeaza pierderi pentru toata lumea, dar mai ales pentru comerciant care va suferi din doua parti: va periclita relatia cu furnizorul, dar si cu cumparatorul, care va prefera spatiile igienice, in care produsele perisabile sunt pastrare la temperaturile corespunzatoare.
Iata, pentru reamintire, cateva prevederi legale privind conditiile de comercializare pentru carne si oua. In egala masura, regulile privind etichetarea si afisarea preturilor sunt la fel de importante, iar nerespectarea lor duc la sanctiuni din partea organelor de control.
Carnea de pasare
Mai intai trebuie precizat ca este obligatorie mentionarea pe eticheta a denumirii sub care se comercializeaza produsul. In functie de starea termica, puteti comercializa carenea de pasare intr-una din urmatoarele stari:
- refrigerata la maxim 4 grade Celsius, temperatura determinata in profunzime;
- congelata la minim 12 grade Celsius, temperatura determinata in profunzime;
- congelata rapid la minim 18 grade Celsius, temperatura determinata in profunzime;
n carcasele de pasare se comercializeaza numai individual; pentru actiunile de vanzari promotionale se accepta si alte forme de ambalare;
- piesele transate si alte produse comestibile rezultate din sacrificarea pasarilor se comercializeaza numai sub forma preambalata, direct din ambalajul colectiv de desfacere;
- carnea de pasare separata mecanic nu se poate comercializa ca atare sau in amestec cu alte ingrediente.
Ouale
La achizitionarea oualor de la distribuitori doua aspecte ar trebui verificate cu prioritate: inscrierea datei durabilitatii minimale si aspectul produsului; sa nu aibe coaja crapata, murdara sau sparta. Normele de inscriptionarea a oualor prevad o clasificare a oualor in functie de calitate in urmatoarele trei categorii:
- categoria A sau oua proaspete;
- categoria B sau oua calitatea a doua sau oua conservate;
- categoria C sau oua de calitate scazuta destinate industriei alimentare.
Este interzisa comercializarea oualor proaspete in combinatie cu alte tipuri de oua.
Incepand de la 1 ianuarie 2007, conditiile inscriptionare a oualor in vederea comercializarii, prevazute in normele europene, devin obligatorii si pe teritoriul Romaniei. Regulamentul Consiliului CEE nr. 1907/1990, care contine conditiile de comercializare impune, in primul rand, o clasificare a oualor in functie de calitate in trei categorii:
- categoria A sau oua proaspete;
- categoria B sau oua calitatea a doua sau oua conservate;
- categoria C sau oua de calitate scazuta destinate industriei alimentare.
Ouale din categoria A se clasifica in functie de greutate, iar pe acestea trebuie obligatoriu aplicat unul sau mai multe din urmatoarele marcaje distinctive: data ambalarii sau, in cazul oualor neambalate, data clasificarii, una sau mai multe date care sa-i ofere consumatorului informatii suplimentare, categoria de calitate, categoria de greutate, numarul centrului de ambalare, numele sau denumirea de activitate a centrului de ambalare, numele comercial sau marca fabricii, o referire la tipul de productie, o indicatie asupra originii oualor, un cod care sa identifice unitatea producatoare. Ouale nu trebuie sa poarte alte marcaje in afara celor prevazute de regulament.
In cazul ambalajelor, trebuie sa indice pe suprafata exterioara, cu caractere vizibile si lizibile: numele sau denumirea activitatii si adresa unitatii care a ambalat sau care a dispus ambalarea oualor, numarul distinctiv al centrului de ambalare, categoriile de calitate si greutate. Ouale din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele „categoria A“, fie prin litera „A“, singura sau in combinatie cu cuvantul „proaspete“ si trebuie sa cuprinda specificatii privind numarul de oua ambalate, data ambalarii, precum si specificatii privind refrigerarea sau metoda de conservare, sub forma necodificata, in legatura cu ouale refrigerate sau conservate.
Cuvintele „extra“ sau „extra proaspat“ pot fi folosite pe ambalaje mici care contin oua din categoria A, prevazute cu o banda sau o eticheta. Aceasta banda sau eticheta se indeparteaza cel tarziu in a saptea zi de la ambalare sau in a noua zi de la ouat. Ouale din categoria A, cu exceptia celor marcate „extra“, pot fi expuse spre vanzare in ambalaje mici care pot avea o categorie de greutate diferita, cu conditia specificarii greutatii totale nete si a cuvintelor „oua de marimi diferite“ sau „categorii de greutate variate“.
Ouale expuse / oferite pentru vanzare in comertul cu amanuntul trebuie sa fie expuse separat, in conformitate cu categoria de calitate si greutate si metoda de productie. Diferitele categorii de calitate si greutate, precum si metodele de productie vor fi indicate astfel incat sa fie clare si vizibile pentru consumator.
In cazul vanzarii oualor neambalate se indica numarul de identificare al centrului de ambalare care a clasificat ouale pe categorii sau, in cazul oualor importate din tari din afara Uniunii Europene, tara de origine, precum si durata de valabilitate minima urmata de recomandarile de depozitare adecvate.
Etichetarea
Etichetarea alimentelor este un alt aspect important, pe care trebuie sa-l verificati la comercializarea alimentelor ambalate sau vrac. Eticheta poate fi orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat care contine elemente de identificare de produs si care insoteste produsul sau este aderent ambalajului acestuia.
Etichetarea alimentelor ambalate:
Inainte de vanzare, produsele alimentare trebuie sa fie etichetate astfel incat consumatorii sa aiba toate informatiile cu caracter obligatoriu prevazute de legislatia in vigoare. Eticheta trebuie sa contina informatii clare si usor de inteles privind caracteristicile produsului. Eticheta unui produs alimentare trebuie sa contina:
- denumirea sub care este vandut alimentul;
- lista ingredientilor;
- cantitatea ingredientilor pentru cele care dau specificitate produsului;
- cantitatea neta pentru produsele alimentare preambalate;
- data durabilitatii minimale sau data limita de consum pentru alimentele cu perisabilitate microbiologica;
- conditii de depozitare sau folosire, atunci cand necesita indicatii speciale;
- denumirea comerciala si sediul (adresa postala) a producatorului, a ambalatorului sau distribuitorului;
- numele si sediul importatorului sale ale distribuitorului inregistrat in Romania, in cazul alimentelor de import;
- locul de origine sau de provenienta a alimentului, numai in anumite cazuri;
- instructiuni de utilizare, daca este necesar;
- concentratia alcoolica, in anumite cazuri.
La etichetarea alimentelor vandute vrac, numele produsului plus data durabilitatii minimale sau data limita de consum trebuie sa fie afisate pe un poster sau pe orice alta nota de informare daca aceasta nu creeaza confuzie. Modificarea datei durabilitatii minimale sau a datei limita de consum inscrise pe produs, eticheta sau ambalaj reprezinta o incalcare a legii.
Sursa: ANPC
Adaugă comentariu nou