FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Predictii generale - ce cred specialistii ca va avea impact in 2010 (P)

Predictii generale - ce cred specialistii ca va avea impact in 2010 (P)

Majoritatea specialistilor in marketing si comunicare, atat locali, cat si de pe pietele mature, vad anul 2010 ca un an special, al concluziilor trase dupa incheierea unui 2009 critic si punerea acestora in aplicare in viitorul apropiat.

Desigur, aceasta analiza succinta face referire in primul rand la pietele mature din tarile cu economii foarte dezvoltate (ex: Japonia, SUA). Insa, se pare ca tarile din Europa Centrala si de Est adopta foarte repede noutatile din zona comunicarii de brand.

Asadar, care ar fi, dupa parerea specialistilor, tendintele pe plan mondial si aspectele de care ar trebui sa se tina cont in dezvoltarea strategiilor de marketing si a celor de comunicare.

1. Cererile si asteptarile consumatorilor de la un brand vor creste.

Impartasirea cu cei de langa noi a unei experiente in-store sau a unei “brand experience” se face azi in “timp real” si, cu siguranta, se intampla simultan mii de astfel de momente. In ce priveste comportamentul unui brand fata de consumatori, avem asteptari imediate: oamenii au nevoie de informatii, raspunsuri, reactii imediate. Mai exact, consumatorul s-a obisnuit cu follow-up din partea brandurilor.

2. Brandurile trebuie sa invete ca ele incep conversatia cu consumatorii. Iar acestia din urma o amplifica.
Brandurile vor putea totusi sa detina controlul in dialogul cu consumatorii, insa vor trebui sa munceasca din greu pentru acest lucru.
Ce se schimba radical azi: nu avem control asupra distributiei “conversatiei” – respectiv a locurilor si canalelor de comunicare unde-i gasim pe consumatori.
Oamenii nu mai cauta sa receptioneze informatii despre brand sau produs, atat de mult, in mediile traditionale, dar ei continua sa caute informatie.
Asadar, trebuie sa avem in vedere faptul ca vanzatorul, “raftul” sau promoterul care iti spune ceva despre un produs, incep practic o “conversatie”. Iar brandurile de retail in special sunt expuse la a rata mari oportunitati de a incepe o “conversatie” cu cumparatorii.

3. Consumatorul vrea informatie. Daca nu primeste pleaca in alta parte.
Accesul la informatie este din ce in ce mai facil si mai rapid. Exista deja aplicatii de telefonie mobila care permit accesarea in timp real a unor informatii complete despre un brand sau produs (vezi QR codes, Google Goggles), indiferent unde te afli. Asadar va trebui sa satisfacem cat mai prompt dorinta de informatie a consumatorului.

4. Trebuie sa dezvoltam continuu experienta consumatorilor cu un brand
Indiferent de produs, atentia trebuie distribuita in mod egal pe fiecare etapa din ciclul pre-vanzare - vanzare - post-vanzare. Experienta cu brandul nu se opreste dupa consumarea unui bun de larg consum.
Datorita “Social Media” si altor aplicatii online, experienta de brand s-a dezvoltat si a capatat forme de neimaginat acum cativa ani.
Insa va fi nevoie sa creem experiente de brand “ONELINE”.
Consumatorii nu mai pot fi categorisiti in “online” si “offline”. Practic poti fi “online” oriunde (gratie telefonului mobil).
Consumatorii isi doresc independenta, confort, mobilitate si informatie pe care sa o poata gasi oricand, oriunde.

5. Experienta cu brandul se extinde din ce in ce mai mult in spatii neconventionale, off trade.
Cumparaturile online iau o amploare din ce in ce mai mare. Asadar, brandingul in spatii in care oamenii nu merg sa faca cumparaturi ci doar sa aiba o experienta speciala, va face diferenta. In astfel de spatii putem controla intru totul cum si ce mesaj comunicam. Si putem crea o experienta de brand reala si relevanta (imagineaza-ti, de exemplu, un spatiu verde aerisit in centrul Bucurestiului, in care te relaxezi si consumi doar produse ecologice).

6. Aplicatiile “AR Code”, “QR Code” sau Google Goggles vor deveni mainstream.

Codurile AR (prescurtarea de la “Augmented Reality Code”) permit vizualizarea in timp real a unor obiecte sau informatii, prin utilizarea unor camere video conectate online.
“Augmented Reality” este o aplicatie 3D care inseamna practic combinarea in timp real a unor elemente din lumea reala cu elemente grafice virtuale, bazandu-se pe recunoasterea unor obiecte sau a unor imagini.
Initial aceasta tehnologie a fost folosita pentru sistemele de navigare aviatice sau ale autovehiculelor, ulterior fiind folosita pentru a genera grafica TV in cadrul transmisiilor sportive, ajungand ca in zilele noastre sa poata genera imagini 3D ale unor produse, prin intermediul unui telefon mobil cu camera foto.

Codurile QR (prescurtarea de la “Quick Response Code”) sunt coduri bidimensionale sau tridimensionale, ce permit obtinerea de informatii in timp real, prin trimiterea unei poze facute cu telefonul mobil catre o aplicatie electronica online si redirectionarea catre o adresa WEB.
“QR Codes” au fost create de catre compania japoneza Denso-Wave in 1994 ca o aplicatie folosita in industria constructoare de masini, insa in momentul de fata aceasta tehnologie poate fi aplicata, prin intermediul serviciilor de telefonie mobila, in orice domeniu, fiind din ce in ce mai raspandita in cel comercial.
Codurile QR pot fi postate oriunde: pe cladiri, panouri OOH, in magazine, pe produse, pe carti de vizita etc
Aceasta insemna ca orice consumator, oriunde ar vedea codurile OR, chiar si intr-un magazin, va putea accesa in timp real informatii despre un produs sau brand (inclusiv preturi).

   

Aceste tehnologii vor permite, de asemenea, dezvoltarea publicitatii “Just-in-Time”, consumatorii controland cand si cum ajung mesajele la ei.

7. Mediul Retail va trebui sa se adapteze noilor tendinte
Piata de Retail a inceput sa inregistreze o usoara scadere atat din cauza cresterii volumului de cumparare online, cat si a faptului ca acest mediu de shopping nu mai corespunde nevoilor si asteptarilor consumatorilor.
Asadar retailerii vor trebui sa creeze o mai buna conexiune intre experienta in-store si informatia disponibila online. Va fi frustrant pentru un cumparator sa realizeze ca poate afla de pe telefonul mobil mai multa informatie decat i se ofera in magazin, despre un produs.

Asadar, cateva concluzii ar fi:
•    Marketerii vor trebui sa continue dezvoltarea unor experiente de brand cat mai autentice, relevante si captivante, incercand sa fie conectati cu consumatorii oriunde se afla acestia.
•    Consumatorii vor decide din ce in ce mai mult asupra informatiei pe care o primesc.
•    Mediul in-store va suferi modificari si va fi mai conectat cu mediul online, pentru a raspunde noilor exigente si nevoi ale consumatorilor.

 

Revenind la contextul local, decizia de cumparare se concretizeaza tot la raft, iar comunicarea in-store ramane vitala si eficienta. Desigur, adaptata la exigentele crescande ale cumparatorilor.

Dialogul brand-consumator in mediul in-store se va face tot prin intermediul ambalajului produselor, pozitionarilor strategice, POSM-urilor si al promoterilor.

Evident vor avea de castigat cei care vor putea comunica in toate locatiile Retail, cat mai integrat, unitar si vor putea avea o cat mai mare viteza de reactie la semnalele transmise indirect de consumatori.

In 2010 Wave Division va fi unul dintre expertii / partenerii care vor putea oferi cele mai inalte standarde de calitate si cele mai potrivite strategii de comunicare in-store, implementate prin suportul uneia dintre cele mai mari si solide retele de promoteri, supervizori si merchandiseri din Romania.

Al Kamara
CEO Wave Division 
Tel: +40 21.204.76.06
Fax: +40 21.204.76.09
Email: office_wave@wavedivision.ro

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content