Piata locala de tigarete, a doua in topul celor mai mari scaderi in 2010 | Progresiv

Romania se afla pe locul al doilea in topul mondial al pietelor care au marcat scaderi ale volumelor de tigarete vandute in 2010. Cu o reducere de 12,6% a volumelor vandute anul trecut, Romania este intrecuta doar de Turcia, unde scaderea a fost de 13,2% in acelasi interval, potrivit unei analize realizate de Euromonitor International. Piata locala de tigarete, a doua in topul celor mai mari scaderi in 2010

Celelalte trei tari care completeaza topul celor mai mari cinci scaderi sunt Ucraina, cu un minus de 10,9%, Spania – cu 10,7% si Pakistan – cu 10%. La polul opus, cea mai mare crestere a volumelor de tigari vandute a fost inregistrata in Vietnam, unde avansul vanzarilor a fost de 6% in 2010. Aceasta piata a fost urmata de Indonezia (4,5%), Egipt (4,1%), China (3,9%) si Canada (3,6%), acestea alcatuind clasamentul celor mai bune cinci rezultate inregistrate de vanzarile de tigarete la nivel mondial. Topul a fost alcatuit luand in calcul tarile in care consumul anual este de cel putin 30 de miliarde de tigarete.

In cadrul aceluiasi studiu au fost publicate si cateva previziuni ale analistilor de la Euromonitor privind evolutia industriei de profil in urmatorii patru ani. Astfel, pana in 2015, preturile pachetelor de tigari vor creste cu 25% la nivel global, ponderea urmand sa fie mai mult decat dubla in cazul preturilor practicate pe pietele din Europa de Est.

Prognoza pentru Europa de Est: pana in 2015 preturile vor fi cu peste 57% mai mari

Daca la nivel global Euromonitor previzioneaza o crestere de aproape 25% a preturilor la pachetele de tigari, in Europa de Est se asteapta un avans mai mult decat dublu pana in 2015, preturile putand ajunge sa fie cu pana la 57,3% mai scumpe decat in 2010. De mentionat este faptul ca in estimarea evolutiei preturilor, Euromonitor a luat ca referinta evolutia pretului la pachetele de 20 de tigarete comercializate in Statele Unite.

Trendul ascendent se remarca inca de anul trecut, cand pachetele de tigari au inregistrat un avans de 1,5% al preturilor, luand aceeasi baza de referinta, respectiv pretul pachetelor de tigari din Statele Unite. Daca in Europa de Est preturile pachetelor de tigari se vor scumpi cel mai mult in urmatorii patru ani, la polul opus se vor afla Orientul Mijlociu si Africa, unde cresterea preturilor va fi de circa 10,2% pana in 2015. Tot la nivelul Europei de Est, analiza Euromonitor indica spre o scadere cu 0,6% a volumelor de tigarete vandute pana in 2015, trendul descendent fiind alimentat de scumpirea sustinuta a preturilor.

In ceea ce priveste numarul de fumatori, Euromonitor estimeaza ca pana in 2015, in Europa de Est acesta va creste cu 0,4%, in timp ce la nivel mondial populatia fumatoare va fi cu 4,1% mai numeroasa. In 2010, numarul de fumatori din Europa de Est reprezenta circa 10% din totalul global, cea mai mare pondere fiind inregistrata in regiunea Asia Pacific – 60%.

Sase tendinte pentru industria tutunului in 2011


Analistii de la Euromonitor au identificat sase tendinte principale care vor marca evolutia industriei tutunului in acest an la nivel mondial. Prima dintre ele se refera la inovatia continua de produs, prin care companiile vor incerca sa obtina avantaje competitive din perspectiva preturilor practicate. O a doua tendinta se refera la consolidarea brandurilor internationale, iar o alta face referire la interesul companiilor mari in achizitionarea producatorilor de stat sau privati din tarile emergente.

Dezvoltarea de produse cu impact redus asupra sanatatii este o alta directie pe care jucatorii din industria de tutun o au in vedere, concomitent cu adoptarea unor politici pragmatice de preturi. Nu in ultimul rand, si in acest an relatia cu autoritatile este prioritara, accentul fiind pus pe o colaborare cat mai stransa cu organele de reglementare din domeniu in vederea combaterii si prevenirii comertului ilicit cu tigarete.

Primii trei producatori la nivel global detin aproape 37% din piata


Philip Morris International, British American Tobacco si Japan International Tobacco sunt principalii trei producatori de tigarete din lume, avand cote de piata de 14,7%, 12,4% si, respectiv, 9,8%. Toti acesti producatori deruleaza operatiuni si in Romania.

Euromonitor estimeaza veniturile industriei de tutun la 660 de miliarde de dolari in 2010, valoarea fiind aproximativ egala cu cea inregistrata in anul precedent, numarul de tigarete vandute la nivel mondial in 2010 fiind de 5,71 trilioane de tigarete.

In termeni de volum, analistii Euromonitori se asteapta ca vanzarile sa creasca cu aproape 7% pana in 2015, avansul cel mai insemnat fiind inregistrat in pietele emergente, in Orientul Mijlociu si regiunea Asia-Pacific, unde reglementarile pietei de profil nu sunt atat de bine puse la punct. Pe de alta parte, volumele de tigarete vandute sunt asteptate sa scada in tarile dezvoltate, un exemplu in acest sens fiind Statele Unite, unde reducerea este estimata la 9% pana in 2015.

In acelasi interval, in conditiile scumpirilor anticipate, Euromonitor previzioneaza o incurajare indirecta a comertului ilicit cu tigarete, care in 2010 a avut o pondere de circa 10% in consumul inregistrat la nivel mondial.

In 2010, comertul ilicit a insemnat 580 de miliarde de tigarete, adica 3,7% in plus fata de anul precedent. Cea mai mare crestere a comertului ilicit a fost inregistrata in Europa de Est, unde in perioada 2005-2010 volumul de tigarete vandute ilegal a crescut cu 9,9%. Un procent asemanantor, in acelasi interval, a fost inregistrat si in Europa de Vest.

de Cosmina Capalau

AAylex One restaurant Cocorico in parteneriat cu Auchan
AAylex ONE deschide primul restaurant Cocorico în parteneriat cu Auchan
Grupul AAylex ONE, producătorul brandului de carne de pui Cocorico, demarează un parteneriat cu Auchan Retail România și lansează un nou concept...
ATAC Galati Atac by Auchan hipermarket discounter hiperdiscounter deschidere magazin nou. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro.
ATAC by Auchan ajunge la cel de-al cincilea magazin
Auchan deschide un nou magazin ATAC Hiper Discount, formatul cu cele mai mici prețuri al rețelei, în Galați, după unitățile inaugurate în...
Logistica Supply chain colete transportatori firma de curierat. Colete trimise de la magazine si parteneri. Vezi pe revistaprogresiv.ro.
Packeta România ajunge la 1.800 magazine online și selleri parteneri
Packeta România, platformă digitală globală pentru ecommerce, parte din Packeta Group, anunță extinderea rețelei de magazine online și...
Nestle_rezultate financiare primul semestru 2024
Nestlé România, creștere organică de trei ori mai mare decât media grupului
Grupul Nestlé a înregistrat pentru primele șase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 45 de miliarde de franci elvețieni, marcând un avans...