
Piata din Ungaria, sub povara noilor taxe
Retailul din Ungaria a fost afectat serios in 2011 de noile taxe introduse de Guvern in comert si in sectorul productiei de bunuri alimentare. Asa cum era de asteptat, in tabara retelelor internationale de magazine nu au intarziat sa apara anunturi privind intentia de exit din piata. De Peter Salgo, Editor revista Progresiv Ungaria.
Industria bunurilor de larg consum din Ungaria, prima taxa „de criza” care a intrat in vigoare a fost cea in urma careia retailerii au devenit buni de plata. Aceasta a fost introdusa in urma cu un an si i-a afectat in mod special pe retailerii straini. In prima jumatate din 2011, producatorii de alimente au sperat ca nu vor mai fi introduse noi taxe, insa in realitate lucrurile au stat cu totul altfel: o noua taxa, motivata prin promovarea unui stil de viata sanatos in randul populatiei, supranumita „taxa pe junk-food”, a fost introdusa de Guvern anul trecut. Producatorii de chipsuri sau de alimente de tip fast food nu sunt singurii care trebuie sa o plateasca incepand cu 1 septembrie 2011, ea fiind adresata tuturor companiilor care produc alimente prea sarate, prea dulci sau cu un continut prea ridicat de cafeina, ceea ce inseamna ca ea se aplica deja in industria bauturilor racoritoare, bauturilor energizante, dulciurilor ambalate, inghetatei, snacks-urilor sarate si alimentelor pe baza de prafuri. Lista produselor pentru care va fi aplicata aceasta taxa va creste chiar din ianuarie 2012, berile cu diferite arome fiind primul produs vehiculat pentru a fi adaugat pe lista existenta.
Efecte in sectorul de retail
Toate masurile enumerate anterior au afectat serios industria ungara de retail. Cea mai notabila consecinta este scoaterea la vânzare a trio-ului Match-Profi-Cora (121 supermarketuri, 73 discountere si 7 hypermarketuri), retelele apartinând aceluiasi retailer: compania franco-belgiana Louis Delhaize. Auchan tocmai a anuntat preluarea celor 7 hypermarketuri Cora. In plus, retele precum CBA si Coop si-au exprimat deja intentia de a achizitiona o parte din magazine, supermarketurile Match si Profi fiind inca de vânzare.
Politicienii unguri au spus in repetate rânduri ca si-ar dori sa existe mai multe retele autohtone de retail decât comercianti internationali.
Tesco, liderul de piata
Chiar daca Louis Delhaize fost destul de pasiv in Ungaria in 2011 (si chiar in anii trecuti), alte retele straine si-au continuat expansiunea intr-un ritm sustinut.
Tesco, de exemplu, care este in prezent liderul pietei de retail din aceasta tara, se concentreaza in acest moment pe extinderea in centrul oraselor cu magazine de mici dimensiuni. Prin aceasta strategie, retailerul britanic a ajuns la 36 de unitati Tesco Express (un concept relativ nou de magazin de oras implementat de Tesco in Ungaria), care se adauga unei retele de 57 de supermarketuri si 115 hypermarketuri in intreaga tara. La toate acestea se mai adauga cele doua unitati Tesco Extra din Budapesta, care reprezinta hypermarketuri complet renovate, cu numeroase solutii inovative de shopping si promovând conceptul de shop-in-shop. In completarea serviciilor deja oferite de Tesco in Ungaria, retailerul se pregateste pentru lansarea, la inceputul acestui an, a retelei de telefonie mobila si internet Tesco Mobile.
Crestere rapida pentru discounteri
In segmentului discounterilor, anul trecut s-a remarcat evolutia retelei de magazine Lidl. La ora actuala, retailerul german de discount are 148 de magazine in Ungaria si, chiar daca nu este cea mai extinsa retea (Penny Market numara 189 de unitati), este cu siguranta cea mai dinamica, inregistrând pâna acum cea mai rapida crestere. Pe de alta parte, Aldi - principalul sau competitor in Europa – este in urma in Ungaria, având cu 77 de magazine mai putine decât Lidl. Aldi a intrat pe piata din Ungaria la câtiva ani dupa Lidl.
Cel mai recent studiu publicat de GfK Ungaria – Discounts 2011 – arata ca acest format de magazin nu este vizitat numai de familiile sarace, tendinta valabila si pentru alte tari, nu doar pentru Ungaria. Chiar si membrii gospodariilor cu o situatie materiala mai buna merg la cumparaturi intr-un magazin de tip discount, cautând cele mai bune oferte si cumparând adesea articole aflate in promotie.
Perspective pentru 2012
Expertii in domeniu spun ca Ungaria tocmai a intrat intr-un an plin de provocari, poate mai solicitant decât pentru alte tari din Europa. Sunt greu de estimat cifre exacte, insa cei mai multi experti spera ca PIB-ul Ungariei sa nu scada, ci sa creasca in 2012. In ceea ce priveste consumul, optimismul este destul de redus, mai ales in conditiile in care indicele increderii consumatorilor este la cel mai scazut nivel: datele Nielsen aferente lunii septembrie 2011 arata un indice de 37 de puncte, cel mai scazut din cele 56 de tari monitorizate de Nielsen.
In ceea ce priveste perspectivele pentru industria de retail din Ungaria, un singur lucru este cert: Parlamentul decis ca, incepând cu 1 ianuarie 2012, sa nu mai fie permisa deschiderea magazinelor cu o suprafata mai mare de 300 de metri patrati, fiind totodata interzisa extinderea peste aceasta suprafata a magazinelor deja existente. Exceptie fac situatiile in care ministrul ungar al economiei permite, punctual, deschiderea de magazine mai mari.
Adaugă comentariu nou