
Patronatul Caselor de Marcat s-a reunit la cea de-a patra sarbatoare anuala
Patronatul Caselor de Marcat s-a reunit la cea de-a patra sarbatoare anuala
Patronatul Comerciantilor si Servisantilor de Case de Marcat din Romania s-a reunit pentru a patra oara la sarbatoarea anuala. Evenimentul s-a desfasurat la Ocna Sibiului, la inceputul lunii octombrie, avand ca sponsori firmele Danubius Exim, Sedona si Arhimede, iar ca partener media revista Magazinul Progresiv.
La eveniment au fost prezente 67 de firme si peste 150 de participanti din intreaga tara, atat firme importatoare si distribuitoare de case de marcat si echipamente terminale, cat si firme dezvoltatoare de solutii soft pentru magazine, unitati horeca, distributie etc. Pe langa membrii Patronatului, au luat parte la eveniment si reprezentanti de la: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) - Adriana Banescu, Sef Serviciu in Directia Generala Legislatie si Proceduri Fiscale, Garda Financiare Sibiu – Cretu Ion, Sef de Divizie, Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Sibiu – Grigore Popescu, Director Executiv, si Administratia Fiscala Locala – Rodica Costea. Scopul reuniunii a fost acela de a identifica si discuta problemele actuale ale Patronatului, si de a gasi solutii eficiente. Totodata, in cadrul simpozionului, participantii si-au prezentat oferta de case de marcat, echipamente terminale si solutiile soft pentru administrarea afacerilor comerciale.
Cadrul legislativ si problemele actuale
Principalele probleme cu care se confrunta membrii Patronatului sunt urmatoarele:
n utilizarea deficitara a caselor de marcat in teritoriu;
n influenta exercitata asupra emiterii bonului fiscal prin cumparator; n probleme curente cu rolele de hartie pentru casele de marcat;
n necesitatea interpretarii unitare a legislatiei in toate judetele;
n participarea Patronatului la modificarea legislatiei cu privire la casele de marcat;
n verificarea de catre organele de control a modului in care casele de marcat sunt asistate tehnic pe baza contractului de service.
Rezolvarea problemelor a fost ingreunata de un cadru legislativ lacunar, insa membrii au participat activ la modificarea legislatiei prin inaintarea de propuneri catre ANAF si Garda Financiara. Cata vreme modificarile aduse Ordonantei de urgenta 47 asteapta avizul Parlamentului, problemele reale sunt cele de aplicare efectiva a legii. Astfel, utilizarea caselor de marcat este deficitara, ea facandu-se dupa bunul plac al operatorilor economici. Bonurile nu se emit de fiecare data, iar in schimb, la finalul zilei, se emit bonuri totalizatoare, se motiveaza defectarea casei de marcat. O parte din vina ii apartine si cumparatorului care, daca ar sti ca si el este pasibil de pedeapsa, ar evita magazinele evazioniste. Desi legea in vigoare prevede amenda pentru cumparartorul care nu poate prezenta bonul fiscal la iesirea din magazin, nu au existat pana acum cazuri concrete in acest sens.
Tot la nivel de implementare, se constata lipsa unei interpretari unitare a legii, aparand diferente in denumirea aceluiasi produs, de la un judet la altul, care afecteaza transparenta vanzarilor. O alta problema este cea a verificarii sumei de bani personali pe care casierul o detine, daca ea este conforma cu declaratia initiala a acestuia. Si rolele de hartie pentru casele de marcat impun probleme. Desi se pot achizitiona de la orice comerciant, achizitionarea lor impune niste conditii clare ce nu sunt respectate mereu: existenta unui contract de vanzare - cumparare cu mentiuni specifice, garantarea calitatii hartiei care trebuie sa asigure lizibilitatea pana la cinci ani. De asemenea, casele de marcat trebuie asistate tehnic cel putin o data pe an, de catre inginerii de service, imputerniciti cu sigiliul Ministerului Finantelor Publice. Dat fiind ca acest lucru nu se intampla din cauza refuzului operatorilor economici, au aparut firme sau ingineri de service fara acreditare sau cu acreditari anulate. Refuzul magazinelor se datoreaza lipsei controalelor si eforturilor financiare care se impun.
Compromisuri neproductive
Un fenomen des intalnit in momentul negocierii unui tarif de service pentru casa de marcat este incurajarea „amatorului de chilipiruri“, asa cum il numeste Presedintele Patronatului, Marian Anghelescu. Acest tip de beneficiar aplica tehnica amenintarii de a alege un alt distribuitor, in cazul in care furnizorul nu vrea sa scada pretul. Greseala apartine si firmelor de service care intreaba clientul care este oferta concurentei pentru a-i propune un pret mai mic. Acest cerc vicios este intretinut de furnizorii de case de marcat care sufera de un deficit de organizare si comunicare, dar pentru care se depun eforturi de rezolvare.
Migratia personalului
Migratia personalului este o problema actuala cu care se confrunta orice tip de firma. In cazul Patronatului Caselor de Marcat, Codul Muncii este foarte permisiv, iar patronatul nu are nicio competenta privind situatiile de migrare a personalului de la o firma la alta. Presiunea salariilor este o problema financiara in plus, care apasa peste costurile pentru carburanti, utilitati, chirii, intretinerea autoturismelor, dobanzi la credite, consultanta etc. Firmele isi obtin veniturile din vanzarile caselor de marcat si service-ul pentru acestea.
Vanzarile de case de marcat s-au diminuat fata de anii anteriori, iar concurenta a crescut. De asemenea, tarifele practicate la prestari servicii sunt mici (o medie nationala de 20,8 ron/luna pentru o firma care lucreaza cu o singura casa de marcat), lucru care afecteaza negativ firmele in cauza.
Dintr-o alta perspectiva, insa, sectorul serviciilor, care include si casele de marcat, a realizat 49,5% din PIB-ul Romaniei in primul semestru al acestui an, conform Institutului National de Statistica, iar pentru al doilea semestru se preconizeaza rezultate si mai bune. Printre solutiile propuse de Patronat in vederea diminuarii migrarii de personal se numara: consilierea generala, asistenta juridica, medierea intre firmele spre si de la care pleaca personalul, pregatirea si evaluarea personalului in cadrul unor programe cu costuri achitate de angajator, dar imputabile angajatului in cazul parasirii firmei, inlaturarea din Patronat a firmelor care racoleaza personal de la firmele membre concurente.
Raspunsul la multe dintre problemele comerciantilor si servisantilor caselor de marcat se afla in dotarea cu solutii moderne si eficiente de gestiune. Echipamentele si softurile de ultima generatie inseamna solutii performante adaptate la nevoile comerciantilor.
Caseta:
Patronatul Comerciantilor si Servisantilor de Case de Marcat din Romania s-a infiintat in anul 2005 si functioneaza pe baza Legii Patronatelor si a Legii Asociatiilor si Fundatiilor. In prezent are 103 membri. Principalele obiective ale Patronatului sunt:
- reprezentarea, sustinerea, apararea si promovarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu importatorii, distribuitorii si furnizorii implicati in piata caselor de marcat din Romania si cu alte persoane juridice si fizice in raport cu obiectul si scopul lor de activitate atat in plan national, cat si in plan international;
- participarea la initierea, elaborarea, modificarea si promovarea legislatiei cu privire la casele de marcat; - militarea pentru recunoasterea la nivel national a dreptului firmelor de a fi platite pentru serviciile prestate;
- protejarea membrilor sai in fata consztrangerilor legislatiei cu privire la casele de marcat.
Adaugă comentariu nou