
Patria Vinum sau traditia cramei in secolul 21
„Am luat traditia cramei si am adus-o in secolul 21. Am luat conditiile de vanzare si le-am adus la scara blocului tau. Luam cele mai bune vinuri romanesti, direct de la producator, si le aducem la doi pasi de mesele tale cu familia, prietenii, de picnicurile si de sarbatorile tale”. Asa suna misiunea primului magazin de vanzare de vin vrac, conceput dupa un format modern, ce-i ofera cumparatorului garantia calitatii si a securitatii alimentare, la preturi corecte.
Patria Vinum este, de fapt, reinventarea intr-o maniera contemporana a magazinului ce comercializeaza vin varsat si, in acelasi timp, un bun exemplu de magazin specializat, amplasat in imediata apropiere a clientului.
Ideea ii apartine unui cunoscator al domeniului, Catalin Paduraru, (fondatorul Vinexpert), idee pe care prietenul lui, Tiberiu Duma, a materializat-o deocamdata in doua magazine, in Bucuresti, ce se doresc a fi punctul de pornire al unei retele de zece astfel de locatii, pana la sfarsitul acestui an. Intr-un spatiu simplu, aerisit si elegant, un tanar arhitect, Tudor Ciocanescu, a imaginat doua modalitati inovatoare si educative, in acelasi timp, de a comercializa vin: la harta si la pompa. „Conceptul a fost creatia noastra, in urma unui joc de imaginatie bazat pe mai vechi vise si in speranta de a veni in intampinarea consumatorilor cu venituri mici si mijlocii. Punerea in practica a ideei a fost facuta de un tanar arhitect neconformist, Tudor Ciocanescu, ce a inteles exact ce gandeam si unde doream sa ajungem”, povesteste Duma, directorul general (sau managerul firmei).
Vin la Harta
O harta ce acopera unul din peretii magazinului ii releva cumparatorului principalele regiuni viticole ale Romaniei. Din locatiile pogdoriilor de pe intreg cuprinsul tarii pleaca catre baza hartii tuburi verticale transparente cu robineti, de unde clientii se pot aproviziona cu soiul preferat sau isi pot face propriile cupaje, in functie de imginatia si gustul fiecaruia. Pentru imbuteliere, cumparatorii au la dispozitie recipiente de 1, 2 sau 5 litri. Vinul la Harta este 8,5 lei litrul.
Vin la Pompa
Pompa de Vin este chiar o instalatie asemanatoare pompelor intalnite in statiile de benzina, construita integral din inox si subansambluri specifice industriei alimentare. Sistemul este dotat cu doua pistoale dozatoare, unul pentru vin alb si unul pentru vin rosu, iar contorizarea cantitatii de vin se face cu ajutorul unor afisaje electronice. Vinul la Pompa propune cel mai popular soi al lunii la pretul de 6,5 lei litrul.
Lectia de vin
Patria Vinum nu se opreste la propunerea de a „civiliza” experienta de a cumpara vin vrac. Conceptul isi aduce o contributie deloc neglijabila la educarea subtila, imperceptibila, dar de impact, a publicului tinta, atat in ceea ce priveste geografia viticola a tarii, cat si in modul de a cumpara si a consuma vin. Prin faptul ca ofera vinuri romanesti de calitate, selectionate, testate si degustate initial de specialisti, Patria Vinum promoveaza vinurile romanesti si educa clientul in favoarea gustului si produsului autentic. De asemenea, acesta beneficiaza de consilierea de specialitate din partea personalului magazinului in alegerea vinului si are la dispozitie recipiente curate, la 1, 2 si 5 litri, pentru imbutelierea si transportul produsului.
Servicii
Primul si cel mai evident este proximitatea: magazinul vine la cumparator, economisindu-i timpul. Din acest motiv, locatiile sunt amplasate in cartiere foarte populate, cu circulatie pietonala mare.
De asemenea, pentru achizitii mai mari de 40 de litri, magazinul asigura si transportul „din partea casei” la domiciliul cumparatorului, pe raza capitalei. Patria Vinum ofera si o selectie restransa de vinuri imbuteliate si bauturi spirtoase.
De la concept la realizare
Investitia in primele doua magazine s-a situat in jurul a 80.000 euro, incluzand aici costurile suplimentare cu biroul, personalul administrativ, masina de transport marfa, depozitarea, stocurile de marfa initiale, site-ul www.patriavinum.ro. Proprietarii estimeaza recuperarea investitiei in magazine in circa un an. Realizarea primului magazin a durat aproape o luna si jumatate, din cauza modificarilor necesare in proiectul initial si care au tinut cont de diversele amanunte operationale descoperite pe parcurs. Aprovizionarea cu vin vrac se face utilizand vase, recipienti si instalatii de transvazare agreate in industria alimentara a vinului. In marea lor majoritate vinurile imbuteliate sunt livrate la depozit de catre producatori, iar frecventa de aprovizionare este data de viteza de vanzare a fiecarui produs.
Ca si magazinul, si promovarea a avut un element de inedit. Pe langa flyer-ele impartite in imediata vecinatate a magazinului si invitatii la degustari gratuite, taximetristii au primit reduceri speciale pentru ei, mizandu-se pe aportul lor la „promovarea orala” in randul propriilor clienti si cunoscuti. Cat priveste reactia clientilor, aceasta a fost de „usoara uimire insotita de placerea de a cumpara un vin de calitate, natural, la un pret corect, intr-o ambianta diferita de ceea ce insemna pana acum un magazin clasic de vinuri”.
Extinderea conceptului
Planul de expansiune a Patria Vinum prevede deschiderea a zece magazine in Bucuresti, pana la sfarsitul lui 2010. Cat priveste eventuala lansare a unei francize, „inainte de toate va trebui sa crestem si sa consolidam brandul Patria Vinum, sa deschidem un numar de magazine proprii in Bucuresti si, eventual, in tara, intr-un cuvant sa dezvoltam potentialul unei francize atractive”.
De ce Patria Vinum?
Catalin Paduraru explica: „Patria este un cuvant puternic, acopera un manunchi de semnificatii, de sentimente si senzatii lasate pentru o vreme in derizoriu. Am vrea sa reparam aceasta greseala in favoarea romanilor”.
Adaugă comentariu nou