FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Opt din primele 10 pagini de brand din Romania sunt din industria de retail si FMCG

Opt din primele 10 pagini de brand din Romania sunt din industria de retail si FMCG

Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al companiei Daedalus Millward Brown, prezentant de catre Daniel Enescu in cadrul conferintei All Things Facebook de la Bucuresti. Pe prima pozitie a topului se afla Lidl, cu peste 420.000 de fani, urmat de Pepsi, cu circa 380.000, si Doncafe, cu aproape 320.000 de fani. Pe lista paginilor de Facebook care au reusit sa atraga comunitati mari de romani se mai afla Nivea, Lenor Parfumelle, Orange, Ursus, Lay’s, L’Oreal Paris si Bitdefender.

Pe langa numarul de fani, analiza a mai urmarit si eficienta comunicarii initiate de catre brand in perioada decembrie 2011 – februarie 2012, dar si o comparatie cu Marea Britanie, o piata mai dezvoltata din punct de vedere economic si cu o baza de utilizatori de Facebook mai mare.

Studiul comparativ a relevat faptul ca in Marea Britanie structura la nivel de Top 10, in ceea ce priveste industria de provenienta, este mult mai diversa, predominand insa retailerii de fashion. “Diferenta poate fi explicata si prin nivelul de dezvoltare economica al pietei si prin veniturile disponibile”, explica Daniel Enescu.

O alta diferenta notabila intre Romania si Marea Britanie este faptul ca la noi mixul de subiecte (natura postarilor) este mai mare – de la concursuri, CSR, evenimente, distractie, sfaturi, lansari de produse si reclama, discutii marunte – pe cand brandurile britanice se concentreaza pe noutati despre produse si promovare. La fel de interesant este si faptul ca frecventa postarilor de pe pagina de Facebook nu influenteaza eficienta. Cat despre tipul de media folosit pentru postari, in Romania se apeleaza cel mai adesea la fotografii, apoi la text simplu, link, video si sondaje. Rezultatele studiului din ultimele trei luni arata ca, in termeni de rezultate, comunicarile de tipul video sau foto genereaza mai multe share-uri, in timp ce textul simplu genereaza mai degraba like-uri. Un grad mare de raspuns il au si postarile despre responsabilitate sociala, asa numitele cauze.

Prin comparatie cu Marea Britanie, in Romania se dau de trei ori mai multe like-uri, se comenteaza de doua ori mai mult si se “impartaseste” (share – n.r.) de sase ori mai mult. “Romania este o piata extrem de atragatoare pentru comunicare online si pentru ca este o piata tanara, dinamica, activa. De asemenea, cultura locala si ciclul de viata scurt al produselor pot fi o alta explicatie pentru nivelul mai ridicat al implicarii utilizatorilor de Facebook din Romania”, mai spune Daniel Enescu.

De retinut:

  • a posta mai mult nu inseamna neaparat mai mu
  • Romania are un potential mare de implicare a fanilor in activitatile de brand
  • postarile cu continut video sau foto genereaza like-uri si share-uri, in timp ce textul simplu genereaza like-uri si comentarii
  • in general, subiectele de responsabilitate sociala, cele distractive si “discutiile marunte” au cel mai mare pontential de a angrena fanii
  • cand vine vorba de postari, sofisticarea este valoroasa, insa mai important este “tonul vocii”.

Vezi cum arata "profilul" primelor trei branduri, dupa numarul de fani, din Romania [click pe imagine pentru marire]

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content