
"Oamenii vor cumpara din nou produse de calitate, iar noi pentru asta ne pregatim acum"
In domeniul carnii proaspete, comertul modern se afla de abia la inceputuri in ceea ce priveste ambalarea. Dupa carnea expusa ca atare in vitrinele frigorifice, usor – usor au inceput sa apara tavitele cu carne portionata, din materie prima transata si ambalata de magazin. Dintr-o multitudine de motive, trecerea spre ambalaje sigure din punct de vedere santiar si al manipularii nu se poate face peste noapte, dar eforturile au inceput sa fie vizibile.
Viitorul este al portiilor cu gramaj fix ambalate la producator, care vor oferi cumparatorului siguranta unui produs de calitate, care respecta standarele de igiena si care beneficiaza si de un termen mai mare de valabilitate.
In Romania, printre primele eforturi in aceasta directie se numara cele facute de producatorul de carne si mezeluri Cris-Tim. Recent, acesta a dat in functiune doua linii de ambalare complet automatizate, de ultima generatie, pentru carne proaspata si mezeluri ambalate. „Am plecat initial de la dorinta de a asigura carnea proaspata pentru magazinele noastre, dar am ajuns de la o sectie de transare la o fabrica cu o capacitate de transare de 70 de tone pe zi, ce ne premite ambalarea carnii in portii cu greutate fixa – 200 si 300 grame – care vor reprezenta o noutate in piata”, declara Radu Timis, presedintele grupului. „Avantajul este ca produsul este de foarte buna calitate, livrat cu incarcatura microbiana aproape de zero, la temperatura corespunzatoare si cu termen de valabilitate de 10-15 zile”, adauga Timis.
Conditiile de igiena sunt foarte stricte, practic produsele nefiind atinse de mana umana, iar trasabilitatea produselor, de la animal si ferma in care a fost crescut, este asigurat prin sisteme RFID. „Inca nu lucram la capacitate maxima, dar am ajuns la circa 50 tone pe zi. Fiecare om face o singura manevra si, odata cu aceasta specializare, creste si productivitatea pe om, ceea ce ne permite sa asiguram
costurile de igiena, care sunt foarte mari”, mai spune Radu Timis. Pentru carnea proaspata, ambalajele sunt cele clasice: carcasa de polipropilena si folie securizanta, iar carnea este ambalata in exces de oxigen. Treptat vor aparea filmele personalizate, care sa faca diferenta la raft.
Ambalaje inovatoare pentru mezeluri
Feliate sau la bucata, mezelurile reprezinta o categorie in care ambalajele mai sofisticate si-au facut deja aparitia. Ambalajele pentru mezelurile feliate nu mai sunt acum o noutate pentru cumparatori, care au la dispozitie, la raft, cutii cu inchidere mecanica sau prin relipire, duo-pack sau trio-pack si exemplele pot continua.
O noutate in materie de ambalare pentru mezelurile proaspete o reprezinta prepack-ul, o folie transparenta care permite ca produsul sa fie vizibil integral, eticheta fiind aplicata direct pe film. In conditiile in care mezelurile feliate devin din ce in ce mai populare, prepack-ul are avantajul ca prelungeste termenul de valabilitate al produsului, acesta este sigur din punct de vedere alimentar, iar costurile ambalajului in sine sunt reduse. Acest sistem elimina practic felierea realizata in magazine, reducand astfel, drastic, riscul de contaminare.
Prepack-urile sunt destinate vitrinelor cu servire asistata sau raioanelor cu produse feliate, oferind supermarketurilor beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor, al imbunatatirii aspectului vitrinelor si raioanelor, reducerii costurilor de personal si reducerii timpului petrecut la coada de catre cumparatori.
La acestea se pot adauga avantajele logistice si de manipulare si castigurile la nivel de imagine, atat pentru producator, cat si pentru magazin.
„La raioanele de mezeluri cu vanzare asistata ar trebui sa predomine acest tip de ambalaj, cu avantaje multiple pentru consumator si retailer. Consumatorul are siguranta pastrarii prospetimii si a conditiilor de igiena, iar magazinul poate reduce costurile, pentru ca nu mai este nevoit sa felieze, scapa de pierderile de produs si poate oferi clientilor un raion de mezeluri atractiv si produse cu valoare adaugata”, considera Radu Timis.
Se justifica investitiile?
Presedintele Cris-Tim afirma: „Faptul ca astazi lumea fuge spre produse foarte ieftine si nu mai conteaza calitatea este o aparenta, pentru ca, in timp, cand va avea din nou putere de cumparare, omul isi va da seama ca trebuie sa manance produse sigure, pentru ca in aparenta dai bani putini, dar dai bani pe medicamente. Cand lucrurile se vor aseza oamenii vor cumpara din nou produse de calitate, iar noi pentru asta ne pregatim acum.
Aceasta ambalare ne ajuta sa ne ducem si la export, unde, fara ambalare corespunzatoare, n-am fi reusit”.
Investitiile totale ale Cris-Tim in noi linii de ambalare Multivac au fost, anul acesta, de circa cinci milioane de euro, „pentru ca noi consideram ca acesta este viitorul”.
Adaugă comentariu nou