FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > O treime dintre romani vor aloca un buget mai mic sarbatoririi Pastelui

O treime dintre romani vor aloca un buget mai mic sarbatoririi Pastelui

Potrivit celui mai recent studiu MEDNET Marketing Research Center, romanii vor aloca in medie un buget de 358,43 lei pentru cumparaturile de Paste. Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orasenii intervievati in cadrul cercetarii bugetul a ramas neschimbat, in timp ce pentru 12% acesta a crescut. Nu trebuie omis faptul ca, 32% dintre persoanele intervievate au declarat ca, pentru acest an, bugetul alocat sarbatoririi Pastelui va fi mai mic, comparativ cu cel de anul trecut si asta in contextul in care pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Pastele nu vine cu beneficii extra-salariale.

Rezultatele apartin unui studiu realizat online, pe un esantion reprezentativ la nivel naÅ£ional, urban, in perioada 18 – 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1138 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare a studiului este de ±2,91%.

Pastele este cel mai bun prilej pentru o reuniune de familie

Peste jumatate dintre oraseni (62,7%) vor petrece Pastele acasa, alaturi de familie, in timp ce 16,2% vor sarbatori alaturi de prieteni. Foarte putini vor parasi localitatea de domiciliu pentru a merge la prieteni/rude (15,6%), la munte (3,1%), la mare sau in strainatate. Acelasi comportament se poate observa si cu privire la sarbatoarea de 1 Mai, aproape jumatate dintre persoanele intervievate (47,4%) isi vor petrece ziua in compania familiei.

Cu toate acestea, tradiţionala iesire la iarba verde se regaseste printre optiunile orasenilor de petrecere a Zilei Internationale a Muncii, 20,1% dintre acestia intenţionand sa mearga la padure, in parc sau cel puţin intr-un spaţiu amenajat pentru gratare. Tinerii vor continua sa se deplaseze pe litoralul Marii Negre, in timp ce persoanele peste 35 ani vor pleca la munte sau chiar in strainatate.

Lasand la o parte problemele vietii de zi cu zi, orasenii doresc sa se bucure de aceasta vacanÅ£a prelungita, fie distrandu-se alaturi de prieteni, fie servind masa in familie sau iesind la un gratar, suma medie alocata sarbatoririi zilei de 1 Mai fiind de  179,89 lei.

In acest context, cei care petrec in localitatile de domiciliu au alocat pentru aceasta sarbatoare sume mai mici de 300 lei, in timp ce aceia care isi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau in strainatate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.

Mai mult decat atat, 38,0% dintre persoanele intervievate apreciaza ca bugetul planificat pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, in timp ce numai pentru 8,5% dintre acestia suma va fi mai mare.
Pe de alta parte, 21,3% dintre orasenii cuprinsi in esantion, nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situaţiei financiare, fie datorita faptului ca vor lucra.

In asteptarea Pastelui, aproape un sfert dintre oraseni au tinut post

Aproape un sfert (24,4%) dintre persoanele care au participat la studiul MEDNET Marketing Research Center au declarat ca au Å£inut sau/si ca vor tine post in perioada 18 martie – 4 mai (Postul Pastelui).
Astfel, dintre cei care au afirmat ca au postit in aceasta perioada, 38,5% nu au mancat carne, peste, produse lactate, oua etc. in zilele de miercuri si vineri, 28,1% intentioneaza sa tina post in Saptamana Mare, in timp ce 24,8% au tinut si intentioneaza sa tina tot postul Pastelui.

Primele de Paste au ramas un deziderat

Criza economica si financiara inca se resimte puternic pe piaţa muncii. Astfel, cand vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generosi ca in perioada de boom economic, cu ocazia Pastelui evitand sa ofere beneficii suplimentare angajaţilor.

In acest context, pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Pastele nu vine cu beneficii extra-salariale.
Dintre cei norocosi, 16,7% vor primi zile libere suplimentare (2-3 Mai), in timp ce numai 12,7% vor primi prima de Paste in bani si 9,0% prima constand in tichete cadou.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content