FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > O noua dilema pentru consumatori: sapun sau gel de dus?

O noua dilema pentru consumatori: sapun sau gel de dus?

Cu o destinatie de folosinta similara, gelul de dus si sapunul isi impart piata aproape frateste, in timp ce diferentele intre grupurile de utilizatori sunt date de criterii socio-demografice precum varsta, mediul de provenienta, venituri sau educatie. Astfel, potrivit un studiu 360insights, realizat la cererea revistei Magazinul Progresiv, gelul de dus se bucura de mai multa popularitate printre femei, precum si printre adolescenti si tineri din mediul urban, persoane cu venituri si educatie peste medie, in timp ce barbatii si varstnicii si persoanele cu un nivel scazut al venitului se declara mai degraba utilizatori ai sapunului.

Cercetarea a fost efectuata in perioada iulie – august 2010, pe un esantion de 800 de persoane, femei si barbati, cu varsta cuprinsa intre 16 – 64 de ani,  reprezentativ la nivel urban in termeni de regiune, grad de urbanizare, varsta si sex. Studiul, realizat in exclusivitate pentru revista Magazinul Progresiv, a avut drept obiectiv identificarea obiceiurilor de cumparare si consum, a marcilor utilizate frecvent si cel mai des, dar si notorietatea acestora, atat in cazul sapunului cosmetic, cat si a gelului de dus.

Astfel, pentru 81% dintre cei intervievati, gelul de dus este prezent pe rafturile lor cu cosmetice din baie. Totusi, sapunul ramane si el un produs de baza fiind folosit pentru baie sau dus de 54% dintre romani. In plus, conform studiului realizat de 360insights, pentru mai mult de una din trei persoane optiunea nu este exclusiva, astfel ca folosesc ambele produse in mod egal, atat gelul de dus, cat si sapunul.

Gelul de dus obisnuit, cel mai utilizat

Piata gelurilor de dus ofera o gama bogata de tipuri, de la cele obisnuite, la cele crema, cu particule abrazive sau speciale pentru tratamentul anticelulitic. Dintre acestea, cel mai frecvent utilizate sunt gelurile de dus obisnuite, fara proprietati specifice, fiind mentionate de catre 62% dintre respondenti. Utilizarea acestui produs este raspandita pe toate dimensiunile socio-demografice, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, indiferent de varsta sau de statut.

Gelul de dus crema ocupa locul al doilea (35%), urmat de gelul de dus cu particule abrazive (16%), in timp ce gelul de dus anticelulitic are un grad de penetrare mult mai redus, de doar 4%. Asa cum era de asteptat, gelurile de dus speciale atrag mai mult atentia femeilor si a tinerilor care le utilizeaza semnificativ mai mult decat totalul.

Dove, Nivea si Palmolive notorietate ridicata in randul gelurilor de dus

Categoria gelurilor de dus se dovedeste a fi una familiara romanilor in termeni de nume ale marcilor, 86% dintre acestia stiind sa mentioneze spontan marci de gel de dus, precizeaza reprezentantii 360insights. Gradul de cunoastere este semnificativ mai ridicat in randul femeilor, care au mentionat spontan, in medie, doua sau trei marci de gel de dus, pe cand barbatii s-au rezumat la una, cel mult doua. In plus, 18% dintre consumatorii de sex masculin nu au stiut sa mentioneze nicio marca. Per total, mentiunile spontane ale respondentilor au plasat Dove si Nivea pe primele locuri, acestea fiind indicate de catre 42%, respectiv 41% din cei intervievati. Topul este continuat de Palmolive (30%), Avon (25%) si Fa (14%).

Cand vine vorba de notorietatea asistata, romanii isi amintesc o paleta foarte larga de marci de gel de dus, nefiind niciun respondent care sa nu cunoasca promptat cel putin o marca din lista. Prin urmare, din cele 27 de marci listate, respodentii au mentionat ca si cunoscute 12 marci de gel de dus, chiar daca le-au folosit sau nu vreodata. O plaja putin mai restransa de marci mentionate asistat se regaseste in randul persoanele de sex masculin si a celor trecute de 45 de ani. In mod contrar, femeile, bucurestenii si persoanele cu studii superioare se dovedesc a fi cei mai buni cunoscatori ai acestei categorii. Liderii in termeni de notorietate asistata sunt: Nivea, Palmolive si Dove, primele doua avand acelasi scor al mentiunilor, 96%, iar Dove urmandu-le la doar un procent distanta. Un calup secundar, cu scoruri intre  80% si 88%, este format din Avon, Fa, Camay, Protex si Adidas, iar Oriflame este aspirant la acest pluton, cu un scor al notorietatii promptate de 79%.

O analiza in profunzime releva faptul ca Nivea este semnificativ mai mult mentionata, spontan si asistat, de catre persoanele tinere, cu varsta cuprinsa intre 25-34 ani, precum si de bucuresteni. Pe cand Palmolive se bucura de un nivel de notorietate echilibrat pe dimensiunile socio-demografice, Dove se dovedeste mai bine cunoscut in randul femeilor. Avon, marca ce a depasit granitele catalogului, putand fi gasita si in puncte de vanzare fixe din anumite magazine, beneficiaza de o inalta recunoastere promptata din partea femeilor si a tinerilor (< 24 ani).

Gel de dus: marci cumparate regulat si cel mai des

Ca si in cazul notorietatii spontane, primele doua pozitii ale  topului de cumparare sunt Dove si Nivea, care inregistreaza scoruri de 32%, respectiv 29%. Urmatoarele trepte ale clasamentului sunt urmate de Avon (23%), Palmolive (16%) si Adidas (13%). In ceea ce priveste profilul cumparatorilor, Dove si Avon este alegerea femeilor, iar Nivea este mai mult cumparata de catre bucuresteni si persoane cu venit ridicat, potrivit studiului realizat de 360insights.

Cumparatorii marcii Palmolive au un portret eterogen, inregistrind scoruri echilibrate pe toate dimensiunile socio-demografice, pe cand Adidas se remarca in randul barbatilor.

Sapunul solid, prima alegere a romanilor

Sapunul cosmetic, fie ca este folosit pentru simplul spalat pe maini, fie ca este folosit pentru dus sau baie, este un produs de baza pentru romani. Dintre varianta solida si cea lichida, romanii raman mai degraba adeptii variantei clasice, sapunul solid bucurandu-se de cea mai mare pondere in utilizare, de 76%.

Totusi, si varianta lichida a reusit sa stranga o plaja destul de larga de utilizatori, fiind alegerea a 57% dintre romanii din mediul urban. De fapt, 37% dintre cei intervievati folosesc ambele formate de sapun. In ceea ce priveste profilul socio-demografic al utilizatorilor, se observa ca adultii (+ 45 ani) isi indreapta semnificativ mai mult alegerea spre tipul clasic de sapun, pe cand sapunul lichid se contureaza a fi mai degraba folosit de catre persoanele cu venit inalt.

Dove, Palmolive si Protex, sapunurile cele mai mentionate

Fiind un produs esential, utilizat zi de zi, sapunul se bucura de atentia romanilor, care sunt buni cunoscatori ai categoriei in termeni de marci. Astfel, 91% dintre cei intervievati au stiut sa mentioneze spontan marci de sapun, facand referire in medie la doua sau trei marci, cu un grad mai ridicat in randul femeilor.

Totalul mentiunilor spontane ale utilizatorilor de sapun cosmetic au propulsat Dove pe primul loc, inregistrand un scor de 53%. In ceea ce priveste prima marca spontan rostita, tot Dove este lider, cu 26% din totalul specificatiilor respondentilor.

In continuarea topului mentiunilor spontane se afla Protex, cu 40% din precizari, urmat de Palmolive cu 39% , Fa cu 30% si Nivea 28%.
Clasamentul marcilor ce au beneficiat de cel putin 25% dintre semnalari este incheiat de sapunul cosmetic Camay, restul marcilor specificate avand procente de 6% si mai putin.

Totusi, gradul de cunoastere creste cand vine vorba de notorietate asistata a marcilor, din lista promptata de 40 de marci, in medie, o persoana intervievata a cunoscut 15 sau 16 dintre acestea. Cei mai buni cunoscatori in domeniu se dovedesc a fi bucurestenii si, bineinteles, reprezentantele sexului frumos, pentru care aceasta categorie este una foarte familiara.
Primele pozitii ale clasamentului sunt disputate de Dove, Palmolive, Fa, Protex si Nivea care inregistreaza procente apropiate, intre 90% si 94%. Imediat urmator in topul notorietatii asistate este Camay, fiind cunoscut de 89% dintre cei intervievati – mentioneaza reprezentantii 360insights.

Marcile de sapun cosmetic comercializate in general de catre agentii de vanzari, Avon si Oriflame, se situeaza in primele 10 locuri ale mentiunilor promptate, cu scoruri de 73% respectiv 68%, fiind in mod pregnant specificate de catre segmentul feminin al persoanelor intervievate.

Dove, brandul cumparat regulat si cel mai des

Pastrand tendintele de ocupant al primului loc observate in cazul notorietatii, Dove isi asuma din nou pozitia de lider, de aceasta data in cumpararea regulata (41%) si cel mai des (31%). Cu un scor de 27% pentru cumpararea in mod regulat, Protex continua clasamentul, urmat de Nivea cu un scor de 18%. Camay si Palmolive sunt imediat urmatoarele clasate, avand un scor de 17%, respectiv 16%.

Niciuna din aceste marci nu s-au diferentiat printr-un grad mai pronuntat de cumparare in randul segmentelor socio-demografice. Astfel, toate se bucura de o imbratisare larga, indiferent de sex, varsta sau nivel de venit/educatie.

Similitudini la nivel de frecventa si loc de cumparare

In timp ce frecventa de cumparare a sapunului este de aproximativ doua ori pe luna,  pentru gelul de dus vorbim de o frecventa medie de 1,6 ori pe luna. Achizitia efectiva a produsului este realizata in principal de catre cumparatorii de sex feminin, indiferent ca vorbim despre sapun sau gel de dus.
Si in cazul alegerii locului de cumparare, chiar daca procentele difera de la sapun la gel de dus, patternul este asemanator: romanii prefera magazinele mari – supermarketuri si hypermarketuri – unde se pot bucura de o oferta mai larga de produse. In mod particular, pentru sapun, gradul de utilizare al supermarketului este echitabil peste dimensiunile socio-demografice, cu toate ca hypermarketurile se evidentiaza a fi mai populare in randul locuitorilor din Bucuresti, cu varste intre 25-34 ani, cu un grad inalt de educatie.

Magazinele de cartier au fost mentionate numai de 16% dintre respondenti ca loc de cumparare al sapunului cosmetic, cu precadere popular in zonele urbane mici. Si agentii de vanzare inregistreaza o penetrare de 9%, fiind in principal alegerea femeilor.

Supermarketurile si hypermarketurile sunt locurile principale de unde si utilizatorii de gel de dus isi achizitioneaza produsul, fiind alegerea a 48%, respectiv 45% din cei intervievati. Ca si in cazul sapunului, hypermarketurile sunt mai populare in randul bucurestenilor si al persoanelor de varsta medie, cu un statut ridicat in ceea ce priveste educatia.

Agentii de vanzare sunt de asemenea o alegere des intalnita, fiind mentiunea a 24% dintre cumparatori. Acest lucru confirma topul de notorietate si cumparare in care marca Avon se situeaza printre primele pozitii. Agentii de vanzari au un succes ridicat in vanzarea gelurilor de dus in randul femeilor, iar minimarketurile/ magazinele mici de cartier in randul persoanelor in varsta.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content