FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > In nici trei ani, marcile private au ajuns pe primul loc in volum vanzari

In nici trei ani, marcile private au ajuns pe primul loc in volum vanzari

La inceputul lui 2009, datele de retail audit pozitionau marcile private si exclusive pe locul cinci in ceea ce priveste volumul de pasta de tomate vandut, insa dupa nici trei ani aceste produse au castigat cota de piata ajungand sa fie in fruntea clasamentului producatorilor. Astfel, in perioada decembrie 2010 – iulie 2011, marcile private si cele exclusive detineau, alaturi de Sahprod Meteor, West Food Industrz, European Food si Saha, aproape 60% din volumul produselor vandute pe aceasta categorie.

Este adevarat ca fenomenul a fost alimentat si de contextul economic care a fortat consumatorii sa se indrepte spre variante mai ieftine, in timp ce conservarea legumelor a redevenit o activitate casnica pentru multi consumatori, mai ales din urbanul mic. Pe langa favorizarea dezvoltarii produselor marca privata, acest downtrading generalizat s-a mai manifestat si printr-o slabire a gradului de consolidare al categoriei, lucru pe care il putem observa prin faptul ca atat ponderea principalilor cinci jucatori, cat si a principalelor cinci marci a scazut simtitor in ultimii ani. Este o problema cu care se confrunta in general categoriile unde notorietatea brandului nu este un criteriu de achizitie important.

In topul primelor cinci marci se regasesc Sultan, Olympia, Regal, Defne si Merve care cumuleaza 44,3% din volum vanzari in perioada decembrie 2010 – iulie 2011.

In ceea ce priveste canalele de distributie, reprezentantii retailului modern – hypermerketurile, supermarketurile si discounterii – au depasit pragul de 50% atat in volum vanzari, cat si in valoare, cu 58,1% si, respectiv, 51,3%. Ei sunt urmati de magazinele alimentare medii, cu spatiu de vanzare intre 20 si 40 mp, prin intermediul carora se vand 19,3% din volumele categoriei.

Categorii cu potential de asociere la raft:

-  condimente;
-  ketchup;
-  baze pentru mancaruri;
-  paste.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content