FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > N-ai idei? Ia-ti franciza

N-ai idei? Ia-ti franciza

Inca de la inceputul anului am incercat, prin aceasta rubrica, sa va spunem povestile unor oameni care au optat pentru un altfel de comert, plecand de la pasiunile lor de-o viata: vinul, mirodeniile, alimentele bio. Investitiile si riscurile unui magazin specializat sunt deopotriva mari. Pe de alta parte, exista deja solutii de succes pentru aceia mai... nerabdatori. Simigeria Petru este un astfel de exemplu. O garanteaza cei 73 de ani de ani de experienta, produsele inovatve si atentia la detalii. si, bineinteles, strabunicul Petru.

„Resuscitarea” amintirilor. Povestea Simigeriilor Petru este pe cat de simpla, pe atat de frumoasa. Proprietarii de astazi sunt stranepotii lui Petru Mancas, un brutar intreprinzator care a realizat, in anul de gratie 1939, nevoia de a lucra cu utilaje de calitate. „Am trait mereu in familie cu zumzetul povestilor despre cate reusise strabunicul Petru sa faca la vremea sa si, convinsi fiind de faptul ca simigeria de odinioara poate sa fie un succes si in ziua de astazi, am demarat afacerea in 2009. Ideea a venit firesc, insa a fost indelung pregatita: munca de definire a valorilor brandului, de resuscitare a retetarului de odinioara si de adaptare la gusturile consumatorului modern, gasirea specialistilor si formarea echipei, definirea pachetului de franciza, etc.”, isi aduce aminte Madalina Mancas, reprezentanta companiei.

Prin urmare, sub invitatia „Descopera gustul deplin al unui covrig cu traditie” a fost inaugurata si prima locatie care, nu intamplator, este foarte aproape de locul in care se afla, in urma cu 73 de ani, simigeria lui Petru Mancas, pe Strada Mare din Piatra Neamt. „Fotografia de pe pliantul nostru de prezentare infatiseaza chiar acea strada, din vremea simigeriei de odinioara. Semnatura vizuala, culorile, atitudinea si tonul folosit in brandingul simigeriilor indica traditia reinventata”, precizeaza Madalina Mancas. Desi mare parte dintre cele 60 de locatii Simigeria Petru sunt francizate, proprietarii conceptului au vrut sa se asigure ca reteaua are o imagine unitara si servicii de calitate, atat la nivel de design, cat si din punct de vedere al logisticii, creand un manual al amenajarii spatiilor. Printre cele 16 orase in care pot fi gasite Simigerii Petru se numara Arad, Brasov, Cluj, Iasi, Oradea, Sibiu sau Timisoara.

Multe covrigarii, dar putine simigerii. Piata covrigilor la nivel national a devenit in ultimul timp asaltata de micii investitori care isi deschid covrigarii. „Insa investitia intr-o covrigarie de cartier, cu produse de calitate medie, nu poate fi comparata ce cea intr-o simigerie unde accentul este pe calitate si varietatea produselor, unde felul de prezentare are rolul lui, unde utilajele sunt de ultima generatie, iar atitudinea angajatilor care intra in contact cu cumparatorul este una profesionista”, considera Madalina Mancas.

Simigeriile Petru confirma aceasta pozitioanare si prin portofoliul de produse care, pe langa sortimentele clasice – covrig cu mac, cu susan, etc. – aduce si noutati precum covrigii cu ciocolata, cu nuca sau mar, dar si covrigii-aperitiv (Covridog, Covricheese si Covriking), produse marca inregistrata. „Am reusit prin produsele noastre sa atragem clienti din toate zonele de varsta si educatie, cu gusturi mai mult sau mai putin sofisticate. Spre exemplu, copiii prefera specialitatile noastre dulci (covrigi cu ciocolata, nuca sau stafide). Alaturi de acestea, in topul celor mai bine vandute produse sunt marcile noastre inregistrate Covridogul (un cremwurst invelit in aluat de covrig si presarat cu susan), Covricheese-ul (covrig cu baton de mozzarella) si Covriking-ul (covrig la interior cu baton de mozzarella invelit in bacon)”, detaliaza reprezentanta companiei.

Pe langa specialitatile de brutarie, Simigeriile Petru ofera si o gama de sosuri, dar si produse marca Danone care pot fi consumate on-the-go (NutriDay de Baut, NutriDay Sana, Activia de Baut Natur). „Am fost bucurosi cand Danone a venit catre noi cu propunerea unui parteneriat, propunere care s-a transformat intr-o relatie de business de durata. Danone este in prezent partenerul nostru exclusiv in toata tara, in toate locatiile, fie ele francizate sau nu”, spune Mancas, care mai adauga ca pentru moment nu s-au gandit sa mai listeze si alte produse complementare.

Cat costa si ce ofera o franciza Simigeria Petru? Valoarea aproximativa a investitiei variaza intre 15.000 si 30.000 de euro, in functie de amenajarile necesare spatiului in care se va desfasura activitatea. In cazul in care spatiul are toate utilitatile necesare, iar amenajarile sunt minime, atunci valoarea minima poate fi luata drept reper. Pachetul de franciza include: taxa de intrare in franciza (4.000 de euro fara TVA), cuptor pentru coacerea covrigilor, friteuza fierbere covrigi, suport friteuza, doua mese de lucru cu plat din polietilena, o hota de inox, o lada frigorifica, un frigider, suport de evacuare covrigi, raft de prezentare pentru produse cu o capacitate de sase tavi, patru seturi de echipamente personalizate pentru angajati, tavi pentru ornare cu seminte, o restiera, click-frame-uri pentru lista de preturi, o rama pentru ofertele lunii, training specializat, un stoc initial de 475 covrigi (de diverse sortimente), un numar de 300 de bucati de ambalaje diverse, 100 de sacose „Petru” si 1.000 de pliante cu povestea lui Petru.

Simigeriile, un fenomen de moment? Exista voci care care spun ca explozia de covrigarii, in general, este doar trecatoare si ca o sa urmeze cursul altor modele de succes care acum nu mai functioneaza insa la fel de bine sau chiar au falimentat. „Sunt multe voci care sustin ca acest produs este unul de criza. Este si vina investitorilor care spera intr-un covrig ieftin care sa le aduca profit rapid. Realitatea demonstreaza insa contrariul. Profitul nu poate fi adus de un produs ieftin si atat. Putini sunt aceia care stiu sa faca din covrig un produs de care consumatorul modern sa se ataseze irevocabil”, afirma Madalina Mancas. Aceasta mai adauga ca „in ciuda crizei economice, care-l sileste pe consumator sa fie mai prudent cu bugetul personal, el nu va putea fi pacalit la nesfarsit de variantele de covrigi de criza. Simigeria Petru nu este o afacere conceputa in spiritul crizei economice, iar noi tratam consumatorul cu respectul cuvenit celui care ne ajuta sa ne crestem afacerea, ferindu-ne sa ii insultam buzunarul, inteligenta si gustul cu produse de proasta calitate”.

Ce spune despre concurenta? „Credem ca piata romaneasca va mai fi martora, in perioada urmatoare, la cresterea numarului de covrigarii. Acestea se vor cerne insa in timp. Privim acest fenomen ca pe un fapt extrem de pozitiv si motivant, iar concurenta este un lucru de dorit, te tine treaz. Cu toate acestea, nu facem alegerile de business in functie de concurenta”, mai declara Madalina Mancas.  

In aceasta idee, a dezvoltarii business-ului, s-a lansat in martie 2011 un nou proiect, Petru Cafeteria, care isi propune sa ofere o paleta larga de produse pe baza de cafea, dar si ceaiuri calde sau reci. Conceptul poate fi gasit momentan in doua locatii Simigeria Petru – Iasi si Bucuresti (in zona Piata Victoriei) – insa reprezentanta companiei spune ca in viitor dezvoltarea acestui segment se va face si de sine statator, nu neaparat ca o extensie a simigeriilor.

Informatii utile

Detinatorul francizei: Man Group, Piatra Neamt;
Reteaua: 60 de locatii in 16 orase ale tarii (40 francizate);
Costurile francizei: 15.000 - 30.000 Euro;
Website: www.simigeriapetru.ro.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content