
Moral scazut in randul consumatorilor romani
„Desi s-a scris si s-a vorbit destul de mult inainte de criza ca Romania nu va avea de suferit, iata ca suntem, impreuna cu Grecia, cei mai afectati. Si 2011 se anunta un an foarte dificil, cu venituri reduse pentru populatie si un nivel al pesimismului deasupra mediei europene”, declara Andi Dumitrescu, Director General GfK Romania. Declaratia se bazeaza pe rezultatele studiului GfK Euro Climate, realizat lunar in toate cele 27 tari ale Uniunii Europene, pe un esantion total de 39.900 de persoane, care urmareste perspectivele populatiei asupra veniturilor familiei, a situatiei economice generale sau a inflatiei, precum si disponibilitatea de a cumpara sau de a economisi.
Rezultatele, prezentate de grupul GfK la inceputul lunii februarie, prezinta si o analiza a consumului privat in 2010 si perspectivele pentru anul 2011. Conform prognozei GfK, consumul privat a crescut anul trecut cu 0,5%, iar pentru anul 2011, cercetatorii se asteapta ca pentru gospodariile private cheltuielile sa creasca cu un procent de 1,5% si, prin urmare, sa aduca o contributie semnificativa la cresterea economica. Facand o comparatie la nivel european, germanii sunt de departe cei mai optimisti atunci cand vine vorba de consum, in vreme ce romanii si grecii
o duc cel mai greu. Romanii si grecii sunt cei mai afectati de criza.
Romania, cot la cot cu Grecia
Anul trecut, consumatorii din Romania si Grecia au simtit cel mai intens efectele crizei financiare si nivelul ridicat al datoriei tarilor lor. Produsul intern brut a scazut in Grecia cu 4,2%, iar in Romania cu 1,9%. In consecinta, asteptarile economice ale consumatorilor au fost tot negative: romanii au fost in coada clasamentului in Europa, urmati de greci. Guvernele din ambele tari se afla sub o mare presiune internationala pentru a-si reduce deficitele bugetare, deoarece ei au primit ajutor financiar din partea Fondului Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. Rezultatul este reprezentat de reducerile drastice in domeniul serviciilor sociale si cresterile de taxe si impozite. In conformitate cu aceasta, asteptarile consumatorilor din ambele tari privind veniturile au fost negative in anul 2010. Dispozitia de a cumpara, de asemenea, a fost afectata de temerile consumatorilor privind viitorul. Romania si Grecia, impreuna cu Portugalia, s-au clasat pe ultimele pozitii intr-un studiu comparativ la nivel european pentru 2010.
Vorbind despre principala tendinta a anului trecut, remarcata in studiile de Panel de gospodarii, Raluca Raschip, Consumer Goods Director la GfK Romania, afirma: „am asistat la prima reducere a consumului
casnic din ultimii zece ani, o contractie de 5%. Romanii au inceput sa devina mai atenti cu banii, sa caute solutii pentru a cheltui mai putin, fie mergand mai rar la cumparaturi, fie alegand variantele care sa le ofere cel mai avantajos raport calitate / pret. Frecventa mai mica de cumparare s-a conturat mai degraba pentru comertul traditional, dar peste tot putem vorbi despre o crestere a importantei raftului in decizia de cumparare. Ipostaza de cumparator inseamna acum o deschidere mai mare pentru diferite marci la raft, iar producatorii desigur ca s-au luptat sa ofere cele mai atractive promotii. Cred insa ca in 2011 se va pune accent mai mult pe eficientizarea acestor promotii. Una dintre cele mai afectate categorii a fost cea de ingrijire personala. La produsele alimentare de baza scaderea a fost ceva mai mica, dar chiar si aceasta categorie a fost marcata de mersul mai rar
la cumparaturi”.
Cifre pozitive in Germania
Germania a dat dovada de o mobilizare impresionanta pentru revenirea din criza financiara si economica. Potrivit calculelor GfK, punctele de vanzare cu amanuntul a produselor alimentare si farmaciile din Germania au inregistrat o crestere a vanzarilor pentru anul trecut. Cu o crestere de 1,2%, aceasta a realizat un volum de vanzari de 154 miliarde euro, ceea ce reprezinta un nou record. Pot fi observate in randul consumatorilor o tendinta sustinuta spre calitate si distantarea de preturile scazute, ca unic punct de interes.
Optimismul germanilor privind consumul a crescut si mai mult la inceputul anului 2011. Tendinta de a cumpara a urcat in ianuarie la cel mai inalt nivel din decembrie 2006 si pana acum, in ciuda asteptarilor privind recenta crestere a preturilor. Perspectivele pozitive pe piata fortei de munca imbunatatesc si mai mult increderea consumatorilor.
Pentru punctele de vanzare cu amanuntul a produselor alimentare si farmacii, GfK prognozeaza o crestere a vanzarilor de aproximativ 1,7% pentru 2011 si expertii anticipeaza o noua revitalizare a vanzarilor care va avea loc pentru segmentul produselor nealimentare, cu o crestere estimata de 1,7%, desi majorarea nu va fi la fel de mare ca in anul precedent.
Francezii, ingrijorati de standarde
In comparatie cu Germania, platile mai mari pentru asigurarile sociale si orele de lucru mai putin numeroase, ca urmare a saptamanii de lucru de 35 de ore impuse legal, isi pun amprenta asupra competitivitatii economiei in Franta. Consumatorii francezi se tem in prezent de o reducere majora a nivelului lor de trai. Acest lucru se reflecta in indicele asteptarilor privind nivelul mediu al venitului in 2010 si predispozitia pentru a cumpara a poporului francez, ambele scazute.
Masuri de austeritate si pentru Regina
In Marea Britanie, sfarsitul lungului boom imobiliar si masurile guvernului vizand consolidarea bugetului au avut un impact semnificativ. Anul trecut, tendinta de a cumpara a atins o valoare scazuta si valoarea medie a indicelui asteptarilor privind venitul a fost, de asemenea, negativa. Sectorul public este cel mai mare angajator in Marea Britanie. Prin urmare, masurile de austeritate ale guvernului au un efect important aici. In plus, inghetarea salariilor si o rata ridicata a inflatiei in comparatie cu Germania au redus nivelul de trai al poporului britanic.
Si italienii taie consumul
Consumatorii italieni au avut anul trecut o viziune pesimista asupra perspectivelor economice in tara lor. Cresterea economica era deja foarte scazuta inainte de criza financiara, datoria nationala fiind masiva si somajul atingand anul trecut cel mai inalt punct din anul 2001 si pana acum. Clasa de mijloc a tarii se micsoreaza, iar italienii reactioneaza prin diminuarea consumului, manifestand un nivel ridicat de sensibilitate la preturi.
Criza imobiliara afecteaza Spania
Spania este puternic afectata de criza imobiliara. Rata somajului este mai mult decat dubla din 2007 pana in 2010, din cauza ponderii enorme a sectorului imobiliar in economia tarii. Valoarea medie a indicelui privind asteptarile economice ale consumatorilor spanioli in 2010 a fost negativa si perspectivele legate de veniturile personale au fost evaluate chiar si mai sumbru. Guvernul combate deficitul national ridicat efectuand reduceri la anumite servicii sociale, reducand salariile functionarilor publici si aplicand impozite mai mari: de exemplu, TVA a crescut de la 16% la 18%.
Polonia inregistreaza crestere
Produsul intern brut in Polonia a crescut cu 3,5% in 2010 si a fost, prin urmare, aproape la fel de mare ca rata de crestere a Germaniei. Cu toate acestea, cresterea economica pozitiva inregistrata anul trecut a fost resimtita de consumatorii polonezi intr-o masura limitata. Anxietatea alimentata de mass-media cu privire la posibilele consecinte ale crizei financiare i-a influentat mai mult pe consumatorii polonezi in evaluarile lor decat cresterea economica vizibila. Acest lucru este evident din indicatorul asteptarilor privind veniturile, care arata -1 puncte, in medie, pe an. Cu toate acestea, disponibilitatea de a cumpara a atins o valoare pozitiva in comparatie cu restul Europei.
Adaugă comentariu nou