
Mezeluri
Produse aflate prin traditie in cosul zilnic de cumparaturi al romanilor, mezelurile – carnati, crenvursti, parizer, sunca si salam – au inregistrat o crestere valorica medie de peste 20% in primele opt luni ale lui 2008 fata de aceeasi perioada a anului precedent.
In acest context, vorbim de o piata a carei valoare depaseste lejer pragul de 400 de milioane de euro. Tot din perspectiva comparativa, aceleasi categorii de mezeluri au inregistrat o crestere volumica medie, pentru lunile decembrie/ianuarie – august/septembrie ale anului 2008, cu 11, 8% mai mare fata de aceeasi perioada din 2007.
Asa cum am mentionat inca de la inceput, principalele categorii de produse in care se imparte piata de mezeluri sunt: carnati, crenvursti, parizer, sunca si salam, insa fiecare categorie este monitorizata in parte intrucat fiecare are particularitati definitorii proprii. In ceea ce priveste topul celor mai importanti producatori, observam o singura companie prezenta in toate cele cinci segmente de produse – Caroli Prod. Bucuresti, urmata de Aldis Calarasi, Cris-Tim Bucuresti si Elit Cugir – prezente in patru dintre cele cinci topuri. In rest, se observa o diversitate de companii, a caror prezenta variaza in functie de categoria la care se face referinta.
Pe de alta parte, daca ar fi sa facem un clasament plecand de la ponderea detinuta de fiecare categorie de mezeluri din total piata, din punct de vedere valoric, primul loc ar fi detinut de segmentul salamuri, urmat de carnati, crenvursti, parizer si sunca.
Salamul are ponderea valorica cea mai mare
Conform datelor oferite de compania Nielsen, in perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008, vanzarile in valoare aproape ca au atins pragul de 200 de milioane de euro, cu 16,5% mai mult ca in perioada similara a anului 2007. Aceasta cifra corespunde unui volum tranzactionat in piata de peste 44 de mii de tone de produse, in perioada mai sus mentionata.
In topul principalilor cinci producatori regasim companiile Cris-Tim Bucuresti, Caroli Prod. Bucuresti, Elit Cugir, Unicarm Satu Mare si Aldis Calarasi, care detin o cota volumica cumulata de 38,9%, in decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008. Cota de piata valorica a celor cinci se ridica la 43,6%, cu mentiunea ca locul producatorului Unicarm Satu Mare este luat de compania Campofrio. Similar, brandurile Cris-Tim, Caroli, Elit, Campofrio si Aldis detin impreuna o cota valorica de 42,4%, in acelasi de segment de timp.
Din punct de vedere al canalelor de distributie, importanta hyper/supermarketurilor a crescut in ultima perioada semnificativ, ajungand sa detina o pondere valorica de 38,4% si volumica de 45,9%, in perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008. Chiar si asa, magazinele generaliste continua sa inregistreze vanzari mai ridicate, atat din punct de vedere volumic (52,8%), cat si din punct de vedere valoric (46,6%).
Nu in ultimul rand, cel mai important segment din aceasta categorie este, de departe, cel al mezelurilor fierte si afumate, cu 76,2%, volum vanzari, si 69,8%, valoare vanzari.
Carnatii, o categorie inca destul de fragmentata
Desi este cea de a doua categorie ca si importanta din totalul pietei de mezeluri, carnatii nu ajung nici macar la jumatate din valoare categoriei salamuri, inregistrand vanzari in valoare cu putin peste cifra de 83 de milioane de euro, in lunile decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008, cu 14,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2007.
Elit Cugir, Caroli Prod. Bucuresti, Koket Moara Grecilor Vaslui, Aldis Calarasi si Vascar Vaslui sunt companiile care detin impreuna o cota de piata volumica de doar 26,9%. Din punct de vedere valoric, alaturi Elit Cugir, Caroli Prod. Bucuresti si Aldis Calarasi, se regasesc alte doua companii, Fox Bucuresti si Cris-Tim Bucuresti, toate cumuland doar 29,6% din piata.
Situatia este identica si din punct de vedere al principalelor branduri, Elit, Caroli, Koket, Aldis si Vascar, detin 26,3% in volum vanzari, iar Elit, Caroli, Aldis, Fox si Cris-Tim, cumuleaza 28,8% ca valoare vanzari.
In cazul categoriei carnati, importanta magazinelor traditionale este mult mai evidenta, acestea reprezentand 63,8%, in volum vanzari, si 60,4%, in valoare vanzari, in perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008, in scadere fata de aceeasi perioada a anului 2007, cu circa trei puncte procentuale, atat in volum cat si in valoare. Astfel, canalele hypermarket si supermarket au ajuns sa detina o pondere de 24,7%, ca valoare vanzari, si 20,1%, ca volum vanzari, date valabile pentru perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008. Dintre toate segmentele consacrate in cadrul acestei categorii, carnatii cabanos si carnatii de casa se remarca, cu 18,1% si respectiv 11,5%, din volumele tranzactionate, si 18,6% si respectiv 12,8%, ca si valoare.
Disputa intre canale pe categoria crenvursti
In ciuda faptului ca nu este decat pe locul trei ca si importanta din total piata mezeluri, categoria crenvursti a inregistrat cele mai mari cresteri atat din punct de vedere volumic (24,0%), cat si din punct de vedere valoric (34,3%) in perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008 raportata la aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, vorbim de un volum de peste 14 mii de tone de produse vandute, cantitate aferenta unei valorii de peste 56 milioane de euro.
Cris-Tim Bucuresti, Caroli Prod. Bucuresti, Meda Prod Romania, Aldis Calarasi si Fox Bucuresti sunt cele cinci companii care detin o cumulat o cota de piata de 31,3%, in volum vanzari, 37,2% in valoare vanzari. In topul celor mai importante branduri regasim marcile acestora – Cris-Tim, Meda, Caroli, Aldis si Fox – care impreuna reprezinta 29,9% din volumul total al pietei si 35,6% din valoarea acesteia. Situatia de fata este valabila pentru perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008.
Evidenta pe canalele de distributie arata o impartire echilibrata intre canalul modern si cel traditional, dar trendul este evident crescator in favoarea hyper si supermarketurilor. Astfel, acestea detin 46,7%, in volum vanzari, si 53,0%, in valoare vanzari.
Din punct de vedere al segmentarii dupa tip, preferatii consumatorilor romani sunt crenvurstii de pui (47,4% volum vanzari si 54,5% valoare vanzari), urmati de cei de porc (39,8% in volum vanzari si 34,2% in valoare vanzari).
Parizerul, vanzari ridicate in comertul traditional
Cu o valoare de putin peste 43 de milioane de euro si un volum de aproape 17 mii de tone, in perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008, categoria parizer este singura in al carei top de principali producatori apar mentionate marcile private. Astfel, Cris-Tim Bucuresti, Caroli Prod. Bucuresti, Elit Cugir, Carniprod Tulcea si marcile private, detin o cota de piata in volum vanzari de 27,6%. In ceea ce priveste valoarea vanzarilor, marcile private dispar din schema, lasand locul companiei Fox Bucuresti, care, alaturi de ceilalti cinci producatori mentionati anterior, cumuleaza 30,8% din vanzari.
Dintre cele cinci importante categorii de mezeluri, cea de fata este singura in dreptul careia comertul traditional mai detin o cota din vanzari evident mai mare decat retailul modern. Prin urmare, in perioada decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008, retailul traditional detine 62,0% din volum vanzari si 59,7% din valoarea vanzarilor. Ca si segmente din totalul categoriei parizer, produsele din carne de pasare si cele din carne de porc inregistreaza cele mai mari vanzari, in volum si valoare.
Sunca, o categorie mai putin fragmentata
Cu cresteri de 32,2% in valoare vanzari si cu 21,8%, in volum, in decembrie / ianuarie – august / septembrie 2008 versus aceeasi perioada din anul precedent, categoria sunca a ajuns la o valoare de curca 36 de milioane de euro, cifra corespunzatoare unui volum de aproape 7,5 tone de produse.
In topul pricipalilor jucatori regasim aceleasi companii atat in cel privind cota valorica, cat si in cel privind volumele tranzactionate. Astfel, Caroli Prod. Bucuresti, Campofrio, Cris-Tim Bucuresti, Elit Cugir si Aldis Calarasi, au o cota valorica insumata de 48,6% si volumica de 50,1%.
Din punct de vedere al canalelor de distributie, hyper si supermarketurile au 59,2% din volumul vanzarilor si 61,7% din valoarea acestora. Restul procentelor este detinut de magazinele traditionale – magazine alimentare mari si mici sau magazine specializate.
Ca si segmentare dupa tipul de sunca, cea simpla se pozitioneaza pe primul loc in topul vanzarilor, atat prin prisma valorii acestora (52,6%), cat si al volumului (55,2%). Dintre specialitati, se remarca sunca de Praga, cu 27,1%, in volum valoare vanzari, si 22,3%, in volum.
Nota de final
Totusi, este important de subliniat ca, indiferent de categorie, cota de piata cumulata a primilor cinci jucatori nu depaseste pragul de 50%, nici din punct de vedere valoric, nici din punct de vedere volumic. De unde putem trage doua concluzii de bun simt: categoriile sunt departe de a fi consolidate sau ajunse la maturitate si, pe de alta parte, exista numerosi producatori autohtoni independenti cu capacitate de productie si distributie regionala. Prin urmare, piata mezelurilor va continua si in perioada imediat urmatoare sa aiba o dinamica mai ridicate decat alte segmente din FMCG.
Adaugă comentariu nou