FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Marcile private si-au facut loc intr-una din cele mai consolidate categorii din retail

Marcile private si-au facut loc intr-una din cele mai consolidate categorii din retail

Cu un volum al vanzarilor 228.835,8 mii bucati si o valoare de 194.668.300 lei in primele noua luni ale anului 2009 in modern trade, categoria scutece pentru bebelusi continua sa creasca cu un ritm de doua cifre atat din punct de vedere volumic, cat si valoric, in timp ce marca privata ocupa un comod loc cinci in topul principalilor producatori.

Prin urmare, in modern trade, in perioada ianuarie – octombrie 2009, categoria scutece pentru bebelusi a inregistrat o crestere de 28% din punct de vedere volumic fata de aceeasi perioada a anului precedent, de la 178.783,3 mii bucati la 228.835,8 mii bucati. Si din punct de vedere valoric categoria si-a pastrat ritmul de crestere de doua cifre in modern trade, marcand un plus de 42% in primele noua luni ale lui 2009 raportat la aceeasi perioada de referinta din 2008, urcand de la 137.117.000 lei la 194.668.300 lei.Evolutia pozitiva din perioada ianuarie 2009 – octombrie 2009 nu este de altfel decat o continuare a trendului din ultimii trei ani, cand s-a inregistrat aceeasi dinamica de doua cifre.

Hyper si supermarketul, canalele preferate

Cresterile de doua cifre, volumice si valorice, inregistrate de categorie in modern trade au adus magazinelor de tip hyper si supermarket un plus de 3,6 puncte procentuale din punct de vedere al volumelor tranzactionate si de 5,1 puncte procentuale ca si valoare, in perioada ianuarie – octombrie 2009 fata de ianuarie – octombrie 2008.

Astfel, in primele noua luni ale anului trecut, 65,1% din volumul si 63,2% din valoarea vanzarilor totale realizate de categoria scutece s-au realizat prin intermediul hypermarketurilor si al supermarketurilor. De altfel, trendul nu este unul specific numai acestei categorii de produse, ci, mai degraba, este o tendinta caracteristica produselor din categoria non-food, pentru care cumparatorii au impus o frecventa de achizitie mai mare – saptamanala sau chiar lunara, favorizand astfel formatele de magazine mari cunoscute si drept stocking destination (pentru cumparaturi lunare). Alte doua criterii demne de luat in calcul de consumatori, in cazul hypermarketului si al supermarketului, sunt oferta mult mai diversificata si actiunile promotionale, aproape inexistente pe alte canale.

Fenomenul a afectat deopotriva si comerciantii tra­di­tionali si farmaciile, canale a caror pondere a continuat sa scada in perioada ianuarie – octombrie 2009, ajungand, in cazul magazinelor traditionale, la 17,5% din punct de vedere volum vanzari, cu 3,6 puncte procentuale mai putin fata de ianuarie – octombrie 2008, si la 18,3% ca ii valoare vanzari, cu 4,7 puncte procentuale mai putin fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Analizand in profunzime canalul traditional, observam ca cea mai buna pondere o are segmentul format din magazinele alimentare cu un spatiu de vanzare intre 21 si 40 de metri patrati, cu 7,2% volum vanzari si 8,2% ca si valoare vanzari. Acestea sunt urmate de magazinele alimentare traditionale cu o suprafata de vanzare de peste 40 metri patrati si de cele cu un spatiu mai mic de 20 metri patrati.

Nu in ultimul rand, trebuie precizat faptul ca, dat fiind specificul categoriei analizate, farmaciile detin o pondere volumica si valorica comparabila cu cea a magazinelor traditionale. De asemenea, de remarcat faptul ca din perspectiva ponderii volumice, farmaciile au ramas la un nivel constant in primele noua luni ale lui 2009 comparat cu perioada ianuarie – octombrie 2008, de 17,4%, in timp ce valoric vorbind, canalul a pierdut jumatate de punct procentual, ajungand la 18,4%.

O categorie cu portile inchise

Scutecele pentru bebelusi este una dintre cele mai consolidate piete din FMCG, patru companii multinationale disputandu-si categoria. Potrivit ierarhiei realizate de Nielsen, Procter&Gamble, grupul polonez TZMO, Kymberly Clark, SCA Hygiene Products si marca privata, detin o cota de piata cumulata de 99,4 in volum si de 99,6 in valoare, iar tendinta de consolidare a categoriei se manifesta in continuare. Trebuie precizat faptul ca dinamica segmentului de marci private a fost una buna in ultimii ani, aducand acest segment de produse in topul primilor cinci principali producatori.

Tocmai de aceea va fi si mai interesant de urmarit evolutia acestora si pe viitor, cand sunt asteptate cresteri ale ponderii, dat fiind modificarile inregistrate la nivel de comportament de achizitie si consum, consumatorul devenind tot mai atent la raportul calitate-pret in general. Pe de alta parte, pornind de la caracterul unitar, omogen al categoriei, marca privata pare si singura directie de penetrare si dezvoltare a producatorilor mai mici. Nici in ceea ce priveste topul principalelor branduri de scutece situatia nu este cu mult diferita, Pampers, Bella Baby Happy, Huggies, Libero si Libero Comfort Fit, au impreuna o cota de piata volumica de 98,8% si una valorica de 99,1%.
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content