FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Mai este loc pentru crestere in Europa?

Mai este loc pentru crestere in Europa?

In luna ianuarie ati avut ocazia sa cititi, intr-o editie speciala a revistei Magazinul Progresiv, 10 interviuri cu manageri de top din FMCG si sa aflati astfel care este viziunea lor despre anul 2011. Imaginea de ansamblu, care denota un optimism rezervat, nu este decat o reflexie a starii de spirit la nivel european si global. O atitudine, pana la urma, de bun simt, cinstita, care vorbeste in acelasi timp despre fragilitatea si impredictibilitatea mediul economic in care ne aflam. Pe acest teren „miscator” se naste si intrebarea cu privire la viitoarele surse de crestere pentru industrie la care incercam sa gasim raspuns.

Ce este mai greu a trecut, insa regiunea nu va iesi din recesiune mai devreme de sfarsitul lui 2011”, afirma, pe finalul anului trecut, Cécile Riverain, unul dintre cei mai reputati specialisti ai companiei IGD, atragand atentia totusi si asupra faptului ca ipoteza unei crize in „W” ramane inca fezabila. Vestea, desi nu atat de buna pe cat ne-am dori-o, pleaca de la o realitate concreta, a cifrelor, care prevesteste deja iesirea din recesiune pentru cateva tari. Per ansamblu, insa, putem vorbi despre un proces de recuperare anevoios si inegal in randul pietelor din regiune. Turcia conduce in termeni de revenire, cu o crestere de 5,6% a Produsului Intern Brut (PIB) in 2010, si una de 5,2% previzionata pentru 2011. Slovacia, Rusia si Ucraina sunt alte trei tari unde se asteapta rate de crestere economica ridicate, in timp ce in Polonia, care a reusit cu mari eforturi sa evite recesiunea, se va observa o incetinire a ritmului de crestere si o stagnare a consumului. Semnale pozitive, dar timide, se pot vedea si in Republica Ceha.

In acest context, exporturile raman o sursa cheie de crestere pentru aceasta regiune. De altfel, analizand evolutia monedelor locale in 2010 versus 2009, zlotul polonez, forintii machiari, coroanele cehe si leii romanesti, sunt singurele din lume care s-au devalorizat in raport cu euro, lucru care le-a facut mai competitive in raport cu alte zone de comert. De exemplu, in primele noua luni ale acestui an, Romania a avut a patra rata de crestere a exporturilor din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat.

Focus pe retail

Restrangand aria de interes la retail, datele Eurostat (Comisia de Statistica a Uniunii Europene)  pe trimestrul al treilea arata o crestere limitata a volumelor in sectorul alimentar fata de aceleasi luni ale anului precedent, ceea ce indica lupta jucatorilor din acest domeniu de a mentine consumul pe linia de plutire prin activitati promotionale intensive. In ceea ce priveste consolidarea retailului european, care este un indicator si al gradului de dezvoltare al industriei, putem vorbi despre doua mari tendinte.

Prima se manifesta in randul tarilor occidentale, precum Germania, Franta, Norvegia sau Suedia, caracterizate printr-un grad ridicat de consolidare, cu primii cinci jucatori care detin o cota de peste 60%. Pe de alta parte, avem zona centrala si de est, unde se manifesta o mai mare diversitate la nivelul universului de retail, iar cota de piata a primelor cinci companii de profil nu depaseste inca 30% in multe tari (printre care Romania, Rusia, Bulgaria, Turcia, Republica Moldova sau Ucraina).

Totusi tendinta de consolidare se manifesta si in randul pietelor din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, daca raportam  anul 2006 la anul 2009, numarul tarilor din aceasta zona unde primii cinci jucatori si-au majorat cota de piata depasind pragul de 50% a crescut de la patru la opt. Fenomenul confirma si o alta tendinta importanta pe termen mediu, cresterea cotei de piata a marilor grupuri de retail europene, intr-o cursa a expansiunii pe verticala si pe orizontala incetinita doar temporar de recesiune.  

Canalele castigatoare

In regiunea Europei Centrale si de Est, supermarketurile au in continuare cea mai mare cota de piata, in scadere insa in favoarea hypermarketurilor si a discounterelor.  Acestea din urma si-au confirmat deja succesul in Polonia, Republica Ceha si Ungaria, in timp ce Rusia, Turcia, Romania sau Bulgaria urmeaza - usor, dar sigur - aceeasi directie.

Un alt format, a carui evolutie merita urmarita, este si conceptul de magazin de proximitate modern (cunoscut si sub termenul de magazin de convenienta sau convenience store), segment pe care, de altfel, am asistat si la cele mai multe experimente din partea marilor jucatori in ultimii ani. Merita mentionate, pentru exemplificare, formate precum Billa Box (Rewe Group) in Austria sau Cehia, dar si conceptul „5 Minut” (Carrefour) dezvoltat pentru piata din Polonia sau chiar Mic.Ro (Mercadia Holland), creat in Romania, si Shop&Go - lansat de Delhaize Group pe piata locala in urma cu doar cateva luni, dupa ce a fost testat in Belgia.

Chiar si asa, acest format de magazin modern, de mici dimensiuni, este inca subdezvoltat, insa cu certitudine consumatorii sunt pregatiti sa il imbratiseze ca alternativa la magazinele traditionale clasice. Evolutia lor va fi vizibila mai ales in acele tari in care piata a atins pragul de saturatie pe segmentul hypermarketurilor.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content