Magazinul in vremea schimbarii
Magazinul in vremea crizei economice! A crizei sociale! Si politice!! Si in cea a gripei porcine!!! E obositoare si distructiva atata panica. Motive de ingrijorare sunt, dar haideti sa incercam sa consideram ca magazinul se afla in vremea schimbarii si sa ne imaginam ca 2010 este anul reinventarii lui. Faceti inventarul, de data aceasta la istoria magazinului pe care il conduceti, si reinventati-va. Este evident inca de cateva luni bune ca lucrurile au iesit din obisnuinta in care intrasera in ultimii ani.
Obiceiurile de consum se schimba, comportamentul consumatorului se modifica in defavoarea magazinului, relatiile cu distribuitorii si producatorii sufera si ele schimbari de la volumele tranzactionate pana la termenele de livrare si de plata. Viata se redefineste. Ceea ce nu e rau deloc, … daca ne straduim sa gasim ceva bun in orice lucru rau.
In general, calmul si puterea de concentrare sunt importante, dar in situatii complicate ele devin decisive. Si asa e greu, ce rost ar mai avea sa ingreunati lucrurile si din cauza stres-ului?! Mai bine va preocupati sa mentineti fiecare element pozitiv al afacerii dumneavoastra, lasand in urma trecutul glorios si repornind totul ca si cum ati lua-o de la zero. Nu suna foarte ademenitor, dar merita sa incercati fie si numai ca exercitiu mental, o reconsiderare din temelii a magazinului dumneavoastra si a felului in care acesta functioneaza.
Oricum, veti pleca din start cu un avantaj puternic, fiindca pornirea de la zero este doar simbolica si se traduce prin adaptarea la noul context economic si social. Altfel, si asta nu vi-o poate lua nimeni, beneficiati de experienta nepretuita a unor ani foarte eficienti din punct de vedere comercial, in care ati invatat mult de la consumatori si de la partenerii de afaceri.
Schimbati strategia!
Configurati-o cu acuratete si realism pentru tot anul, avand in vedere activitati, tactici, masuri, materiale si momente ale anului in care aceasta trebuie sa puncteze relevant in relatia cu consumatorii si cu colaboratorii. Indiferent de marimea magazinului si de anvergura afacerii, cuvantul cheie in jurul caruia trebuie sa va costruiti strategia pentru 2010 este reconfigurarea, reinventarea.
Haideti sa recunoastem, „reinventare” poate ca suna complicat si teatral, dar, in esenta, stiti foarte bine ca este vorba despre o capacitate fireasca, naturala, de care dispune orice spirit intreprinzator. Flerul, experienta, dorinta de a merge mai departe, resursele alocate atatia ani in afacerea pe care ati construit-o cu efort mare sunt motivatii care vor tranforma termenul „reinventare” intr-o serie de actiuni si idei prin care veti reusi sa continuati.
Dupa ce analizati cu atentie cum se traduc intentiile dumneavoastra de om de afaceri in strategia pe care urmeaza sa o adoptati pentru acest an, incercati sa stabiliti tacticile si activitatile prin care veti reusi sa puneti in aplicare aceasta regandire a magazinului.
Schimbati tactica
Un prim pas, ispirat si mai ales dictat de cele mai noi tendinte de folosire a canalelor media, ar fi sa… iesiti din magazin. Paradoxal si foarte ciudat trebuie sa sune asta pentru un manager de magazin care nu-si poate concepe viata dincolo de peretii acestuia. Ei bine, tocmai aici este secretul. Ce ar fi produsele pe care le vindeti daca nu ar ajunge pe raft din cutiile si balotii in care vin de la distributori si de la producatori? Ar ramane niste simple pachete uriase.
Acelasi lucru se intampla cu magazinul insusi, iar cand spun ca trebuie sa iesiti din magazin ma refer la faptul ca trebuie sa comunicati magazinul in afara lui, sa „iesiti” cu el spre piata, spre consumatori. Cu costuri mici si cu efecte semnificative, e momentul sa comunicati magazinul prin intermediul direct mailingului si al internetului, al sms marketingului si al promovarii outdoor. ?titi cum se spune, „daca nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed”.
Asadar, nu renuntati la comunicare exact acum si numai pentru ca – inevitabil ajungem la aceeasi expresie, „e criza”. E simplu sa te complaci si sa te autocompatimesti ca e criza, dar asta nu sta in firea oamenilor obisnuiti sa actioneze. E criza, deci mergem inainte! Gasiti metode prin care sa le atrageti atentia clientilor dumneavoastra: reduceri, promotii de vanzari, campanii de fidelizare, bonusuri si mici cadouri. Actionati, nu lasati criza sa va cotropeasca magazinul si, mai ales, mintea.
In functie de cat va ingaduie bugetul, cu siguranta limitat, realizati o campanie de direct mailing in proximitatea magazinului, explicandu-le oamenilor ca sunteti ca si pana acum in apropierea casei lor pentru a le raspunde diverselor nevoi de consum. Construiti tactici de pret care sa reprezinte beneficii evidente pentru consumator, in asa fel incat sa ramaneti pe linia de plutire in plan financiar. Oamenii nu vor intrerupe consumul, doar il vor scadea.
Asigurati-va ca gasiti calea ca ele sa vina de la magazinul dumneavoastra si nu din alta parte. Incercati sa stimulati o anumita frecventa de consum, atat cat se poate in aceste timpuri in care oamenii au ajuns sa-si calculeze banii foarte atent. Propuneti-le oferte care sa apeleze la un spirit gospodaresc, de tipul: „cosul saptamanii” sau „aprovizionarea lunara”, „raftul familiei tale”, „cumparaturi saptamanale”, „cosul zilnic” si comunicati-le direct spre consumatori.
Schimbati… canalul
Asa cum sugeram mai sus, noile medii sunt cele care se bucura de o simpatie mai mare in randul consumatorilor. Folositi pliantele si fluturasii de promovare a campaniilor pe care le veti intreprinde peste an, in afara magazinului, nu in magazin. Daca e cazul, apelati la internet si la sms. Costurile sunt mici si e posibil sa va convina la un moment dat sa apelati la un sistem de curierat care sa se acopere in costuri si care sa va asigure o crestere a vanzarilor.
Pe strada pe care locuiesc s-au inchis luna aceasta trei magazine. Unul de legume si fructe (foarte accesat si cu o vechime de ani buni; toata lumea cumpara de acolo produse proaspete, comerciantii erau adevarati negustori, isi invitau clientii sa-si aleaga marfa dupa pofta inimii, erau extrem de atenti la diversitatea produselor pe care le comercializau, preturile erau absolut competitive; cu toate acestea, intr-o buna zi, chiria s-a dovedit a fi mult prea mare).
Un altul, de jucarii si haine pentru copii si mame. Si un altul de produse tehnico-sanitare si menaj. Mai mult decat ingrijorator! Un alt magazin de legume-fructe din zona, mica afacere de familie care a pornit doar de cateva luni si care traieste din pasi mici si prudenti, aproape ca da semne ca ar fi dispus sa preia comenzile prin telefon si sa le livreze clientilor marfa la usa. Am apreciat gandul constructiv, desi el se manifesta la granita cu politetea, in virtutea faptului ca eu si patronii magazinului respectiv ne stim. Daca, insa, ar fi sa ducem pana la capat acest impuls, sunt absolut convinsa ca multi dintre cei care le trec pragul ar fi foarte dispusi sa accepte o astfel de oferta.
Schimbati decorul
Unul dintre capitolele strategiei pe care o ganditi la inceput de an e bine sa se refere la o modificare a organizarii magazinului. Faceti acest lucru intai pe hartie, pe principiul croitorului: „masor de trei ori si tai o data”. Redesenati spatiul magazinului pana cand schimbarea pe care o veti aduce va optimiza cu adevarat spatiul si va improspata imagina magazinului. Doar de dragul de a schimba ceva, nu are sens sa mutati rafturile. Nu faceti aceste manevre in niciun caz sub ochii clientilor; ei doar trebuie sa constate imbunatatirea, nu si sa participe la ea, fiindca in mod cert i-ar incurca si i-ar impresiona in mod neplacut.
Schimbati stilul
Nu trebuie sa va temeti sa deveniti mai mici daca erati mai mari. Nu e nici o rusine sa va restrangeti spatiul si anvergura atat cat sa va protejati. Daca apelati la o ajustare a dimensiunilor, comunicati acest lucru si consumatorilor. Vor intelege ca faceti eforturi sa ramaneti si pentru ei, nu doar pentru a va duce afacerea mai departe si vor dori sa va mentina aproape. Un singur lucru trebuie sa ramana neschimbat: comportamentul atent si bazat pe respect fata de consumatori.
Valul de someri care va strabate Romania, problemele sociale determinate de cele economice si politice, scaderea dramatica a puterii de cumparare a fiecarui consumator vor afecta puternic viata magazinului dumneavoastra. E cazul ca oamenii sa afle ca sunteti constienti ca ei sunt, de fapt, motorul care invarte cu adevarat economia si ca le sunteti recunoscatori pentru anii in care si-au manifestat puterea de cumparare intr-o maniera care acum tine de trecut.
Acordati-le atentia cuvenita si indreptati la maxim oferte cat de avantajoase puteti spre ei. Acesta este anul implicarii personale, al creativitatii si al talentului antreprenorial. Vor rezista cei care vor analiza cu atentie microscopica cea mai fina miscare a pietei, cea mai delicata schimbare a comportamentului de consum, cel mai fin semnal venit din partea consumatorului.
Recapituland, asigurati-va ca porniti la drum in acest an cu o strategie care sa isi propuna sa se ajusteze din mers, abila si flexibila, deschisa si indreptata exclusiv spre consumator. Tacticile si activitatile trebuie sa dobandeasca un grad de personalizare maxim, in asa fel incat sa apeleze mai mult la resursele umane, decat la cele financiare. Materialele de promovare trebuie gandite extrem de atent si de economic, reducand la maxim variantele de expresie print sau executionala si redirectionandu-se spre zona directa sau virtuala, in care costurile sunt minime, iar eficienta foarte bine tintita.
Comunicarea trebuie sa devina obligatoriu dialog, sa se manifeste bidirectional, in asa fel incat fiecare initiativa de mesaj sa mizeze pe un raspuns din partea receptorului si sa-si justifice astfel costul si rostul. In 2010, folositi vantul schimbarii, puneti in functiune „motoarele” care sa tina directia magazinului si sa il indrepte spre liman.
Adaugă comentariu nou