FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Magazinul verde sau despre tehnologiile ECO implementate deja in Europa

Magazinul verde sau despre tehnologiile ECO implementate deja in Europa

Utilizarea inteligenta a energiei electrice este o tema de baza ce va fi in prim-planul retailului in urmatorii 10 ani datorita clauzelor prevazute de lege si a cresterii preturilor la electricitate. In acest context, LED-ul si controlul luminii electrice capata o tot mai mare importanta.

Costurile de intretinere ale unui magazin au crescut ferm in ultimii ani, pe piata de retail. Aparatele consumatoare de energie electrica genereaza cele mai mari costuri,  astfel incat echipamentele frigorifice, iluminatul si aerul conditionat sunt acum in centrul politicilor de optimizare a costurilor. Institutul stiintific EHI Retail, o organizatie compusa din 500 de membrii  - companii din retail si partenerii acestora, intre care producatori de echipamente si furnizori de servicii – au realizat un studiu in 2010 referitor la managementul energiei electrice. 63% dintre respondenti au declarat ca preturile au crescut cu pana la 10% in 2010, iar 85 % dintre cei intervievati se asteapta la o crestere mai mare de 10% a costurilor pana in 2013.
In acelasi studiu se mai arata ca retailerii din sectorul alimentar au cheltuit mai mult de 55 euro pe energia unui metru din suprafata de vanzare in ultimul an.

Echipamentele frigorifice cu amoniac

Focusul principal in ceea ce priveste optimizarea energiei in retailul alimentar sunt echipamentele frigorifice. Economisirea energiei prin utilizarea anumitor componente va fi benefica pentru retaileri din doua puncte de vedere: echipamentele frigorifice cu contor nu sunt daunatoare mediului inconjurator.
In al doilea rand, in ceea ce priveste ciclul de viata al costurilor, utilizatorii vor experimenta economii de costuri substantiale. La nivel mondial, cei mai mari jucatori din industria retailului alimentar au investit in ultimii ani in echipamente frigorifice pe baza de ozon.

Delhaize Group a intervenit cu succes la nivelul echipamentelor frigorifice prin intermediul unei pelicule anti-condens. In 2009, grupul belgian a instalat pe usile frigiderelor din 33 de magazine pelicula anti-condens. Acest fapt a eliminat nevoia de aparate de incalzire care sa previna condensul. Urmarea: economii mici si individuale insa semnificative din punct de vedere economic. Consumul energetic s-a redus in 2009 ca urmare a masurilor luate cu 30-40%, la nivelul magazinelor remodelate.

In materie de echipamente de congelare si frig, o alta solutie cu privire la posibilitatile de economisire sunt instalarea usilor in camerele de frig.
Mizand pe consumul redus pe energie, subsidiara din Grecia a Grupului Delhaize, Alfa Beta, utilizeaza echipamente frigorifice bazate pe tehnologii ecologice care folosesc amoniacul.

Lumina noua plecand de la o problema veche

Un alt sector al politicilor de optimizare al costurilor il reprezinta iluminatul. O modalitate prin care se pot realiza economii este instalarea senzorilor de miscare, astfel incat lumina se aprinde numai la apropierea unei persoane. Metoda este utila in zonele destinate personalului lucrator, dar poate fi o solutie si pentru camerele de frig.

In ultimii ani, companiile comerciale au investit in noi concepte de iluminat, cu scopul de a imbunatati prezentarea produselor la raft. Fenomenul a condus, in mare parte, la cresteri ale consumului de energie, un trend ce trebuie inversat.
Conform parerii unanime a expertilor din aceasta industrie, tehnologia digitala va revolutiona piata instalatiilor de iluminat. Dovada este adusa de o noua generatie de becuri care se asteapta sa genereze lumina cu un randament ridicat si cu costuri energetice reduse. LED-ul (Light Emitting Diodes) sau tehnologia cu eliminare de diode produce mai putina caldura si reprezinta o solutie in economia iluminatului la momentul actual.

Folosind sisteme de iluminat economice, companiile vor inregistra un consum redus de energie, ceea ce va conduce la diminuarea costurilor operationale in mod evident. Numai conceptul in ansamblu, incluzand designul calitativ al iluminatului, tehnologia efectiva, controlul eficient si sursele de iluminat eficiente din punct de vedere individual, toate adaptate la suprafetele de vanzare reprezinta solutii cu succes garantat. Adoptarea conceptului integrat se poate realiza fara a alege intre calitate si modern, design cu impact emotional si aranjare la raft atractiva.

Inovatii in iluminarea suprafetei de vanzare

Cresterea presiunii competitive forteaza retailerii sa-si adapteze suprafetele de vanzare la noi trenduri in design si la nevoile consumatorilor a caror segmentare este tot mai restransa. Focusul va fi pe solutii de iluminat flexibile si care pot fi adaptate usor in care de relocare, introducerea de noi categorii de produse, a unei noi aranjari la raft sau a specificului pe care il prezinta un produs.

Platformele atractive ale podelei generate de utilizarea peretilor multimedia, ferestrele interactive, scenele schimbatoare cu impact emotional, efectele de iluminare cu efect dramatic care transforma suprafata de vanzare intr-o scena – acestea reprezinta cerintele asociate iluminatului.

Retailerii se asteapta la noi inovatii in sectorul managementului sistemului de iluminat. Pentru a se incadra in nevoile acestora, solutiile propuse trebuie sa foloseasca iluminatul la momentul si in locul potrivit cu scopul de a integra in mod optim lumina naturala. Noua tehnologie bazata pe LED-uri permite, de asemenea, utilizarea de noi modele stilistice la nivelul becurilor, o asociere recomandata fiind designul minimalist. Fixarile luminoase devin tot mai mult surse invizibile de lumina. Trendul se muta catre iluminatul indirect care reduce reflexiile inconfortabile.

Solutii privind optimizarea transportului

Un alt sector de activitate studiat din punct de vedere al optimizarii cheltuielilor este transportul. O prima incercare se refera la diminuarea cantitatilor de combustibil consumate prin educarea soferilor in spritul condusului ecologic. Initiativele privind reducerea cheltuielilor de transport au vizat si gasirea unor solutii inovatoare. Delhaize Group foloseste un camion ecologic avand o capacitate cu 60% mai mare decat camioanele obisnuite, dar care nu modifica marimea fizica a vehiculului. Camionul ofera mai multe niveluri de temperatura si permite transportul in acelasi timp a bunurilor ce necesita categorii diferite de temperatura. Astfel de bunuri necesitau, in mod normal, utilizarea a doua tipuri de camioane.

Reciclarea materialelor de livrare

Reciclarea nu este o activitate noua la nivelul companiilor, cu atat mai putin a celor din retail. Cum cea mai mare parte a deseurilor provine din materialele utilizate la transportul produselor, marile lanturi de magazine au venit cu solutii privind manipularea lor in cele mai bune conditii pentru protejarea mediului. O practica des intalnita este utilizarea presei care comprima folia in care sunt impachetate produsele, in colete ermetice. Coletele sunt expediate in depozit, iar dupa ce se strange o cantitate considerabila sunt trimise la firmele de reciclare.

Pe langa folia formata din carton si plastic, companiile mai recicleaza activ o serie de alte elemente din magazine, birouri si depozite precum lemn sau containere din plastic. Noile tehnologii din domeniul IT impun treptat inlocuirea vechilor sisteme computerizate, mai ales din considerente legate de consumul energetic. Manipularea deseurilor electronice necesita o atentie deosebita in acord cu legile privind protejarea mediului inconjurator.

Inovatiile merg mai departe

Pungile ecologice, dar si cele reutilizabile, au constituit primul pas in identificarea cu legile sustenabilitatii. Astazi, la casele de marcat ale magazinelor din retailul modern, tot mai multi clienti vin cu sacosa de acasa. Pe langa pungile biodegradabile de unica folosinta sau cele din rafie reutilizabile, lanturile de retail au pus in vanzare si pungi confectionate din bumbac. Unul dintre modelele atragatoare lansate in ultima perioada este sacosa care se impatureste sub forma unui mic saculet si care poate fi purtata pe umar astfel incat mainile sa fie libere pentru manipularea altor cumparaturi.
Solutiile privind diminuarea costurilor de functionare ale magazinelor depasesc cu mult puterea de imaginare a multora dintre cei care le implementeaza. Tapetul multimedia, ferestrele interactive, schimbarea imaginilor ambientale prin intermediul LED-urilor, acestea sunt propuneri pentru viitor. Succesul in societatea de consum a urmatorilor ani va fi de partea afacerilor si a conceptelor care pot sincroniza lumea digitala cu cea fizica.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content