FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Lucrurile serioase se trateaza cu umor

Lucrurile serioase se trateaza cu umor

Dupa un an apasator pentru tot ce inseamna comert alimentar in Romania, nu mai e mult pana cand comerciantii si furnizorii vor incepe ritualul traditional de negocieri, pentru anul viitor. Sa ne amintim ca runda precedenta a stat sub semnul „codului de bune practici”, o timida incercare de echilibrare a puterii intre cei care o au si cei care o vor. 

Cum va fi anul acesta.... greu de anticipat, dincolo de presiunile suplimentare pe discounturi. Va propun sa ne uitam, de aceasta data, in curtea vecinilor germani. Niste vecini ceva mai indepartati, intr-adevar, dar cu o indelungata traditie de negociere. E recomandata o privire detasata si cu mult simt al umorului si, in masura posibilului, o morala de retinut. Blogerii germani care se apleaca asupra FMCG-ului indeamna furnizorii sa dea drumul cainilor, caci razboiul bate la poarta. Desi negocierile incep cand se asterne iarna, sabiile sunt zanganite in teci pe la Oktoberfest. O vreme suculenta pentru jurnalistii specializati, care devin confidentii partilor implicate in discutiile „atat de confidentiale”.

Observatorii subliniaza insa ca, in ciuda cresterii preturilor la multe materii prime, retailerii germani „zgarciti” sunt cu atat mai putin dispusi sa cedeze vreun cent din conditiile lor. Ca meniul sa fie complet, autoritatile germane in domeniul competitiei au stresat comerciantii, in acest an, cu declaratii privind fixarea de preturi (coincidenta sau nu, recent, Consiliul Concurentei din Romania avertiza, la randu-i, asupra aceluiasi lucru). Spre exemplificare, se spune ca Rewe isi va dori in acest an un plus de 5% si inca un plus de trei zile la termenele de plata. Rewe a redus preturile la 2.500 de articole intr-o prima faza, urmata de reduceri la alte 3.000, pana la sfarsitul anului.

Este vorba de Germania, desigur, unde Rewe este perceput ca un retailer relativ scump pentru anumiti cumparatori. Cand Heinz a majorat pretul supelor cu peste 5%, invocand imbunatatiri in calitatea produsului, Rewe nu numai ca l-a delistat, dar a lasat intentionat spatiul gol pe raft, plasand, „cu regret”, pentru cumparatori, umatoarea explicatie, pe un POSM format A6: „In interesul clientilor nostri refuzam sa acceptam majorarea preturilor de achizitie solicitata de Heinz”.

Intr-un gest similar, mai multi comercianti din cadrul Edeka au refuzat o oferta speciala de la Coca-Cola si i-au delistat toate produsele, cu exceptia brandurilor clasice. Nemultumirea lor a provenit din faptul ca producatorul american a majorat preturile cu 2-3% la nivelul intregului portofoliu pe parcursul Cupei Mondiale la fotbal din aceasta vara. Asa stand lucrurile, cum vor arata, de fapt, in practica, mult trambitatele concepte de „win-win” si „valoare adaugata”? O intrebare valabila si pentru comerciantii si furnizorii romani.  

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content