FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Legumele congelate nu sunt un produs din cosul zilnic

Legumele congelate nu sunt un produs din cosul zilnic

Aceasta este concluzia centrala a studiului realizat de 360 Insights pentru revista Progresiv. Mai mult decat atat, peste jumatate dintre persoanele intervievate au declarat ca in gospodaria lor nu se consuma legume congelate. În plus, conform aceleiasi cercetarii, romanii nu sunt prea mari cunoscatori de marci atunci cand vine vorba de aceasta categorie de produse.

Studiul a fost realizat in luna noiembrie 2008, prin intermediul metodei CATI (Computer Assisted Telephone Interview). Esantionul a fost alcatuit din 800 de respondenti, cu varsta cuprinsa intre 16 – 64 de ani, reprezentativ la nivel national, in mediul urban, si a avut drept scop determinarea notorietatii spontane si asistate a marcilor de produse din categoria legume congelate, dar si a principalelor obiceiuri de cumparare. Va prezentam in continuare principalele rezultate ale studiului.

Notorietatea spontana
Cand vine vorba de legume congelate, romanii nu sunt mari cunoscatori de marci. Conform studiului realizat, mai mult de trei sferturi din respondenti (76%) nu au mentionat spontan nicio marca de legume congelate. Precum era de asteptat, prin prisma impartirii dupa gen, femeile sunt mai cunoscatoare, acestea mentionand spontan o paleta mult mai cuprinzatoare de marci decat cea mentionata de barbatii. Mai exact, femeile stiu de 3 ori mai multe marci decat barbatii. Printre marcile cu cea mai mare notorietate spontana se remarca Bonduelle, fiind mentionata spontan de 1 din 5 din respondentii intervievati.
Raportat la totalul esantionului si prin prisma criteriului de provenienta demografica a respondentilor, semnificativ mai multi bucuresteni au mentionat spontan Bonduelle (36% vs. 20%) si Dujardin (16% vs. 4%), in acelasi timp aproape 1 din 5 persoane din Bucuresti nu au mentionat spontan nicio marca de legume congelate.
O explicatie pentru pozitiile detinute de diferitele marci in topul notorietatii spontane poate fi faptul ca brandurile imprumuta adesea o parte din notorietatea pe care o au deja in alte categorii de produse pe care este prezent, cum este si cazul marcii Bonduelle, prezenta si in categoria conserve.

Notorietate asistata

În termeni de notorietate asistata, clasamentul marcilor ramane acelasi. Bonduelle este marca de legume congelate cea mai cunoscuta (45%), urmata de Casa Taraneasca (28%), Dujardin (16%) si Iglo (14%). Ramane totusi de remarcat ca si in cazul in care numele marcilor au fost citite respondentilor, mai mult de jumatate din persoanele intervievate nu au cunoscut nici una dintre aceste marci.
S-au inregistrat procente semnificativ mai mici, pentru notorietatea asistata, in cazul barbatilor, si de asemenea in cazul persoanelor cu un nivel mai scazut de educatie si al celor cu venituri mici. În mod similar, un nivel scazut al notorietatii asistate este caracteristic si tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 24 ani, de vreme ce doar doi din trei tineri (16-24 ani) nu au recunoscut nici una din marcile de legume congelate.
Pe de alta parte, femeile si cei cu venituri mari, cat si persoanele din Bucuresti cunosc semnificativ mai multe marci fata de total.

Frecventa de cumparare
Precum sugerau si procentele scazute inregistrate in cadrul indicatorilor de notorietate, legumele congelate nu sunt un produs nelipsit de pe lista de cumparaturi a romanilor. Mai mult decat atat, mai mult de jumatate din persoanele intervievate au declarat ca in gospodaria lor nu se consuma legume congelate.
Printre persoanele care obisnuiesc sa cumpere legume congelate, frecventa medie de cumparare este de o data la doua luni, prin urmare, conform rezultatelor studiului,  romanii cumpara legume congelate de sase ori pe an.
Deloc surprinzator, atat barbatii, cat si tinerii (16-24 ani) cumpara personal legume congelate intr-un numar semnificativ mai mic fata de total, o alta persoana din gospodarie fiind responsabila de cumpararea acestor produse.

Marci de legume congelate cumparate regulat si cel mai des
Cu toate ca nivelul consumului de legume congelate este unul inca scazut in Romania, se pare ca acesta nu este intr-un stadiu incipient, ci dimpotriva, 85% din consumatorii de legume congelate au afirmat ca le au in cosul de cumparaturi de doi sau mai mult de doi ani. Asemenea topului de notorietate, si in cazul cumpararii, primele marci clasate raman aceleasi si in aceasta ierarhie, Bonduelle detasandu-se clar ca lider in consum, fiind urmata de Casa Taraneasca. Se observa ca marcile proprii (private labels) detin un procent mic, de doar 1%.
Bonduelle, marca lider in termeni de notorietate, ocupa locul intai si in clasamentul marcilor cumparate regulat (74%) si cel mai des (62%). Aceasta marca este consumata regulat de aproape trei sferturi din cumparatorii de legume congelate intervievati.
Marca Bonduelle inregistreaza un nivel de cumparare semnificativ mai mare fata de total esantion in cazul adultilor tineri cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani si a angajatilor cu studii superioare.
Legumele congelate par a se adresa unui segment premium, consumatorului de legume congelate fiind descris ca: femei, 35 – 44 ani, din Bucuresti si orase medii si mari, cu educatie superioara si venit mare.

Tipul de legume congelate cumparat de obicei
Dintre legumele congelate topul clasamentului este ocupat de mazarea verde. Aproape patru din cinci din cumparatorii de legume congelate care au luat parte la studiu au mentionat-o printre tipurile de legume cumparate de obicei.
De asemenea, fasolea verde se afla printre preferatele consumatorilor, mai mult de jumatate din acestia mentionand-o ca fiind una dintre legumele cumparate in mod regulat.
În ceea ce priveste mixurile de legume, cele care nu contin orez sunt mai apropiate de gusturile romanilor (50% vs. 33% cu orez), conform rezultatelor cercetarii.
Aproape unul din trei din cumparatorii de legume congelate au mentionat porumbul, spanacul sau broccoli ca una dintre legumele cumparate de obicei. Comparativ cu totalul esantionului, porumbul este cumparat semnificativ mai mult de tinerii de 16 – 24 ani (53% vs. 28%).

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content