
Lapte: Rulaje bune pe modern trade
Intr-un an in care consumatorii au devenit mai atenti la cheltuielile proprii, orientandu-se mai mult spre gatitul in casa, laptele este una dintre categoriile care au atras cresteri importante, atat in volum, cat si in valoare pe canalele moderne.
Situatia din 2009 a fost de bun augur pentru categoria laptelui, datele de piata indicand o evolutie de aproximativ 20% pe canalul modern trade. Astfel, in perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009, fata de decembrie 2007 – noiembrie 2008, un studiu al companiei de cercetari de piata Nielsen Romania arata o evolutie in volum de 21% si o crestere in valoare de 20% a vanzarilor inregistrate la nivelul retailul modern. Cu aceasta crestere, categoria a atins un volum al vanzarilor in marile magazine de 70.352,5 mii litri, in timp ce valoarea categoriei se ridica la 236.938,2 mii lei.
Din punct de vedere concurential, piata traverseaza un amplu proces de coagulare dupa ce s-au produs cateva schimbari strategice in industrie – achizitii, fuziuni sau insolvente.
O dovada a acestui fapt o constituie concentrarea categoriei in jurul catorva branduri si producatori.
In intervalul decembrie 2008 – noiembrie 2009, primii cinci jucatori au reusit sa atraga 71,4% din volumul vanzarilor pe segment. Primii producatori din categorie in functie de volumele rulate sunt Albalact Alba Iulia, Friesland, Lactalis, Brailact Romania si Prodlacta. In valoare, topul este similar pentru primele patru pozitii, in schimb aduce pe ultimul loc un jucator nou – Tnuva Israel. Cei cinci producatori detin impreuna 78% din valoarea categoriei.
In ceea ce priveste marcile cu cele mai bune rezultate, studiul Nielsen Romania plaseaza Zuzu pe primul loc, urmat de marcile Milli, LaDorna, Cedra si Fulga. Cele cinci branduri insumeaza 61% din volumul categoriei si 64,7% din valoare.
Din perspectiva canalelor de distributie cu cele mai bune rulaje, magazinele moderne sunt preferatele categoriei, in perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009, acestea revendicand 75,5% din volumul vanzarilor si 74,5% din valoare. Ponderea lor in total canale de distributie este in crestere cu 4,2 pp in volum si cu 3,1 pp, in valoare.
Ascensiunea magazinelor de tip hyper/supermarket se produce in detrimentul magazinelor alimentare, care, in intervalul decembrie 2008 – noiembrie 2009, au inregistrat doar 24,5% din volumul total al vanzarilor si 25,5% din valoarea acestora.
Adaugă comentariu nou