
La romani, speranta moare ultima
Compania de cercetare Synovate a publicat rezultatele unui studiul global pe teme legate de starea economiei si de preturi. Cercetarea dezvaluie ce piete sunt cele mai optimiste sau pesimiste referitor la situatia economica personala sau a tarii lor, daca populatia intentioneaza sa-si schimbe sau deja si-a schimbat optiunile in alegerea marcilor si ce segmente de piata vor fi cel mai probabil afectate de faptul ca oamenii se obisnuiesc cu ideea de a trai in limita unui buget.
Romanii sunt increzatori in situatia viitoare a economiei, aproape 1 din 2 respondenti (48%) apreciind ca „Economia trece printr-o pasa mai proasta, dar isi va reveni repede”, inregistrand aproape acelasi scor ca si Olanda (49%).
Doar 18 procente dintre romani apreciaza ca veniturile lor s-au diminuat in ultimele sase luni, comparativ cu media globala de 26%. De asemenea, doar 19% dintre respondentii romani considera ca economisec mai putin decat cu sase luni in urma, comparativ cu media de 30% la nivelul intregului esantion studiat.
Romanii par mai putin ingrijorati de cat platesc pentru bunurile achizitionate decat media globala. Astfel, pentru alimente, doar putin peste o treime dintre romani (35%) verifica preturile de pe etichetele produselor mai des decat o faceau cu sase luni in urma, in timp ce media pe intregul studiu este 48% din total respondenti. Scoruri asemanatoare au inregistrat si tari ca Olanda (33%), Rusia, Taiwan (36%), in timp ce britanicii si englezii depasesc cu circa 20% media globala.
Aceesi situatie se inregistreaza si la compararea preturilor inainte de a decide ce produse urmeaza sa cumpere. Doar 34 % dintre romani compara preturile produselor mai des decat o faceau cu sase luni in urma, comparativ cu media tuturor pietelor studiate, care este de 51%. Din nou inregistram un scor apropiat Olandei (35%), conducatoare in clasament fiind Grecia (70%), urmata de Belgia (68%), Marea Britanie si Franta (67%) si SUA (66%). Si vecinii bulgari au inregistrat un scor peste medie, cu 56% dintre respondenti comparand preturile produselor inainte de a decide ce sa cumpere mai des decat o faceau cu sase luni in urma.
Englezii conduc plutonul pesimistilor
In fruntea plutonului pesimist se afla Marea Britanie (trei sferturi dintre respondenti considera ca situatia economica se afla pe un trend descendent si ca se va inrautati inainte sa se amelioreze), urmata de catre Statele Unite (69%), Belgia (69%) si Franta (66%). Pe ansamblul studiului, cele mai pesimiste piete au fost Marea Britanie, SUA, cateva tari europene (in special Franta, Belgia si Turcia) si Hong Kong.
Acest rezultat este sustinut si de opinia lor in ceea ce priveste evolutia situatiei economice personale in urmatorul an (cele mai pesimiste economii au fost Turcia cu 56%, Marea Britanie cu 46% si Franta cu 44%) si evolutia economiei tarii lor in urmatoarele 12 luni (jumatate dintre respondenti considera ca situatia tarii lor se va inrautati, pe primul loc aflandu-se Hong Kong cu 74%, Marea Britanie cu 73% si Grecia cu 70%).
Cele mai optimiste piete au fost Danemarca (20% dintre participantii la studiu considera ca economia tarii lor este puternica), Brazilia (14%) si Malaezia (13%). In cazul Danemarcei, pozitia relativ favorabila se datoareaza unei datorii publice scazute si a unei rate a somajului foarte mica a precizat Managerul General al Synovate Danemarca, Klaus Mikkelsen. „Ca rezultat, spatiul de manevra pentru guvernul danez este destul de mare — ca exemplu unele reduceri de taxe au intrat in vigoare la 1 Ianuarie 2009”.
Ce nu ne lasa sa dormim
Ce factori determina insomnia la scara planetara? 30% dintre respondenti au ales „Pierderea locului de munca personal / pierderea locului de munca de catre capul gospodariei", drept cea mai mare temere. 14% din totalul participantilor la studiu au ales „Nimic, nu sunt ingrijorat” si 12% au optat pentru „Familia mea sa fie in situatia de a nu avea suficienta mancare”.
In Canada, pierderea banilor investiti reprezinta cea mai mare teama, cu 23% dintre nominalizari. Incapacitatea de a plati tratamentele medicale este o ingrijorare majora in Bulgaria (situandu-se pe locul 2 – cu 23% dintre optiuni) si Grecia (ocupand locul doi, cu 15%), in timp ce incapacitatea de a plati ipoteca sau chiria s-a situat pe locul 1 in Marea Britanie – 22% si pe locul 2 in SUA (23%), Franta si Belgia (20%) si Grecia (15%).
Romania urmeaza trend-ul global, cu 32% din totalul respondentilor ingrijorati de pierderea locului de munca personal sau al capului gospodariei. Totusi, 25% dintre romani nu au nicio temere legata de situatia actuala a economiei, iar un roman din zece se teme de posibilitatea de a fi nevoit sa renunte la vacantele scumpe sau alte activitati de lux. Sapte din zece romani se tem de incapacitatea de a plati ipoteca sau chiria si de a-si pierde banii investiti. Cea mai mica grija a romanilor este aceea de a a nu fi capabili sa plateasca polita de asigurare pentru pensie.
Obiceiuri de utilizare a banilor
Studiul i-a intrebat pe oameni si daca au fost nevoiti sa renunte la desfasurarea anumitor activitati sau cumpararea anumitor categorii de bunuri si daca obiceiurile lor de economisire, cheltuire, investire au suferit schimbari.
O medie de 59% dintre respondentii din toate pietele studiate au cheltuit in ultimele sase luni mai putin decat erau obisnuiti. Topul primelor cinci piete este compus din Turcia (80%), SUA (78%), Grecia (77%), Bulgaria (75%) si Franta (71%).
Romania se situeaza sub media globala, cu un procent de 43% dintre respondenti care au cheltuit in ultimele sase luni mai putin decat erau obisnuiti.
Categoriile afectate de criza economica globala
In medie, 41% dintre respondenti afirma ca au cheltuit mai putin pe produse cosmetice, decat pe orice alta categorie, dar trebuie mentionat ca studiul a fost realizat pentru ambele sexe. Categoriile care au urmat produselor cosmetice au fost cea a bauturilor racoritoare (29% au consumat mai putine bauturi racoritoare comparativ cu sase luni in urma) si cea a bauturilor alcoolice (25%).
Mike Sherman, a mentionat ca se poate face un compromis fie in cantitate, fie in calitate, fie in ambele: „Ar fi o greseala sa presupunem ca toata lumea va avea aceeasi atitudine cu privire la acest aspect".
Pe primul loc in topul produselor la care romanii au renuntat sau ar renunta au fost dispozitivele de ultima generatie cu 20% din totalul mentiunilor, urmate de produsele de folosinta indelungata care costa destul de mult pentru bugetul lor (frigidere, masini de spalat, televizoare cu plasma etc.) cu 17% dintre mentiuni. 12% dintre romani au renuntat sau ar renunta la produse ale firmelor consacrate in favoarea altora mai ieftine.
„Eu vreau o marca ieftina”
Mike Sherman, Director global pentru Managementul Cunoasterii al Synovate, a punctat ca este in acelasi timp un moment de pericol, dar si de oportunitate pentru marci, deoarece multi cosumatori sunt deschisi sa isi schimbe preferintele in momente de criza. „Tot ce conteaza este crearea unei marci rezistente la recesiune. Rapid”.
Studiul Synovate despre economie si preturi a intrebat oamenii daca deja si-au schimbat preferintele si au optat pentru marci mai ieftine, daca planuiesc sa opteze pentru marci mai ieftine sau sa foloseasca aceleasi marci pentru aceleasi 12 categorii.
In general, sunt mai multi respondentii care deja au optat pentru marci mai ieftine si vor continua sa faca asta. Exista un numar mare de persoane care planuiesc sa schimbe marca actuala, asadar, exista si spatiu de manevra pentru producatori.
Uitandu-ne la produsele la conserva de exemplu, o medie de 10% din total respondenti planuiesc sa cumpere marci mai ieftine, 18% deja au procedat astfel, si 58% vor cumpara aceleasi marci ca si pana acum. Cei care inca intentioneza sa schimbe marcile actuale pentru unele mai ieftine sunt in special cetatenii din Malaezia si Mexic (ambele cu 14%) si cei din SUA, Belgia si Rusia (fiecare cu 13%). Cei care deja au procedat la schimbare se regasesc cu prioritate in Franta (44%), SUA (36%) si Marea Britanie (33%).
Romanii se afla sub media globala in ceea ce priveste intentia de a cumpara marci mai ieftine, intrucat cel putin opt din zece respondenti intentioneaza sa foloseasca aceleasi marci pentru toate categoriile de produse cercetate, depasind cu circa 20% media globala.
Asfel, doar 5% dintre romani au cumparat marci mai iefine de produse lactate (lapte, iaurt, unt, branza), comparativ cu media globala de 18%. Situatia este asemanatoare si pentru bauturile racoritoare, unde 7% dintre romani au cumparat marci mai ieftine, fata de scorul global de 17%, iar 83% dintre romani intentioneaza sa cumpere aceleasi marci pe viitor, in timp ce media pe intregul esantion studiat este de 65%.
Si detergentii si produsele de curatat inregistreaza cam aceleasi scoruri, doar 5% dintre respondentii romani au cumparat marci mai ieftine, comparativ cu 20% media inregistrata pe total esantion si doar 6% planuiesc sa faca acest lucru, comparativ cu 11% media globala.
85% dintre respondentii din Romania vor continua sa cumpere acealeasi marci de apa imbuteliata, depasind cu aproape 25 de procente media intregului esantion analizat (61%).
Doar 6% dintre conationalii nostri au optat pentru marci mai ieftine de bauturi calde (cafea sau ceai), media globala fiind de 14%, iar 87% dintre noi vor continua sa foloseasca aceleasi marci, depasind si aici media pe intregul esantion studiat de 74%.
Recesiune? Ce recesiune?
17% dintre respondenti sunt linistiti daca au camarile pline. Acesti respondenti au fost de acord cu afirmatia „Am inceput sa imi fac rezerve de mancare in caz ca preturile cresc si mai mult”. In tara noastra, doar 10% dintre respondenti au inceput sa isi faca rezerve de mancare de teama ca preturile vor creste si mai mult. Instabilitatea economica si incertitudinea care o insoteste schimba vietile. Mai mult de o treime (36%) din toti respondentii au decis sa renunte la decizii de importanta majora pentru viata lor, datorita situatiei economice actuale. Romanii se situeaza sub media globala, cu un procent de 22%.
Curiozitati
-48% dintre mexicani si 44% dintre locuitorii Braziliei si ai Malaeziei sunt ingrijorati de sumele de bani pe care le cheltuiesc partenerii lor de viata.
-Oamenii sunt mai pesimisti in ceea ce priveste situatia tarii lor, decat situatia personala. Majoritatea par sa inteleaga gravitatea situatiei, dar sunt ingrijorati de impactul asupra persoanelor din jurul lor, decat de impactul asupra lor personal.
-22% dintre americani au renuntat la a mai lua masa in oras cu partenerul de viata sau cu familia, ca prima masura de reducere a cheltuielilor.
-81% dintre danezi nu renuntasera la nimic pana la data efectuarii studiului.
Despre studiu
Acest studiu In:fact realizat de Synovate pe teme economice si preturi a avut loc in noiembrie 2008 in 18 tari pe un esantion de 11.500 respondenti. Synovate a intrebat respondentii despre parerile lor asupra economiei tarii lor, daca au facut reduceri in cheltuieli, daca si-au schimbat obiceiurile de consum si de cheltuire a banilor, despre parerile lor referitoare la situatia financiara curenta.
Å¢arile in care s-a realizat studiul sunt Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Franta, Grecia, Hong Kong, Malaezia, Mexic, Olanda, Romania, Rusia, Serbia, Taiwan, Turcia, Regatul Unit la Marii Britanii si Irlandei de Nord si Statele Unite ale Americii.
CITATE
„Vechile reguli nu se mai aplica. In vremurile actuale, marcile/ companiile trebuie sa arate ce pot. Unele se vor prabusi, unele vor supravietui si altele vor prospera. Pentru a se asigura ca marca / compania lor este castigatoare, producatorii trebuie sa stie in primul rand ce face populatia, ce pareri are si ce cumpara. De aceea, Synovate a intrebat mai mult de 11.500 persoane din 18 piete”, a afirmat Mike Sherman, Directorul la nivel global pentru Managementul Cunoasterii al Synovate.
„Multe dintre lucrurile ce se petrec intr-o economie se bazeaza pe ceea oamenii cred si simt. Daca sunt optimisti, cheltuiesc. Daca simt ca nu exista speranta de mai bine, pun banii la saltea sau gasesc o modalitate cu risc minim de a folosi acesti bani”, Mike Sherman.
Danemarca si Olanda sunt singurele doua piete in care cei mai multi respondenti nu au nicio ingrijorare.
25% dintre romani nu au nicio temere legata de situatia actuala a economiei, iar un roman din zece se teme de posibilitatea de a fi nevoit sa renunte la vacantele scumpe sau alte activitati de lux. Sapte din zece romani se tem de incapacitatea de a plati ipoteca sau chiria si de a-si pierde banii investiti. Cea mai mica grija a romanilor este aceea de a a nu fi capabili sa plateasca polita de asigurare pentru pensie.
Adaugă comentariu nou