FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > La reve…bere?!

La reve…bere?!

Cand frigul incepe sa isi faca simtita prezenta, cand ploaia si vantul transforma strada intr-un spatiu gri si ostil, magazinul devine un loc in care oamenilor le face mai multa placere sa intre. Daca ei doar poposesc aici pentru a cumpara ceea ce obisnuiesc sa cumpere sau pentru a se mai incalzi putin, ori daca decid sa achizitioneze si produse pe care nu le (mai) aveau pe lista, tine de priceperea retailerului de a le atrage atentia. Cum ii intampina magazinul, cu ce atmosfera si cu ce atractii, ce uita si ce isi aminteste consuma­torul la raft depinde de grija si imaginatia vanza­torului, de modul in care acesta stie sa le comu­nice clientilor produsele de sezon sau, dimpotriva, de cum stie sa prezinte produsele obisnuite intr-un mod surprinzator.

Toamna este rustica si romantica, plina de culori, gusturi si arome. Parca pana si crizei ii e greu sa distruga imaginea bogata de care se bucura acest anotimp al abundentei. El ii „aduna” pe oameni din locurile unde obisnuiau sa iasa pe perioada verii si ii strange laolalta in case, in jurul unei mese cu pastrama si must. Sau cu bere, desi ea risca sa fie lasata in plan secundar dupa trecerea sezonului cald. In privinta berii, obiceiurile de consum se modifica radical dupa venirea toamnei. De vreme ce plaja si terasele dispar din peisaj, consumatorii isi restrang spatiul de manifestare acasa. 

Ce facem? Spunem „la revedere” berii sau „bun venit” pe lista de cumparaturi? Pentru ca atmosfera sa nu sufere si sa ramana la fel de placuta, alaturi de prieteni, masa trebuie sa completeze consumul de bere cu produse care merg bine cu ea. De la alune, fistic, seminte, saratele si placinte sarate, pana la carnaciori, pastrama, fasole sau varza cu ciolan, berea este bautura preferata pentru cei care cauta combinatii la indemana, savuroase si satioase. Numai bune pentru a contracara vremea mohorata si frigul care incep sa aminteasca de iarna.

Consumatorii stiu cu siguranta aceste lucruri, dar nu strica niciodata sa le amintiti despre combinatiile perfecte atunci cand se afla in starea ideala pentru achizitie, in magazin. Acesta este locul cel mai predispus luarii deciziei de cumparare, asa ca e mai mult decat indicat sa le semnalizati exact la punctul de vanzare ca aveti tot ce le trebuie pentru o seara placuta in familie sau pentru o agapa cu prietenii. Magazinul dispune de sansa de a-si creste vanzarile, daca stie sa valorifice din plin toate punctele fierbinti in care berea rece se intersecteaza cu alte nevoi de consum. Si mai important in acest caz este ca retailerul sa identifice cu exactitate zonele in care apetitul pentru anumite produse se suprapune cu optiunea pentru bere, si invers. Sunt destul de multe si merita sa le luam pe rand.

Berea „sare din raft”

Berea „sare din raft” odata cu produsele sarate! Asadar, folositi alunele, sticksurile, fisticul si semintele ca pe cele mai potrivite pretexte pentru a induce consumatorilor sugestia de a achizitiona si bere. Avantajul este ca accesati un drum cu doua sensuri, adica si la raftul de bere este mai mult decat binevenit sa sugerati cumparaturi ale produselor mai sus amintite. Tot la acest capitol se potrivesc foarte bine placintele si produsele sarate de patiserie.

Marcati cu materiale promotionale simple (wobblere, shelf talkere si stoppere) rafturile si compartimentele frigorifice in care prezentati placinte congelate, pateuri si foietaje. De asemenea, puteti plasa simple flyere cu retete de placinte la raftul cu branza si smantana, chiar si la cele cu carne sau ciuperci, toate acestea fiind ingredinte obisnuite pentru prepararea in casa a placintelor. In acest caz, nu uitati sa mentionati ca reteta ofera garantia unei mese perfecte doar daca este „acompaniata” de bere.

Berea ca ingredient

Si, daca tot a venit vorba despre bere si mancare, va recomand sa extindeti aceasta potrivire perfecta nu doar spre zona consumului, ci si catre cea a gastronomiei. Fiindca exista nenumarate mancaruri care includ in lista de ingrediente berea. Gustul lor este absolut senzational, iar pentru consumatori va fi interesant sa afle lucruri noi: ficateii de pasare, vita, puiul, carnea de porc si curcanul se pot prepara in multe feluri de mancare absolut delicioase, adaugand berea atunci cand se gatesc. Informati-va consumatorii in privinta acestor retete inedite si, cu siguranta, ii veti surprinde la maxim.

Daca tot le propuneti lucruri noi, e pacat sa nu ii incurajati si cu promotii sau concursuri pe teme de gatit sau doar de consumat produse care inteleg ca trebuie sa se remarce. Berea consumata toamna poate aduce vacante pentru aceasta iarna sau pentru vara viitoare, ceea ce face si mai placuta intalnirea dintre acest produs si consumatori. Faptul ca le explicati consumatorilor ca berea nu este doar de baut, ci poate fi folosita si la gatit, o sa va atraga adepti chiar si din randul celor care nu consuma bere in mod regulat. Iar daca ce e mai complicat pare atat de simplu, nu e pacat sa nu valorificati ceea ce este simplu de la sine? Pur si simplu?

Berea... pereche

Aici ajungem la categoriile de produse care sunt chiar pereche cu berea. Carnatii, costitele de porc, aripioarele de pui sau ciolanul afumat sunt pentru bere ceea ce sunt branzeturile pentru vinuri. Ca sa atrageti si mai mult atentia in concordanta cu sezonul, puteti cupla o promotie la bere cu una la pastrama. Aici se potriveste o degustare, pentru pastrama desigur, stropita cu reduceri, cadouri sau premii oferite de o campanie pentru bere. Pastrama este unul dintre produsele vedeta ale toamnei, alaturi de must si vin, asa incat berea e foarte binevenita in acest circuit, gandindu-ne ca nu toata lumea prefera vinul si, mai ales, ca intre pastrama si bere potrivirea este una foarte buna. In general, mezelurile si afumaturile se impaca bine cu lichidul alb-gulerat, asa ca e pacat sa nu folositi toamna in favoarea vanzarilor care, odata cu indepartarea caldurii, au tendinta sa scada destul de mult.

Daca reusiti sa asociati berea cu produsele potrivite, complementare, si care incurajeaza consumul, aveti sanse sa mentineti cifra de vanzari pentru aceasta categorie la cote cat se poate de ridicate. Nu uitati micii! „Marii” si faimosii mici se pot gati foarte bine si acasa, nu doar la gratar. Placerea de a-i manca in aer liber, mai greu de atins sau chiar imposibila in acest sezon, poate fi compensata printr-o promotie care aduce „pe masa” si o bere dispusa sa ii rasplateasca pe consumatori cu premii atractive.

Bere de sarbatori

In luna noiembrie, asteptarea sarbatorilor incepe sa devina tot mai vizibila. Profitati si de aceasta oportunitate pentru a stimula decizia de cumparare a consumatorilor prin campanii care sa le aduca beneficii concrete pentru Craciun si Anul Nou. Implicati berea si produsele complementare ei intr-o campanie care sa le aduca clientilor magazinului solutii si beneficii concrete pentru mesele de sarbatori sau vacante pentru petrecerea sfarsitului de an in tari care au traditie in productia si consumul de bere. Tocmai pentru ca berea este o bautura asociata cu vara, e bine sa folositi sezonul rece pentru a mentine interesul asupra ei. Paradoxal, veti vedea ca daca magazinul nu o da uitarii, nici consumatorii nu o vor mai privi ca pe un produs care se potriveste doar cu zilele toride. Important este sa reusiti sa gasiti numitorul comun intre bere si produsele care i se potrivesc foarte bine si sa le combinati intr-un mod cat mai inspirat, prin materiale simple, dar mai putin conventionale, mai originale.

Berea, in afara magazinului

Nu va limitati numai la spatiul magazinului. Berea este un produs care se adreseaza oamenilor tineri, veseli, optimisti, dinamici si deschisi. Se stie, consumatorii de bere iubesc sportul, muzica si filmul, petrecerile si evenimentele in aer liber, indiferent de vreme. Apelati la mijloacele moderne de comunicare (telefonul mobil si internetul) pentru a gandi o campanie care sa ii rasplateasca pe consumatorii fideli. Locul cel mai potrivit de a comunica o astfel de promotie este magazinul, cu avantajul ca poate avea continuitate pana la telefonul mobil sau pana in computerul consumatorilor.

Un site dedicat unei astfel de campanii va poate aduce beneficii multiple, pe termen lung: va puteti construi o baza de date cu acuratete mare, puteti deschide si mentine un dialog constant cu consumatorii, ii puteti segmenta corect, le puteti afla preferintele, ii puteti aborda intr-o maniera masurabila – cea mai eficienta, de fapt, din punct de vedere al strategiei de marketing – ii puteti rasplati, pe cei care merita, pentru frecventa de consum. Astfel, veti obtine tot mai multi clienti multumiti, iar acestia vor putea atrage mereu si mereu altii noi.

Avantajul de a promova deopotriva berea si produsele complementare ei este exact acela de a privi o problema in ansamblul sau. Limitandu-va doar la a promova berea, inseamna sa va ingraditi singuri spatiul de comunicare in care puteti evolua si sa nu folositi niste oportunitati pe care le aveti chiar in magazin. Asadar, incercati sa vedeti si din perspectiva marketingului raftul sau frigiderul cu bere, asa cum exista ele in spatiul magazinului, alaturi de multe alte produse cu care berea se consuma, de fapt. Veti descoperi ca exista multe posibilitati prin care nu doar sa vindeti bere, ci sa si croiti in ceea ce o priveste diverse contexte de stimulare a deciziei de cumparare.

Printre artificiile de marketing care functioneaza perfect si care apeleaza direct la apetitul pentru consumul de bere este degustarea sau samplingul pentru produsele complementare. Degustarea de bere iese din discutie in spatiul magazinului, dar aceasta actiune interactiva se poate realiza cu succes pentru placinte cu branza, pateuri cu diverse umpluturi, saratele sau mezeluri care pot indica apoi o anumita bere drept bautura recomandata de respectivele produse.

Priviti dincolo de gulerul alb al berii si veti descoperi un univers gastronomic bogat, care abia asteapta sa fie udat cu bautura preferata. Includeti berea ca pe o completare a multor variante de mese gustoase si diverse si veti vedea ca ea va aparea tot mai des pe bonul de casa.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content