FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Ivan Uzunov, analist Euromonitor International

Ivan Uzunov, analist Euromonitor International

Ivan Uzunov, analist specializat pe piata Europei de Est la Euromonitor International, a oferit, pentru Progresiv, cateva ganduri, sfaturi si previziuni pentru evolutia industriei de retail si FMCG in 2009. Desi vom simti efec­tele crizei financiare, situatia se va redresa, iar cazul fericit al pietelor din aceasta parte a Europei – de dezvoltare continua – le va ajuta sa evite recesiunea.

Magazinul Progresiv: Cum ati caracteriza dezvoltarea industriei de retail si FMCG in 2008, in Europa Centrala si de Sud Est (SCEE)? Ce aspecte ar fi de subliniat?
Ivan Uzunov: Retailul se dezvolta in SCEE, in ciuda crizei, iar retailul modern are o pondere inca mica in majoritatea tarilor din regiune (cu exceptia Croatiei si Sloveniei). Totusi, concurenta a crescut dramatic in ultimii cinci – zece ani, astfel ca oportunitatile pentru alte companii de a intra in aceste tari sunt din ce in ce mai mici. In mod similar, marii producatori straini de FMCG detin pozitii puternice in aceste tari si va fi dificil pentru orice alt jucator international sa acceseze aceste piete (daca nu coopereaza cu mari distribuitori sau retaileri, pe plan local). Pe de alta parte, producatorii locali de FMCG ar putea beneficia de pe urma crizei, pentru ca marile lanturi internationale de retail vor incerca sa-si optimizeze cheltuielile logistice renuntand la parteneriatele cu distribuitorii. Ele vor lucra, astfel, direct cu producatorii, atat pentru marcile nationale, cat si pentru cele proprii.

MP: Ratele cresterilor si ale profiturilor sunt mari in regiune, de cativa ani deja (poate cu exceptia Ungariei). Cum vedeti evolutia acestor indicatori in 2009?
IU: Ratele profiturilor scad in regiunea SCEE, pe de o parte din cauza presiunii crescande asupra preturilor provenita din scaderea puterii de cumparare a gospodariilor, iar, pe de alta parte, din cauza competitiei crescute venite din partea discounterilor. Marjele comerciantilor, traditional ridicate, sunt acum in scadere. In unele cazuri, comerciantii pierd din puterea de negociere pentru ca sufera din cauza competitiei si a preferintelor tot mai diverse ale consumatorilor. De asemenea, si marjele distribuitorilor scad, ca raspuns la cresterea competitiei din partea propriei distributii a marilor comercianti. In unele piete, atat marjele comerciantilor, cat si ale distribuitorilor, sunt afectate de interventia guvernelor.

MP: SCEE nu a experi­men­tat nicio criza majora pana acum. Cum credeti ca va afecta actuala criza financiara industria de retail si FMCG din regiune?
IU: In 2009, efectele crizei financiare vor afecta regiunea Europei Centrale si de Sud-Est. Investitiile straine directe in regiune vor scadea semnificativ, multe tari vor experimenta instabilitati ale monedelor nationale (asa cum s-a intamplat cu Ungaria, asa cum probabil se va intampla in Romania). Accesul la lichiditati este deja intr-un mare pericol, ceea ce va pune presiune pe afacerile din regiune, indiferent de tipul lor. In general, efectele negative ale deficitelor de lichiditati tind sa puna in umbra efectele pozitive ale scaderii diverselor costuri si ale celor cu forta de munca in special.
Produsul intern brut va scadea la procente moderate, de la cresterile sale record din ultimii zece ani. Dar, in ciuda contextului economic global nefavorabil, niciuna dintre pietele regiunii nu va intra in recesiune. Scaderea puterii de cumparare a consumatorilor va afecta sever mai ales micii producatori, pana la a-I obliga pe unii sa-si inchida afacerile.

MP: Pe de alta parte, cum se vor adapta / cum vor reactiona consumatorii?

IU: Puterea de cumparare din regiune scade deja din a doua jumatate a anului 2007, ca urmare a cresterii destul de serioase a preturilor. Aceasta scadere a puterii de cumparare este alimentata acum si de ingreunarea sau chiar de imposibilitatea accesului la credite, de scaderea salariilor si de cresterea somajului. Mai mult, chiar daca preturile nu vor mai creste, consumatorii tot isi vor limita cheltuielile din cauza nesigurantei cu privire la viitorul lor. Aceasta tendinta se reflecta deja in scaderea indicelui de incredere a consumatorilor din aceasta regiune.

MP: Care sunt trendurile de consum importante din aceasta parte a Europei?

IU: Cum industria de retail si oferta de produse s-a diversificat foarte rapid in ultimii zece ani, si piata din SCEE a ajuns la un nivel de maturizare. Totusi, unele tendinte, precum orientarea spre produse sanatoase sau prietenoase cu mediul inconjurator se afla inca la stadiul de nisa. Pe de alta parte, consumatorii locali sunt conservatori si nationalisti in alegerile lor, iar expansiunea noutatilor este relativ greoaie.
Una dintre tendintele majore adusa de aceasta criza este faptul ca gospodariile reduc sau chiar taie cheltuiele pe produse de masa si premium, inlocuindu-le cu alternative mult mai ieftine. Unii consumatori isi reorganizeaza cheltuielile, migrand dinspre produsele scumpe, precum ready-meal sau sucurile naturale 100% catre categorii mai ieftine (de exemplu, ne putem astepta la scaderea consumului de alcool si cresterea celui de bere).

MP: Ce oportunitati de business, atat pentru comer­cianti, cat si pen­tru producatori, pot fi iden­tificate, in acest context?
IU: Consumatorii au devenit mai pre­­tentiosi, dar dificultatile economice vor forta mase largi de oameni sa traiasca cu bani mai putini. In acest context, marcile proprii reprezinta cea mai mare oportunitate, atat pentru comercianti, cat si pentru producatori. Castigatorii detasati din aceasta criza vor fi hypermarketuri precum Carrefour si Kaufland in Romania, sau discounteri ca Aldi in Ungaria sau Lidl in Croatia, care pot oferi preturi mici si un sortiment relativ bogat. Producatorii pot beneficia de pe urma actualei situatii concentrandu-se mai mult pe gama de produse pe care o au deja si oferind o gama mai larga la produsele traditionale, ce tind sa fie percepute ca fiind mai ieftine.

MP: Care sunt provocarile majore pentru companii, in aceasta regiune?
IU: Provocarile sunt numeroase. Pe langa scaderea puterii de cumparare a populatiei, combinata cu obiceiuri de consum mai conservatoare, in com­paratie cu Europa Occidentala, mai putem enumera consolidarea pietelor, infrastructura precara, lipsa furnizorilor locali ce pot respecta standardele de productie europene, birocratia, administratia inceata si ineficienta sau obstacolele politice.

MP: Ce sfaturi ati avea pen­tru producatorii de FMCG ce doresc sa-si extinda acti­vitatea intr-o tara din Europa Centrala si de Sud-Est?
IU: Este obligatoriu pentru toate companiile mari originare din aceasta zona sa se extinda in regiune. Majoritatea cauta oportunitati numai in Europa de Est si nu se aventureaza pe pietele occidentale, unde competitia si standardele de consum sunt mult mai ridicate.
Avantajul lor este ca stiu diferentele regionale mai bine decat multinationalele, dar limitele in calea expansiunii sunt facilitatile logistice si imaginea precara a produselor in ochii consumatorilor din alte tari din regiune.
Ceea ce, insa, nu este adevarat pentru toate categoriile. Fostele tari iugoslave sunt mult mai omogene din acest punct de vedere, iar o companie dintr-una din aceste tari poate sa castige foarte usor cota de piata intr-o alta, mai ales daca produsele / marcile lor sunt populare inca de pe vremea Iugoslaviei.

MP: Ce ati sfatui com­pa­niile din alte tari europene ce ar intentiona sa inves­teasca in regiune, fie ele producatori sau comercianti?

IU: Aceste companii ar trebui sa gaseasca un partener local de incredere, fie distribuitori, fie comercianti, pentru a prelua partea de logistica si distributie a produselor. De altfel, gasirea unui distribuitor bun s-a dovedit de importanta cruciala pentru companiile ce doresc sa faca afaceri in SCEE. Exista numeroase cazuri de importatori care au lucrat cu o multime de distribuitori pana cand l-au gasit pe cel cu care sa construiasca un parteneriat de success.
Cat priveste comerciantii care vor sa se extinda in regiune, ei ar trebui sa se mai gandeasca la oportunitatea deschiderii de magazine, pentru ca, deja, competitia este foarte puternica, iar situatia financiara si politica destul de riscanta.
Pe de alta parte, multi comercianti vest – europeni conteaza pe expan­siunea in Europa de Est pentru a-si creste profiturile, pentru ca filialele occidentale pierd pozitiile de piata, ca urmare a crizei globale. De exemplu, Carrefour, care a pierdut deja 40% din valoarea actiunilor de la inceputul lui 2008, inregistreaza pierderi in Franta, dar si-a accelerat planul de expansiune in Bulgaria, de la 15 la 35 de hypermarketuri. Se pare ca retailerul francez prefera sa investeasca in pietele emergente decat in piata de origine, aflata in declin.

In acelasi timp, discounteri precum Lidl sau Aldi se extind cu rapiditate in SCEE, si detin pozitii semnificative in Croatia, Ungaria si Romania, anuntand, in acelasi timp, planuri pentru Bulgaria.
Majoritatea retailerilor occidentali vor amana planurile de expansiune in tarile de origine, unde se confrunta cu probleme serioase. In schimb, isi vor intensifica pozitia in Europa de Est si alte piete emergente, unde se pot dezvolta rapid, dar si aceasta dezvoltare va incetini din cauza crizei, dar numai pe termen scurt. Pe termen lung, Carrefour, de exemplu, prevede o piata de FMCG stabila, cu cresteri in urmatorii 30 de ani.

MP: Care ar fi aspectele pe care producatorii si comerciantii de FMCG ar trebui sa le imbunatateasca?

IU: Atat comerciantii, cat si producatorii ar avea de castigat, daca ar incetini dezvoltarea de produse noi si ar intensifica eforturile de a castiga loialitatea consumatorilor oferindu-le produse traditionale sau imbunatatind aspectul produselor existente (prin ambalaj, design etc.). De asemenea, comerciantii ar putea lucra la programele de promotii, discounturi, loializare, optimizand, in acelasi timp, serviciile pe care le ofera.

MP: Se vorbeste foarte des de cresterea preturilor la materii prime, ceea ce va duce la scumpirea ireversibila a preturilor la alimente. Cum ati comenta acest aspect?
IU: Alimentele se vor ieftini. Europa de Vest se confrunta cu deflatie, cauzata de o serie de factori – scaderea pretului la titei, recoltele bogate din Europa in 2008, scaderea cererii si cresterea influentei discounterilor germani in Europa de Vest. Un impact semnificativ vor avea si actiunile politice luate de Comisia Europeana – subventii pentru fermieri, o scadere coordonata a TVA-lui (daca se va intampla). Desi este putin probabil ca si Europa Centrala si de Sud-Est se va confrunta cu deflatie, preturile la alimente isi vor stopa cresterea in urmatorul an, iar preturile unor produse chiar vor scadea, atat in statele membre ale UE (poate cu exceptia Bulgariei), cat si in cele candidate la aderare, care vor beneficia de fonduri europene. Pe de alta parte, cresterile de taxe (mai ales accize) ar putea impinge si mai mult in sus preturile la alcool.

MP: Ce credeti ca va aduce, pana la urma, anul 2009 din punct de vedere economic? Cum credeti ca va arata industria de retail si FMCG de acum inainte?
IU: Anul 2009 va aduce cel mai puternic impact al crizei financiare, dar situatia se va imbunatati treptat. Tot in 2009, cresterile vor fi cele mai mici din ultima decada, chiar daca unele tari din regiune vor evita recesiunea. Piata de FMCG va continua sa se consolideze, adica companiile mici si ineficiente vor da faliment, iar cele mari vor fuziona, pentru a deveni mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Va creste, de asemenea, numarul francizelor de retail, ce reprezinta oportunitati foarte bune pentru limitarea riscurilor. Pe de alta parte, comerciantii mari isi vor intensifica politicile de discount si programele de loializare in incercarea de a-si mentine cifrele de afaceri la nivelele actuale.
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content