FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Investitiile cresc doar in comertul de proximitate

Investitiile cresc doar in comertul de proximitate

Planurile de expansiune ale retelelor internationale concretizate in primul semestru din acest an arata ca marii jucatori de pe piata raman la strategiile prudente de dezvoltare care au marcat evolutia comertului in cei doi ani de recesiune. Investitiile totale s-au redus la circa jumatate din valoarea inregistrata in primele sase luni din 2010. Au luat avant doar supermarketurile, care au mizat puternic pe formate mai mici, de proximitate, pentru a ajunge cat mai aproape de consumatori.

Strategiile de dezvoltare ale lanturilor internationale de magazine din primul semestru contureaza astfel tabloul unui comert care se muta tot mai mult in zona de proximitate, acolo unde magazinele de format traditional inca domina piata. Pe segmentul supermarketurilor, focusul pe ideea de proximitate a adus un numar mare de experimente noi la nivel de concept de magazin. Cele mai multe testari de formate noi de magazine au fost realizate de catre retailerul belgian Mega Image, iar noutatile ultimului an au fost Red Market si Shop & Go. In primul semestru din 2011 insa, strategia sa de expansiune s-a bazat pe formatul deja consacrat pe piata, Mega Image. In plus, retailerul a anuntat ca va renunta la brandul Red Market, urmand ca magazinele de tip discounter sa fie integrate in reteaua Mega Image, in urma unui rebranding si a regandirii sortimentatiei.

Profi a fost cel mai expansiv lant de supermarketuri in S1. Cresterea ritmului de extindere vine pe fondul schimbarii de actionariat (care a adus cu sine si schimbarea directorului general) si al implementarii unui nou concept de magazin. Daca  accelerarea expansiunii a fost vizibila inca de anul trecut, noul concept de magazin este un proiect implementat de companie in special in 2011 si se bazeaza pe alimentele proaspete, pe produsele de brutarie fabricate in interiorul magazinului si pe articolele de uz zilnic, precum si pe colaborarea cu furnizorii locali, pentru a creste frecventa vizitelor clientilor in retea. Noul concept a adus companiei o crestere a vanzarilor de 15% in termeni comparabili (fara a lua in calcul expansiunea retelei) in primul semestru fata de aceeasi perioada din 2010, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Profi.

Tot pe ideea de magazin de proximitate a mizat si reteaua de supermarketuri Billa in primul semestru din acest an. Investitiile companiei finalizate in aceasta perioada au avut ca scop implementarea noului concept de magazin „Billa 21”, cu care retailerul intentioneaza sa se extinda in acest an in toate cele sapte piete ale sale din Europa de Est. Astfel, in aprilie, Billa Romania anunta finalizarea procesului de remodelare a doua dintre supermarketurile sale, situate in cartierul Floreasca din Bucuresti si in Timisoara. Retailerul a regandit intreaga arhitectura interioara a celor doua unitati, punand accent pe zona de produse proaspete, care s-a majorat cu peste 70%. Remodelarea celor doua magazine a implicat investitii totale de peste trei milioane de euro.

La randul sau, divizia de supermarketuri Carrefour si-a continuat ofensiva in cartierele oraselor mari si medii prin extinderea retelei Carrefour Market cu 4 unitati, dupa renuntarea la brandul Carrefour Express. Piata asteapta acum lansarea de catre Carrefour a formatului sau de magazin de tip convenience (care ar putea readuce brandul Carrefour Express pe piata), testat deja de multi ani in tarile mai mature din Europa. In Europa, magazinul de tip convenience reprezinta conceptul adaptat cel mai mult la zona de proximitate, avand de regula un format mai mic decat supermarketul si o sortimentatie adaptata nevoilor zilnice de consum. Formatului convenience al Carrefour ar fi un competitor direct pentru noua retea Shop&Go a retailerului Mega Image si ar duce la o consolidare mai puternica a comertului de proximitate din Romania – un segment de piata foarte fragmentat in acest moment datorita prezentei unui numar foarte mare de comercianti independenti. Trendul de consolidare a comertului de proximitate este sustinut si de ofensiva bacaniilor Mic.Ro - care s-au extins in peste 200 de locatii in semestrul intai din 2011.

Zonele marginase nu mai trezesc interes

La polul opus, investitiile in zonele marginase ale oraselor mari s-au redus considerabil in acest an, mai ales din cauza lipsei proiectelor noi pe segmentul magazinelor Cash & Carry, cele care vizeaza in special terenuri in afara oraselor care permit accesul usor al autovehiculelor. Singura inaugurare de hypermarket in afara orasului a fost cea a retailerului cu discount Kaufland; acesta a deschis, in ianuarie, al treilea magazin al sau din Timisoara in localitatea Dumbravita, la o distanta de circa 6 kilometri de centrul orasului.
Kaufland si Cora au fost singurii operatori de hypermarketuri cu investitii finalizate in S1. Reteaua Cora a deschis in luna martie un hypermarket de 7.000 mp la intrarea in orasul Drobeta-Turnu Severin, anuntand finalizarea unor investitii de 22 milioane de euro.

 [click pentru marire]

In total, pe segmentul hypermarketurilor au fost deschise doar 6 unitati noi in semestrul intai al anului, fata de 10 inaugurari in perioada similara din 2010. Investitiile pot fi estimate la aproximativ 60 milioane de euro la nivelul primelor sase luni, mult sub valoarea inregistrata in primul semestru al anului trecut (cca. 100 milioane de euro). Au fost luate in calcul o investitie medie de 8 milioane de euro intr-un magazin Kaufland si o valoare medie de 20 milioane de euro pentru restul hypermarketurilor. Semestrul al doilea se anunta insa a fi o perioada mult mai expansiva pentru hypermarketuri: Cora, Auchan si Carrefour au anuntat planuri de deschideri de magazine, iar Kaufland recruteaza in acest moment personal de vanzari pentru mai multe magazine noi, printre care unul in Calarasi.

Retelele Cash & Carry stau pe loc

Cele doua retele de magazine Cash & Carry (care se adreseaza in special revanzatorilor) Metro si Selgros nu au finalizat nicio investitie in expansiune in primele sase luni din an. Singurele investitii pe acest segment au fost anuntate de Selgros, in cadrul proiectului de modernizare a magazinelor sale, demarat inca din 2009. Nici pentru semestrul al doilea nu au fost comunicate planuri de extindere de catre cele doua retele, insa ambele companii sunt in continuare in cautare de oportunitati noi de dezvoltare, vizand terenuri pentru constructia de magazine in orasele mari din tara.

Discountul, inca in expectativa

Pe segmentul discounterelor, in primul semestru al anului a fost finalizata transformarea magazinelor Plus in Lidl, la mai mult de un an de la anuntul achizitiei retelei. Practic, finalizarea remodelarii magazinelor a fost momentul lansarii oficiale a puternicului retailer german in Romania, iar consumatorii au putut cunoaste produsele marca proprie Lidl. Segmentul discountului a ramas insa in expectativa, alte cateva zeci de magazine Lidl fiind in constructie in acest moment. Primele magazine ridicate de la zero vor fi inaugurate pana la sfarsitul anului, potrivit informatiilor comunicate de reprezentantii Lidl Romania.

Mult-asteptata lansare Lidl in Romania nu a fost insotita de o campanie puternica de promovare, comunicarea retailerului cu clientii fiind  realizata doar prin intermediul catalogului de produse si al paginii de internet a companiei. Primele cataloage Lidl au prezentat pe larg game intregi de produse nealimentare, precum articole sport sau accesorii auto, desi Lidl este cunoscut in Europa ca retailer alimentar cu preturi foarte mici la produsele de baza folosite intr-o gospodarie. Jucatorii din piata de retail se asteapta sa vada miscari mai puternice ale Lidl in urmatoarea perioada, care sa-i asigure o diferentiere clara de restul retelelor de magazine.

De partea cealalta, singurul competitor direct al Lidl, reteaua Penny Market, s-a extins doar cu doua magazine noi in primul semestru, insa reprezentantii companiei au anuntat planuri importante de investitii pentru intregul an: 13 unitati noi;  numarul este insa mai mic decat cel al inauguarilor realizate in 2010.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content