FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Inflatia si retailul nu fac casa buna

Inflatia si retailul nu fac casa buna

Consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut cu 6% in moneda nationala in primele sase luni ale anului 2011 comparativ cu perioada similara a anului precedent, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania. Cresterea a fost influentata insa de nivelul ridicat al inflatiei, deoarece in volum piata a scazut cu aproape 2%, in timp ce fenomenul de migrare spre produse dintr-un segment de pret inferior - cunoscut si sub numele de down-trading – continua sa se manifeste.

Datele apartin unui studiu care monitorizeaza consumul casnic pe aproximativ 90 de categorii de bunuri de larg consum, cercetarea de tip Panel de Consumatori a GfK Romania fiind realizata pe un esantion reprezentativ la nivel national alcatuit din 2.200 de gospodarii. Pe de alta parte, nici la capitolul increderea consumatorilor lucrurile nu stau tocmai bine, primele luni de toamna marcand o scadere a indicelui de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului, realizat tot de GfK Romania.

Inflatia scoate cu 15% mai multi bani din buzunarele romanilor

Din analiza principalelor categorii de produse, se observa ca alimentele de baza au fost cele mai afectate de cresterea preturilor in intervalul mentionat, suma cheltuita de gospodarii inregistrand o crestere de 15%, in timp ce cheltuielile pentru produse alimentare ne-esentiale au avut un avans de 4%.
Dintre produsele alimentare de baza, uleiul a inregistrat cresteri valorice de pana la 40%, in vreme ce consumul in volum scazut cu aproape 2%. Pentru cafeaua macinata si prajita, nivelul cheltuielilor a ramas relativ stabil. Cu toate acestea, consumul a scazut cu pana la 7%, baza fiind un numar de consumatori constant.

Situatia categoriilor non-alimentare

Cheltuielile pentru produsele de ingrijire a locuintei si de igiena personala au inregistrat cresteri de 5% in prima jumatate a anului comparativ cu perioada similara a anului precedent. Dintre produsele nealimentare de baza, gospodariile din Romania au platit ceva mai putin pentru detergent de rufe (-1% in valoare), in timp ce pentru sampon de par cheltuielile au crescut cu pana la 12%, desi consumul a ramas aproximativ la acelasi nivel.
Dupa o perioada in care produsele de ingrijire au fost puternic afectate de scaderea consumului in incercarea romanilor de a se adapta la contextul economic dificil, in prima jumatate a anului categorii precum deodorantele si sapunul de toaleta inregistreaza cresteri volumice modeste, de 4% fiecare, in timp ce numarul de gospodarii care au cumparat cel putin o data aceste produse (care reflecta gradul de penetrare al categoriei) a crescut usor.  

Retailul modern isi continua consolidarea

Comertul modern castiga in continuare teren in detrimentul celui traditional, acesta atragand in primele sase luni ale anului 47% din totalul cheltuielilor gospodariilor din Romania pentru produse de larg consum, in crestere cu doua puncte procentuale fata de perioada similara din 2010. Buticurile si magazinele alimentare - principalele formate ale comertului traditional - au pierdut 4 puncte procentuale in valoare, antrenand in primele sase luni ale anului doar 37% din totalul cheltuielilor pentru produse de larg consum, comparativ cu 41% in perioada similara a anului 2010.

La nivel de cheltuieli absolute, in aceasta perioada hypermarketurile si supermarketurile au inregistrat rate de crestere de aproape 15% fiecare, iar magazinele de tip discount au avut un avans de 14%. Principalul motor de crestere in cazul formatelor comertului modern este numarul mai mare de cumparatori, tendinta explicata si de expansiunea teritoriala dinamica a marilor lanturi de retail.

Romanii se asteapta la o noua crestere a preturilor in 2012

Dupa o vara in care increderea romanilor dadea semne de revenire, primele luni de toamna au adus scaderea indicelui de incredere a populatiei (masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK). Nivelul acestui indice in luna octombrie este, totusi, in linie cu media ultimului an.
Tot legat de subiectul ardent al momentului, inflatia, peste trei sferturi dintre romani estimeaza o crestere a preturilor in 2012, in numar aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimtit in ultimul an o crestere a inflatiei la majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimistilor continua sa fie unul mic: mai putin de un roman din zece spera la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada. In plus, 77% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari - 9% dintre ei declara ca aceasta se va imbunatati. Mai mult de jumatate dintre romani (56%) recunosc ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, in vreme ce aproape un sfert spun ca au datorii de gestionat (24%). Situatia la acest capitol arata aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variatiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative.

Fara planuri de economisire sau investitii majore

Daca in luna octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in octombrie anul acesta sunt vizibile imbunatatiri – numai 6 din 10 dintre cei chestionati manifesta acelasi sentiment negativ. Nici perspectivele nu sunt cu mult mai optimiste, putin peste 40% dintre romani spun ca se asteapta la o inrautatire. ªi la acest capitol se remarca o tendinta pozitiva fata de primele luni de toamna ale anului trecut cand pesimismul romanilor era mai accentuat, peste jumatate declarand la acel moment ca vad o inasprire a acestei situatii in urmatorul an. Un procent de 13% spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatoarea perioada, iar aproape 40% se asteapta sa ramana la fel.

Increderea in stabilitatea locului de munca se situeaza la un nivel foarte scazut fata de lunile trecute ale anului, cu 77% dintre romani care se asteapta ca somajul sa creasca si numai 3% estimeaza o scadere in urmatorul an.
In prezent, romanii nu arata deschidere catre economisire si mari investitii. Doar 15% spun ca vor pune bani deoparte in urmatorul an. Intentiile de achizitie a unui automobil sau a unei locuinte scad si ele de la un trimestrul la altul: 9% dintre respondenti, respectiv 3%, spun ca vor face o astfel de achizitie in urmatorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intentioneaza totusi sa investeasca in imbunatatirea locuintei.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content