
"Incerc intotdeauna sa empatizez cu oamenii din companie"
Dupa 20 de ani petrecuti in grupul Agricola International din Bacau, fiind acolo inca de la inceputurile companiei, Tatiana Cimpoesu spune ca una dintre cele mai importante lectii invatate de-a lungul carierei sale este de a avea rabdare ca lucrurile sa se intample, cat si de a actiona mai putin prin control si mai mult prin impartasirea viziunii de business si orientarea oamenilor in directia potrivita. De altfel, crezul sau cand vine vorba de stilul de management este „Manage less, lead more” - o sintagma, poate, si mai pretioasa in ziua de astazi cand putini manageri indraznesc sa vada dincolo de perioada de supravietuire in criza.
O persoana foarte empatica si atenta la ceea ce se intampla in jurul sau – aceasta este prima impresie pe care ti-o lasa Tatiana Cimpoesu, Vice-Presedintele Agricola si directorul diviziei de carne de pasare din cadrul grupului care reprezinta, de altfel, core business-ul producatorului din Bacau. Intreaga sa cariera se leaga de industria carnii si de Agricola, unde a debutat pe o pozitie de executie la inceputul anilor 90 pentru a ajunge, treptat, in boardul de conducere al grupului, alaturi de alte trei persoane, dintre care o singura femeie.Dupa absolvirea Facultatii de Automatica din Iasi, promotia 1986, primul loc de munca a fost chiar la complexul de procesare a carnii din Bacau devenit ulterior Agricola, in urma procesului de privatizare MEBO (prin care activele unei companii erau vandute salariatilor, la inceputul anilor ’90). La acea data, productia era destinata exportului catre cele mai mari piete din Europa de vest.
Intre timp, industria s-a dezvoltat puternic si, odata cu ea, si businessul Agricola. Pas cu pas, Tatiana Cimpoesu a preluat responsabilitati suplimentare in cadrul grupului de firme din Bacau. Astfel, a ajuns sa coordoneze strategia de dezvoltare, pentru ca in 2009, odata cu reorganizarea grupului pe business unit-uri, sa preia functia de director pe linia de business carne de pasare, intrand astfel in boardul de conducere.
De ce a ales o cariera pe termen lung intr-o singura companie? “Mi-am pus aceasta intrebare de mai multe ori in cei 20 de ani de activitate in cadrul grupului. As spune, in primul rand, pentru ca am avut norocul de a face parte dintr-o echipa de oameni de o calitate umana exceptionala, intr-un mediu care a stimulat permanent initiativa si dialogul deschis. In plus, am avut de la cine invata, iar aici ma refer la persoanele care s-au aflat de-a lungul timpului la conducerea companiei, care au stiut si stiu in continuare sa mentina echilibrul intre profesionalism, fermitate, respect si modestie, oameni cu prestigiu izvorat dintr-o convingere iradianta si din curajul tenace, pe scurt - oameni cu charisma”, afirma Tatiana Cimpoesu.
Cum isi defineste stilul de management?
“Am incercat sa aplic sintagma: «Manage less, lead more». Cu alte cuvinte, am cautat echilibrul just intre managementul clasic bazat pe planificare, control, coordonare si ajustare, si leadershipul care presupune urmarirea viziunii de business, alinierea echipei la aceasta viziune, oferirea de sprijin pentru oamenii din echipa. Pe scurt, incerc sa fiu, mai degraba, un moderator care sa indice corect directia”, subliniaza vice-presedintele Agricola.
Ea mai spune ca incearca intotdeauna sa empatizeze cu oamenii din companie, echipa reunind oameni de varste diferite, cu personalitati diferite, care fac „unitate in diversitate intr-o echipa in care se stimuleaza planul de cariera si de dezvoltare personala”. De asemenea, o intrebare rostita frecvent catre subordonatii sai este: “Ce ar fi daca?”.
“Formam in permanenta oameni tineri. Sunt tot mai multe scoli de management si tot mai putini specialiati adevarati care, in domeniul nostru, cel zootehnic si alimentar isi ating maturitatea profesionala in ani de zile, cata vreme progresul cercetarii stiintifice este uluitor pentru dezideratul final al muncii noastre, acela de a face o hrana sanatoasa”, adauga ea.
In mod fundamental, managerul cultiva adevarul cu orice pret si cere ca, la randul lor, oamenii cu care lucreaza sa respecte principiile stabilite de comun acord.
“Ca manager, cred ca este foarte important sa nu-i plictisesti pe cei din jurul tau, altfel spus sa nu creezi rutina unei comunicari reduse la aceleasi mesaje si sintagme”, mai afirma Tatiana Cimpoesu.
Dupa 26 de ani de activitate, vice-presedintele Agricola spune ca unul dintre lucrurile cele mai folositoare pe care le-a invatat in tot acest timp este de a avea rabdare ca lucrurile sa se implineasca. “Un alt lucru important pe care l-am realizat a fost acela de a nu fi obsedata de munca in sine, ci de a incerca sa fac lucrurile cu placere. Dependenta de munca, ce genereaza un comportament workaholic, este nociva pentru ca pune in dificultate atat persoana respectiva cat si pe cei din jurul sau. Mult mai valoroasa este concentrarea pe rezultate si pe lucrul bine facut”, atrage atentia Tatiana Cimpoesu.
Are convingerea ca un manager nu trebuie sa se opreasca din invatat niciodata. Prin urmare, a urmat de-a lungul timpului mai multe programe de management profesional, ultimul dintre acestea fiind axat pe Strategic Drivers.
“Schimbarea necesita leadership”
Preluarea functiei de director al liniei de business de carne de pasare coincide cu momentul aparitiei primelor efecte ale crizei economice pe piata locala.
Managerul spune insa ca industria in care activeaza si agri-businessul in general sunt mult mai predispuse unui mediu versatil, volatilitatea preturilor fiind generata nu numai din cauza vremurilor, ci si a vremii la modul propriu, existand aici o cutuma a succesiunii crizelor. In cadrul grupului, ceea ce a adus nou criza economica globala este o noua arhitectura a informatiilor mangeriale si un sistem de benchmarking de alerta, atat pentru amenintari cat si pentru oportunitati.
Un alt crez al vice-presedintelui Agricola este acela ca schimbarea necesita obligatoriu leadership, pentru a-i convinge pe oameni sa te urmeze. Ea mai crede ca orice schimbare majora, de esenta, nu trebuie considerata o initiativa sau un program, ci trebuie sa aduca cu ea o noua stare de spirit in organizatie care sa implice angajamentul echipei pe termen lung, un plan strategic, o viziune, termene, responsabilitati si motivatii.
Miza pe diferentiere, in ciuda crizei
In ultimii ani, grupul a raportat cresteri de vanzari de la an la an pe principalele linii de business – carnea de pasare si salamurile - in ciuda declinului consumului. „Agricola implineste 20 de ani. Este astfel o companie matura, iar brandul Agricola este brandul 100% romanesc cu cea mai larga gama de categorii in domeniul alimentar: de la carnea de pasaare, preparate fierte-afumate, salamuri crude-uscate si pana la semipreparate din carne si profduse ready-meal , oua, praf de oua, produse lactate”, sustine vice-presedintele.
„Am ales sa crestem in criza punand accent pe business-urile cele mai profitabile. Astfel, in ultimii trei ani am majorat volumele vandute de carne de pasare cu 50%. La randul lor, volumele vandute de salamuri crud-uscate au crescut cu 60% in acest interval, iar semi-preparatele au avut o rata de dezvoltare de 30%. Pe ansamblu, cifra de afaceri a grupului Agricola a crescut cu peste 30%, pentru 2012 tinta fiind de 140 milioane de euro”, mai afirma Tatiana Cimpoesu.
Mai mult, ea subliniaza faptul ca, in contextul crizei, compania a ales sa mizeze pe diferentiere si pe inovatie, nu pe o strategie rigida de reduceri de costuri. “Inovatia se bazeaza pe deviza: asculta consumatorul, intuieste-i asteptarile sau creeaza-i asteptari noi . «Puiul Fericit » este un bun exemplu in acest sens.
Exista in esenta o cultura a organizatiei bazata pe inovatie, fie ca se refera la arhitectura de business sau direct la sortimentatia de produs si la serviciile pe care le oferim clientilor si consumatorilor nostri, inclusiv prin reteaua proprie de magazine sub brandul Agricola”, adauga vice-presedintele.
“In stransa legatura cu inovatia si grija pentru produsele pe care le oferim consumatorilor nostri stau serviciile logistice, Agricola avand si aici avantajul integrarii intregului lant productie – procesare – distributie, in conditiile in care vorbim de un portofoliu format, majoritar, din produse proaspete. Avem o deviza pe care CEO-ul companiei o repeta cu fermitate si pe care ne straduim sa o respectam: 100% proaspat si ora 7 pe raft”, mai spune Tatiana Cimpoesu.
In criza, au fost inevitabile si deciziile de a renunta la anumiti angajati. “A fost nevoie sa reducem personalul in cateva randuri. Am incercat sa facem acest lucru pe criterii obiective, sporind astfel increderea oamenilor care au ramas in companie”, afirma managerul.
Omul din spatele lansarii celui mai vandut pui Agricola
Lansarea pe piata a unui produs inovator in industria carnii de pasare, “Puiul Familist” (cu patru picioare), a fost ideea Tatianei Cimpoesu, pusa in practica in doar cateva luni datorita deschiderii colegilor de a testa acest nou proiect.
“Uneori, cele mai bune idei ne vin din domenii care nu au nicio legatura cu activitatile in care suntem implicati zi de zi, iar acest lucru mi s-a intamplat si mie cu ideea Puiului Familist: eram intr-o vacanta in care reusisem sa-mi limpezesc mintea si sa ma detasez de problemele din cotidian, iar intr-o dimineata mi-a venit in gand intrebarea: Ce ar fi daca am face un pui cu patru picioare?” Totul a pornit de la o gluma care insa avea in spate o mica frustrare: cu o zi inainte, familia Cimpoesu avusese musafiri si, oricat de mult s-a straduit, nu a reusit sa imparta un pui la patru persoane in mod echitabil.
Ulterior, ideea a generat o sedinta ad-hoc la sediul Agricola, in care persoanele participante au cazut de comun acord ca puiul cu patru picioare ar putea fi un produs puternic diferentiator pe piata. Ideea a fost pusa in practica rapid, fiind necesara doar gasirea unei noi modalitati de ambalare a carcasei standard de pui. Astazi, compania vinde mai mult pui familist decat carcasa traditionala de pui.
Cum arata o zi de lucru obisnuita?
“O zi de lucru placuta incepe cu cafeaua pe care mi-o pregatesc singura la birou si din care imi place sa cred ca imi iau energia pozitiva si inspiratia pentru urmatoarele ore de lucru”, mai spune Tatiana Cimpoesu. Apoi deschide agenda tripartita care, la primul capitol, cuprinde lista de probleme urgente, urmata de lista treburilor importante, cu deadline-urile aferente. „Mai am, de asemenea, o agenda a lucrurilor care reprezinta planurile personale in confluenta cu planurile profesionale. La acest capitol ma intorc zilnic pentru a le revedea si de a-mi stimula gandirea si imaginatia, astfel incat sa pot gasi solutia cea mai buna la problemele cotidiene. Cred ca este foarte important sa ne facem timp pentru a reflecta la motivatiile care ne imping inainte, la ceea ce asteapta ceilalti de la noi, la modul in care trebuie sa ne reinventam”, subliniaza vice-presedintele Agricola.
O carte la care tine foarte mult este romanul “Omul fara insusiri”, scris de Robert Musil, pentru ca realizeaza o introspectie a sufletului uman confruntat cu vremuri tulburatoare.
Despre hobby-uri, Tatiana Cimpoesu spune ca ii place foarte mult sa urce pe munte si, odata ajunsa in varf, sa se bucure de perspectiva. “Este o mica victorie personala care-mi ofera sentimentul de invingere a neputintei si de a lasa deoparte toate grijile, problemele si frustrarile acumulate pe parcursul unui an”.
Adaugă comentariu nou