
Impactul crizei economice asupra comportamentului de consum
In perioada 12 – 24 aprilie 2010, compania Mednet Marketing Research Center a realizat un studiu cantitativ privind impactul crizei economice asupra comportamentului de consum.
Analiza a vizat populatia cu varsta cuprinsa intre 18 – 65 de ani din Bucuresti, dar si din alte orase cu peste 100.000 de locuitori, prin intermediul interviurilor telefonice asistate de calculator (CATI) . Volumul esantionului a fost de 2657 de persoane, iar marja de eroare este de +/- 1,90%.
Potrivit rezultatelor cercetarii, criza economica a afectat 44,0% dintre participantii la studiu din orasele cu peste 100.000 locuitori in mare si foarte mare masura. La polul opus se afla un procent de numai 14,1% dintre respondenti care au declarat ca nu sunt deloc afectati de actuala criza financiara.
Comparativ cu sfarsitul anului 2009, mai exact luna noiembrie, procentul celor care se declara afectati in mare si foarte mare masura de criza este in crestere (de la 36,4% in noiembrie 2009 la 44,0% in aprilie 2010).
Efectele pe care criza economica le-a avut asupra respondentilor se refera la: cresterea preturilor (64,1%), reducerea salariului sau a castigurilor salariale ale respondentului sau ale unui membru al familiei (37,3%), pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (19,3%), pierderea locului de munca de catre respondent sau un membru al familiei (este avuta in vedere familia extinsa) - (17,3%), precum si cresterea ratelor la credite datorita devalorizarii leului (16,2%).
In ceea ce priveste modificarea comportamentului de consum ca efect al crizei, datele studiului releva faptul ca: 34,9% dintre respondenti nu si-au modificat comportamentul de consum, in timp ce 65,1% si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine (47,7% au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica; 8,3% au cumparat produse mai ieftine, dar in aceeasi cantitate; 9,1% au cumparat produse mai ieftine si in cantitate mai mica).
Pentru mai multe informatii, accesati varianta integrala a studiului.
Adaugă comentariu nou