FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > GS1 DataBar versus EAN/UPC

GS1 DataBar versus EAN/UPC

Am inceput in numarul trecut explicarea unui nou cod de bare, destinat produselor greu cantaribile. Cateva din avantajele acestuia, precum si scurte studii de caz, in cele ce urmeaza.

GS1 DataBar este cu peste 50% mai mic decat EAN/UPC astfel ca poate fi folosit la articole mai mici sau la produsele greu de marcat. GS1 DataBar ofera informatii suplimentare GTIN-ului, precum numere seriale sau de lot, fiind singurul cod de bare care contine AI special proiectati sa lucreze cu scanere omnidirectionale, in timp ce EAN/UPC nu o poate face.

Sistemul GS1 de Identificatori de Aplicatie (AI) este un set de elemente de date destinate a fi folosite in codurile de bare (GS1 DataBar, GS1-128, Componenta Compozita, Datamatrix) si in taguri.

Se cunosc mai mult de 100 AI, iar in jur de zece dintre acestia sunt denumiti "chei" - GTIN (articol comercial), GLN (locatii si parti), SSCC (unitati logistice), GRAI (mijloace fixe returnabile), GIAI (mijloace fixe individuale, GSRN (numarul relatiei comerciale), GDTI (tipul documentului), Numarul de Identitate al Expeditiei si Numarul Conosamentului - deoarece se folosesc la cautarea sau inregistrarea informatiilor. Restul sunt atribute ale cheilor precum numere seriale, numere de lot, date de expirare, date de productie, date de ambalare, date recomandate consumului, greutati, marimi, cantitati, tara de origine, tara de procesare, pret pe unitate.

Tiparirea si scanarea codurilor de bare este in mare masura aceeasi. Barele si spatiile simbolurilor GS1 DataBar si EAN/UPC trebuie tiparite la aceeasi marime sau gama de marimi, deoarece dispozitivele optice ale scanerelor au fost proiectate pentru aceste specificatii si trebuie mentinuta calitatea tiparirii. Tehnologia GS1 DataBar 2010 preia echipamentul existent pentru coduri de bare EAN/UPC si sistemele de baza si le adapteaza pentru a raspunde noilor provocari generate de largirea sferei de informatii. Acest lucru este evidentiat de faptul ca multi retaileri au inceput in ultimii ani specificarea cerintelor pentru scanerele capabile sa citeasca GS1 DataBar. Studiile efectuate au demonstrat o calitate a scanarii GS1 DataBar Expandat (de la 18 la 69 cifre) egala sau neglijabil diferita de cea a EAN/UPC (13 cifre).

GS1 DataBar versus EPC

GS1 DataBar si EPC creeaza un nou orizont al informatiilor despre produs, vizibilitate totala pe lantul de distributie, avand ca efect cresterea colaborarii intre partenerii de afaceri. GS1 DataBar este o solutie simpla pentru partenerii comerciali care aspira la o partajare superioara a informatiilor si nu pot justifica o investitie suplimentara, GS1 DataBar constituind tranzitul catre EPC pentru companiile viitorului.

Ambele coduri pot fi folosite in punctele de vanzare daca exista echipamentul adecvat, pot furniza informatii suplimentare GTIN-ului, precum numere seriale sau de lot, au interdictii de utilizare (interferenta cu apa sau metal pentru RFID si contururi neregulate pentru coduri de bare). Spre deosebire de GS1 DataBar, EPC/RFID poate fi citit fara raza vizuala, permite citirea simultana a mai multor tag-uri, iar unele tag-uri pot fi rescrise.

GS1 DataBar este mai putin costisitor de aplicat unui produs decat tag-ul RFID, dar trebuie luati in considerare doi factori: costurile tag-urilor EPC care descresc rapid si reversul costului, beneficiul. Analiza comparativa cost-beneficiu intre GS1 DataBar si EPC depinde de cerintele de afaceri, din moment ce EPC poate face lucruri pe care codurile de bare nu le fac (de exemplu, cu RFID se obtine inventarul in timp real prin citirea mai multor tag-uri simultan).

GS1 DataBar si EPC sunt parteneri firesti, deoarece ambele poarta mai multe informatii despre produse. GS1 DataBar va permite vanzatorilor sa treaca de la identificarea alimentelor proaspete prin coduri interne la identificarea folosind GTIN. GS1 DataBar, ca si EPC, poate purta numere seriale pentru a conferi partenerilor de afaceri vizibilitate la un nivel mai ridicat a produselor (la nivel de produs individual). GS1 DataBar poate servi ca sprijin tag-ului EPC asa cum textul de sub codul de bare sustine codul de bare. Un alt factor important de luat in considerare este acela ca GS1 DataBar ofera proprietarilor de marca alternativa de a trece de la micul cod de bare EAN-8 care nu este compatibil cu EPC.

Ce stim despre codurile matriciale

Data Matrix este o simbologie bidimensionala de sine statatoare, alcatuita din module patrate dispuse in cadrul unui perimetru. Singura versiune de Data Matrix care sustine numerele de identificare ale sistemului GS1 este versiunea ISO pentru Data Matrix - ECC 200 incluzand Function Code.

Datamatrix este unicul simbol matricial aprobat in prezent de GS1 si numai pentru folosirea lui in aplicatii specifice, de exemplu, articole din domeniul sanatatii care nu ajung in puncte de vanzare, marcare directa pe piese, in cazul articolelor mici care nu ajung pe lantul de distributie. Ele sunt de asemenea folositoare producatorilor care trebuie sa codifice diverse informatii la o viteza de tiparire mare sau in activitatea de ambalare. QR Code este o simbologie 2D utilizata initial in industria de automobile japoneza, care s-a raspandit larg si in alte domenii de activitate. Acum este un standard ISO (ISO/IEC 18004) si poate purta numerele de identificare ale sistemului GS1 daca GS1 aproba utilizarea acestui cod. Tinand cont de evolutia viitoare a standardelor aplicabile, QR Code va fi considerat, asemeni codului Data Matrix, corespunzator. Problemele ridicate de utilizarea simbologiilor matriciale se rezuma in special la tehnologia de scanare a acestora. Numai scanerele si sistemele de citire in 2D citesc simbologiile matriciale 2D (Data Matrix, QR Code). Scanerele omnidirectionale utilizate de retaileri  pentru codurile de bare liniare, nu vor putea citi simbologiile 2D.

Studii de caz

A. Informatii despre produs
de la un producator din domeniul alimentar.
Premiza: Nu exista o modalitate convenabila pentru a transmite informatiile achizitorului produsului si nici un instrument comod pentru a face reclama calitatilor produsului in cel mai eficient mod.

Solutie: Aplicarea DataBar sau a codurilor 2D pe ambalajul produsului.
Efect: DataBar sau codurile 2D faciliteaza accesul la web. Clientii pot obtine informatii, precum vizualizarea unei retete, oricand si oriunde este necesar.
B. Cautarea bagajelor si rezervari pe timpul calatoriilor la o agentie de voiaj
Premiza: Prestatorii de servicii din domeniu nu pot asigura rezervari decat pentru perioade limitate de timp. Pe de alta parte, unele persoane isi fac rezervari pe website folosind computerul.

Solutie: Aplicarea DataBar sau a codurilor 2D pe pliante si brosuri.
Efect: Informatiile sunt disponibile 24 de ore din 24. Operarea cu telefoanele mobile este mai simpla decat cea cu un computer. ai in acest caz, DataBar sau codurile 2D creeaza noi oportunitati de afaceri.

C. Afisaj in statii de autobuz cu DataBar sau cu cod 2D de catre o companie de transport.
Premiza: Era necesara o imbunatatire a serviciilor de informatii pentru pasagerii care asteapta in statiile de autobuz, spre exemplu localizarea in orice moment a autobuzului, intarzierea, promovarea transportului cu autobuzul.
Solutie: Afisarea DataBar sau a codurilor 2D in statiile de autobuz astfel incat pasagerii sa poata verifica situatia autobuzului lor folosindu-si telefoanele mobile.
Efect: Utilizarea DataBar sau a codurilor 2D a crescut nivelul de satisfactie al pasagerilor prin disponibilizarea in timp real a informatiilor privind miscarea autobuzelor.

D. Informatii despre restaurante dintr-un site de cautare restaurante. Site-ul de cautare restaurante afiseaza un DataBar sau un cod 2D pentru fiecare restaurant. Prin scanarea acestui cod de pe monitorul calculatorului, utilizatorii pot accesa cu mai multa usurinta pagina web a restaurantului, respectiv de pe telefonul mobil.

Aplicatii ale GS1 DataBar si codului 2D in sistemele de distributie

Pentru a spori eficienta distributiei prin utilizarea ASN (Advanced ship notice, aviz de incarcare a marfurilor) si a etichetelor SCM (etichetelor pentru marcarea cutiilor de expeditie) au fost elaborate regulamente pentru sistem folosind ASN si SCM. Totusi, in tranzactiile actuale, numerosi parteneri de afaceri intampina dificultati la utilizarea ASN. Magazinele specializate care manipuleaza mai multe produse, dar au un numar mic sau mediu de parteneri, care nu intrebuinteaza sisteme ASN, sunt nevoite sa piarda timp indelungat cu procesul de receptionare a marfurilor. Pentru a face fata acestei situatii, se recurge la folosirea codului GS1 DataBar sau a codului 2D pe etichetele SCM si pe facturi. In prezent, in Japonia, industria confectiilor, cosmeticelor, accesoriilor adopta acest sistem folosind codul QR si numarul magazinelor specializate care l-au preluat s-a marit.

Presedinte&CEO, GS1 Romania
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content