
Firmele de logistica se intrec in lansari de servicii
Chiar daca mediul economic inca se resimte dupa anii de criza, piata solutiilor logistice se remarca prin dinamism si efervescenta, principalii jucatori lansand noi servicii pentru a atrage clienti si, implicit, pentru a castiga cota de piata, in conditiile in care Romania este inca departe de Europa de Vest in cazul gradului de utilizare a acestor servicii.
Avand clienti din diferite domenii, inclusiv din retail si industria bunurilor de larg consum, firmele de logistica incearca sa isi plieze cat mai bine serviciile pe nevoile firmelor cliente, in materie de livrari de marfuri paletate.
In aceste conditii, noile solutii oferite clientilor au rolul de a face diferenta si de a le oferi posibilitatea de servicii si mai personalizate, avand in vedere ca piata este inca in formare, cu jucatori internationali care continua sa vina in Romania si firme de logistica stabilite pe plan local care continua sa investeasca in dezvoltarea operatiunilor la nivel national.
Odata cu piata cresc insa atat nevoile clientilor, cat si numarul situatiilor neasteptate. Specializata in sisteme integrate de logistica, OTZ a lucrat de la inceputul acestui an la implementarea unui serviciu national de interventie, denumit OTZ Assistance, capabil sa faca fata situatiilor surpriza care pot aparea de-a lungul procesului de livrare. Serviciul va fi functional incepand cu luna mai in cadrul depozitului companiei din Europolis Park din Bucuresti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie extins si in alte puncte din tara.
„Nu de putine ori, in ultimii ani, am primit solicitari de genul: «Am ajuns la Kaufland cu marfa deplasata de pe paleti si nu ma descarca. Ma puteti ajuta?» sau «Am uitat sa lipim bulina cu promotia 5+1 gratis pe baxurile de apa minerala. Puteti descarca in depozitul dumneavoastra, sa lipiti bulinele si apoi sa livrati, in numele nostru?» In fata acestor situatii de urgenta a trebuit sa actionam rapid ca sa-i scoatem pe clienti din impas. De aici si pana la crearea unui instrument de lucru de sine statator, dedicat, cu o echipa de oameni pregatiti, nu a mai fost decat o simpla decizie de management”, a declarat Mihai Marculescu, directorul comercial al OTZ.
Si Cristian Negrutiu, directorul de logistica al DSV Solutions, este de parere ca in primul rand clientii solicita noi servicii care sa raspunda mai bine problemelor lor, dar si pentru a reduce costurile.
Pe nevoia de reducere a costurilor s-a bazat si Pall-Ex atunci cand a implementat in Romania un nou serviciu. Creat initial ca un serviciu adresat in principal clientilor cu nevoi de distributie fizica de marfa la nivel national, compania britanica a introdus la sfarsitul anului trecut pe piata romaneasca un nou concept de distributie expres a marfurilor paletizate. Acesta presupune crearea si coordonarea unei retele de distributie de marfa paletizata ai caror membri sunt companii locale independente de transport si distributie. In hub-ul central al Pall-Ex Romania, situat la Sibiu, membrii retelei isi schimba intre ei marfurile paletizate pentru o mai mare eficienta a distributiei la nivel national, noul serviciu, fiind destinat in principal partidelor de marfa dimensionate de la unu pana la sase paleti. Astfel, Pall-Ex a ajuns ca, prin retelele europene interconectate, sa puna la indemana membrilor posibilitatea de a oferi clientilor si servicii de transport european, la nivel de palet.
„Ne dorim sa ajungem la cel putin un membru in fiecare judet, ceea ce inseamna ca, de la cei 16 membri din prezent, dupa doi ani vom ajunge la minimum 40. Vrem ca parteneri companiile care cunosc potentialii clienti din zona, care au viziuni antreprenoriale si comerciale potrivite”, a precizat Danor Ionescu, CEO-ul Pall-Ex Romania.
Aliante si extinderi
La randul sau, GEFCO Romania a lansat o serie de servicii noi: de anul trecut, compania ofera servicii de transport premium, servicii logistice dedicate pentru sectorul de electrocasnice si transport maritim catre SUA. In 2012, compania intentionaza sa lanseze un serviciu specializat de vamuire, care presupune specialisti in domeniul vamal si servicii de depozitare sub supraveghere vamala, dar si GEFCO Special, un serviciu de transport urgent cu o echipa dedicata, disponibila in orice moment. Totodata compania ia in considerare deschiderea unei noi locatii in Craiova si analizeaza solutii pentru noi operatiuni in Constanta.
Dupa ce a implementat, anul trecut, pentru anumiti clienti sistemul de aprovizionare „Just In Time” avand ca specific timpul foarte scurt de la lansarea comenzii de aprovizionare si pana la livrarea in zona de buffer stock a fabricii, firma de logistica Wim Bosman lucreaza in acest an la un proiect ce va implica serviciul „Vendor Management Inventory”, care urmareste livrarea rapida si frecventa din stocul furnizorului. Potrivit lui Daniel Tanase, directorul operational al Wim Bosman, noile servicii au rolul de a aduce valoare adaugata unitatilor de productie prin reducerea spatiului necesar stocului de siguranta din zona liniei de productie.
In cazul Whiteland Logistics, intrarea firmei germane Nagel Group in actionariat la jumatatea anului trecut, prin achizitia a 25% din actiuni, a insemnat extinderea gamei de servicii, cu accent pe transportul rutier international. Totodata, compania va lansa anul acesta serviciul de urmarire „track&trace” care va permite clientilor Whiteland Logistics sa poata obtine in orice moment informatii despre livrarile sale, inclusiv sa verifice confirmarile de livrare a comenzilor.
Beneficiind de reteaua Nagel, care se ridica la peste 300 de proiecte logistice de depozitare la nivel de intreaga Europa, transportul se poate face consolidat pana la nivel de depozit regional, unde clientii pot beneficia de servicii logistice similare cu cele oferite in Romania. „De aici si posibilitatea firmelor din Romania de a-si gasi clienti in Europa si de a avea controlul absolut asupra livrarilor, de la momentul plecarii marfii de la usa fabricii pana la clientul final, oriunde s-ar afla acesta”, a precizat Luminita Dobrinoiu, Sales and Marketing Manager la Whiteland Logistics.
La randul sau, FM Logistic a adaugat in ultimul an servicii de depozitare dedicate sectorului pharma, unde specificul de business necesita zone cu segmente de temperaturi diferite. „Pe langa acest serviciu am mai adus un plus transportului intern cu temperatura controlata, unde trailerele achizitionate in ultimul an pot asigura transportul de produse ce necesita temperaturi diferite (trailerul poate fi separat in camere, care pot avea temepraturi dferite una de cealalta), astfel ca prin acest proiect se asigura optimizarea si cresterea indicatorului de umplere a camionului pe destinatie”, a declarat Laurentiu Duica, directorul comercial al FM Logistic.
Externalizarile aduc jucatori noi
„Se poate observa o tendinta de externalizare a serviciilor logistice catre parteneri specializati si cu experienta”, considera Luminita Dobrinoiu.
La randul sau, Catalin Negrutiu (DSV Solutions) apreciaza ca piata serviciilor de logistica este in plina dezvoltare deoarece se afla inca sub nivelul din vestul Europei. Acesta este si motivul pentru care grupuri importante la nivel european au intrat recent pe piata romaneasca, un exemplu in acest sens fiind Pall-Ex, intrat pe piata romaneasca in a doua jumatate a anului trecut.
Un alt jucator de talie internationala intrat recent in Romania este grupul CHEP, controlat de investitori australieni, care a decis sa se extinda in Europa Centrala si de Est prin demararea operatiunilor in sapte piete noi, respectiv Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Lituania, Letonia si Estonia. „Colaborarea cu CHEP permite rezolvarea problemelor legate de administrarea paletilor, simplifica procedurile de logistica, elimina discutiile legate de costuri si imbunatateste legaturile atat cu distribuitorii cat si cu furnizorii”, a afirmat Gabriel Andronescu, Country Manager CHEP Romania.
Interesul pentru serviciile CHEP provine de la companiile care se confrunta cu probleme semnificative privind gestionarea paletilor, din punct de vedere al costurilor si al pierderilor acestora, clientii din retailul modern care au utilizat serviciile companiei in alte tari, multinationalele care detin marci internationale si doresc sa opteze pentru o unica solutie in Europa sau companiile care continua sa isi mute productia din Europa de Vest in tarile din Europa Centrala.
Pe de alta parte, exista noi tendinte si in paletizare. Astfel, paletul traditional (1200mm x 800mm) a evoluat in sub-formate noi, astfel ca jumatatea de palet (600mm x 800mm) si sfertul de palet (400mm x 600mm) sunt noii protagonisti in sistemul de paletizare. Aceste noi formate sunt cunoscute in industrie si ca paleti expozori.
O piata in crestere
Cu mici exceptii, firmele de logistica si-au crescut afacerile anul trecut, desi estimarile pentru 2012 nu mai sunt la fel de optimiste in raport cu performantele de anul trecut. La rezultatele bune din 2011 au contribuit insa, intr-o mare masura, cresterea numarului de servicii oferite, dar si atragerea de noi clienti.
„Situatia economica actuala reprezinta o oportunitate in analiza modelelor de afaceri, in scopul de a reorienta resursele catre activitatile principale si de a lasa deoparte procesele care nu aduc valoare afacerii si care nu contribuie in mod direct la avantajul competitiv al companiilor”, a spus Gabriel Andronescu (reprezentantul CHEP Romania).
Pe de alta parte, cresterea pietei de logistica a insemnat si mai multe investitii realizate in sector. Fiind firme specializate in servicii, operatorii de logistica apeleaza la randul lor la alte firme pentru a se concentra cat mai mult asupra business-ului lor de baza. Strategia este una de tip „light asset”. In consecinta, investitiile sunt minime si doar acolo unde sunt necesare. „In Romania, investitiile semnificative sunt in echipamente de depozit, care vor creste in perioada urmatoare ca urmare a deschiderii noului depozit de 16.000 de metri patrati in zona de vest a Bucurestiului”, afirma Cristian Negrutiu referindu-se la strategia DSV Solutions.
„Dat fiind ca suntem companie fara active, nu facem investitii in flota sau in imobiliare, iar aceasta strategie ne permite sa fim mai flexibili”, spune si Christophe De Korver, Managing Director GEFCO Romania.
La polul opus se afla FM Logistic, care isi construieste pe Autostrada Bucuresti-Pitesti propriul centru. Cand va fi finalizata, platforma va avea 120.000 mp si va fi cea mai mare platforma construita de un operator logistic din tara, in prezent fiind construiti numai 18.000 mp. Totodata compania urmeaza sa achizitioneze, in acest an, 10 semiremorci frigorifice.
Adaugă comentariu nou