
Extinderea IKA in T1, dominata de magazine de mici dimensiuni
Numarul magazinelor inaugurate de lanturile internationale de retail in primele trei luni ale acestui an l-a depasit cu mult pe cel al deschiderilor din primul trimestru al anului trecut. Supermarketurile sunt cele mai multe unitati comerciale inaugurate, acestea cunoscand un reviriment, influentat si de accentul tot mai mare pus pe proximitate, dupa anii de dominatie ai hypermarketurilor.
Retelele de supermarketuri au totalizat 18 deschideri in perioada ianuarie – martie 2012, fata de numai 8 magazine inaugurate in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai multe unitati comerciale, 12 la numar, au fost inaugurate de Mega Image. Alte cinci supermarketuri au fost deschise de lantul Carrefour Market, in timp ce Billa, care trece din nou printr-o perioada cu putine inaugurari, a punctat pe harta un singur magazin. Inca din 2011 ponderea supermarketurilor in totalul vanzarilor din retail a revenit pe crestere.
Potrivit datelor firmei de cercetare GfK Romania, supermarketurile au urcat anul trecut la 14%, la fel ca in 2008, dupa ce in 2009 - 2010 ponderea acestui format de magazine coborase la 13%. Atat retailerul Mega Image, controlat de grupul belgian Delhaize, care urmareste sa-si intareasca pozitia pe piata de retail din Capitala, cat si Carrefour - care a incetinit extinderea pe segmentul hypermarketurilor concentrandu-se, in schimb, pe deschiderea de magazine cu suprafete mai mici de vanzare, au fost retelele care au dus la cresterea in importanta a segmentului supermarketurilor.
Pe de alta parte, cei doi retaileri internationali – Delhaize Group si Carrefour – s-au extins in primul trimestru si prin intermediul magazinelor de proximitate. Mega Image a deschis cinci unitati Shop&Go, pe langa cele zece magazine deja operationale, in vreme ce Carrefour a inaugurat inca doua magazine in franciza, ducand la cinci numarul total al unitatilor Carrefour Express Angst. Niciuna dintre aceste doua retele nu inaugurase magazine in primul trimestru din 2010.
Pentru reteaua Profi, controlata de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, primul trimestru a fost plin de evenimente. Conducerea companiei a tinut sa faca oficiala migrarea Profi de la formatul de discounter la cel de magazine de proximitate printr-o campanie de remodelare si de promovare, inclusiv pe TV. Totodata, lantul de magazine al Enterprise Investors a cumparat in luna februarie cele sase magazine ale retailerului roman Al Comsib din Sibiu, pe care le-a reamenajat si le-a redeschis in luna martie sub brandul Profi. In acelasi timp, lantul de magazine a fost nevoit sa inchida la inceputul anului una dintre unitatile comerciale inaugurate la jumatatea anului trecut.
Putine vesti de la hypermarketuri
Conform datelor GfK, cota de piata a hypermarketurilor a continuat sa creasca in Romania si in 2011, ajungand la 23%, fata de 21% in 2010. Pe viitor insa, ponderea acestui format ar putea sa stagneze sau chiar sa se reduca.
Singurul operator de hypermarketuri care a deschis magazine in primul trimestru al acestui an a fost Kaufland.
Retailerul german cu politica de discount generalizat si-a continuat ofensiva de acoperire geografica a Romaniei prin inaugurarea de hypermarketuri cu suprafete mici de vanzare, de circa 3.000-5.000 mp, in orasele de provincie cu mai putin de 50.000 de locuitori. Astfel, Kaufland a finalizat primul trimestru din 2012 cu patru deschideri, cu una mai putin decat in T1 2011. In schimb, niciunul dintre competitorii sai - Carrefour, Real, Auchan si Cora - nu a deschis vreun magazin in acest interval de timp. Din contra, reteaua Real, controlata de grupul german Metro, a fost nevoita sa puna in luna martie lacatul pe unul dintre cele trei hypermarketuri din Timisoara, ramanand cu numai 24 de unitati comerciale operationale la nivel local.
De altfel, Kaufland tine de ceva vreme capul de afis in privinta deschiderilor de hypermarketuri, retailerul german inaugurand cate 13 hyermarketuri atat in 2010 cat si in 2011, numarul total al magazinelor operate ajungand la finele primului trimestru la 75, in timp ce restul retelelor de hypermarketuri active in Romania detin, cumulat, numai 66 de unitati.
Desi suprafata de vanzare a magazinelor Kaufland este considerabil mai mica decat cea a magazinelor operate de competitorii sai, acest „handicap” s-ar putea transforma in avantaj competitiv, in conditiile in care tendinta care se manifesta pe plan global este de scadere a popularitatii formatelor mari, atat Carrefour cat si retailerul britanic Tesco avand in derulare proiecte de reinventare a conceptului One-Stop-Shop pe care au mizat in anii de glorie ai hypermarketurilor.
Lidl face jocurile in discount
Cele doua lanturi germane de magazine de discount prezente pe piata romaneasca, Lidl (grupul Schwarz) si Penny Market (grupul Rewe), inca mai stau unul langa celalalt cand vine vorba de numar total de magazine operationale. Rewe detine pe plan local 124 de magazine Penny Market si 6 unitati mai mari Penny Market XXL, in timp ce Lidl are 136 de unitati comerciale.
In schimb, in primul trimestru al acestui an au fost deschise numai doua unitati Penny Market fata de 7 inaugurari Lidl. Decalajul de ritm de expansiune dintre cei doi competitori a fost vizibil si in 2011, an in care Penny Market a deschis 12 de magazine, in timp ce Lidl a avut 22 de inaugurari noi, pe langa proiectul de rebranding al magazinelor Plus preluate de la Tengelmann.
Strategia agresiva de extindere Lidl este dublata de un puternic suport financiar alocat pentru promovarea retelei, prin campanii outdoor, pe TV, in presa scrisa si in mediul online, precum si pe cele doua promotii tematice saptamanale cu produse care nu se gasesc in mod obisnuit in magazine de tip discounter.
In ceea ce priveste retele de magazine cash&carry, nicio unitate nu a fost deschisa in primul trimestru al acestui an, atat METRO cat si Selgros concentrandu-se pe optimizarea magazinelor existente, in conditiile in care acest segment de comert a fost afectat puternic de scaderea consumului casnic, si si mai ales de declinul business-ului HoReCa.
„Micul imperiu” din retail s-a prabusit
Lasand la o parte deschiderile marilor retele internationale, retailul romanesc a fost marcat de un mare esec antreprenorial la inceputul acestui an. Ceea ce pentru multi parea previzibil, s-a intamplat: jocul omului de afaceri Dinu Patriciu in retailul romanesc s-a sfarsit prin doua falimente rasunatoare. Atat reteaua Mic.ro, creata de la zero, cat si magazinele MiniMax Discount - preluate in vara anului 2010 de la investitori austrieci - au intrat in faliment. Datoriile celor doua firme catre angajati, furnzori si alte tipuri de creditori se ridica la peste 250 de milioane de euro, suma peste valoarea estimativa a investitiilor in expansiune comunicata de catre reprezentantii retailerului in perioada de glorie a Mic.Ro. Proiectul retailerului roman a fost demarat in primavara lui 2010.
Bilantul deschiderilor la nivelul lunii septembrie a anului trecut, cand procesul de extindere a fost oprit, indica 730 de magazine Mic.ro fixe, 110 unitati Mic.ro mobile si 58 de unitati MiniMax Discount si Macro.
Din acel moment, totul a inceput sa se naruie pe fondul unei acute lipse de lichiditati, magazinele fiind golite cu repeziciune de marfa, insa fara a fi achitate integral restantele catre furnizori. In pragul insolventei Mic.ro, in presa au aparut informatii despre iminenta vanzare a magazinelor catre un mare retailer international, insa acestea nu s-au adeverit.
Adaugă comentariu nou