FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > EUROMONITOR: Perspective economice globale pentru 2010

EUROMONITOR: Perspective economice globale pentru 2010

Economia globala se afla in stadiile incipiente de recuperare dupa evidenta contractie generata de criza economica, dar progresele sunt neregulate. Unele regiuni cunosc deja o revigorare, insa altele continua sa lupte.

Acelasi lucru este valabil si pentru economia mondiala unde multe domenii din sectorul financiar se bucura de revenire, desi inca se resimt probleme serioase. Euromonitor International va prezinta modificarile probabile in peisajul economic la nivel global in 2010.

Economia mondiala a inceput sa creasca din nou, dar recuperarea va fi inegala

Dupa interventia fara precedent a bancilor centrale si a guvernelor, economia globala a inceput sa se consolideze in a doua jumatate a anului 2009. Cu toate acestea, problemele persista in unele parti din Europa de Est si Europa Centrala. Economistii de la FMI au in vedere faptul ca PIB-ul real la nivel mondial a scazut cu 1,1% in 2009, dar prognozeaza o crestere de 3,1% in 2010. In tarile dezvoltate, dupa o contractie de 3,4% in 2009, este asteptata o crestere modesta de 1,3%. Cea mai optimista viziune se refera la economiile emergente si la alte tari in curs de dezvoltare, unde cresterea este estimata la 5,1% in 2010, de la 1,7% in 2009.

Pietele produselor de baza au cunoscut o recuperare rapida, care va fi sustinuta pe termen mediu

Scaderea preturilor materiilor prime, in a doua jumatate a anului 2008, a fost mai rapida si mai abrupta decat in alte perioade de recesiune, in timp ce recuperarea lor este la fel de interesanta. In tarile in curs de dezvoltare, preturile materiilor prime vor fi din ce in ce mai legate de conditiile economice.

In Asia, cererea de marfuri in lumea industrializata se consolideaza inainte ca procesul de recuperare sa se fi incheiat. Un al doilea factor il constituie ambitia Chinei de a-si extinde influenta pe pietele de marfuri din intreaga lume.

Preturile metalelor au crescut cu aproape 60% in a doua jumatate a anului 2009. Luand ca reper cuprul, aurul, plumbul si nichelul, preturile mineralelor ar trebui sa creasca in 2010. Estimarile pentru pretul petrolului sunt rezervate, din cauza excedentului exportatorilor de petrol si ritmului neregulat de recuperare la nivel mondial. Cu toate acestea, pretul petrolului va fi stabil in 2010.

Rata somajului va continua sa creasca in multe tari industrializate

Rata somajului in SUA a crescut mai rapid decat in majoritatea tarilor industrializate mari si mai rapid decat in orice alta perioada de recesiune. Aceasta ar trebui sa atinga varful pana la jumatatea anului 2010.

In Japonia si unele tari europene, companiile prefera, in general, sa reduca numarul de ore lucrate sau sa recurga la norme part-time, inainte de a reduce din forta de munca. Cu toate acestea, somajul va fi acut in tarile in care piata imobiliara si industria constructiilor erau foarte dezvoltate. In Irlanda, de exemplu, somajul va fi 15,9% in 2010 si va depasi 20% in Spania.

Exista informatii limitate cu privire la perspectivele pietei fortei de munca in tarile in curs de dezvoltare si in alte economii emergente. Conditiile de pe pietele fortei de munca din aceste tari sunt variate. Economiile emergente din Europa si fosta Uniune Sovietica vor avea de suferit, inregistrand, probabil, cele mai mari pierderi de locuri de munca in 2010. Intrarile de capital pentru aceste tari isi vor reveni foarte lent, in timp ce datoriile mari in valuta straina pot duce la deprecierea cursului de schimb, care ar putea inabusi aspiratiile exportatorilor.

Recuperarea va fi mai lenta decat in trecut

Factorii de decizie din zona politica au sperat la o forma de recuperare in V, dar aceasta este tot mai putin probabila. Cresterea numarului de credite, nesiguranta locului de munca si adancirea deficitelor de cont curent cantaresc greu in deciziile de consum. In mod real, cheltuielile de consum in tarile industrializate se asteptata sa creasca cu 0,7% in 2010 si, in unele tari din zona euro, acestea s-ar putea chiar comprima.

Inflatia nu ar trebui sa reprezinte o amenintare serioasa pentru revenirea economica. In tarile dezvoltate, cresterile de pret vor fi tinute in frau. De asemenea, se asteapta ca preturile in aceste tari sa creasca cu 1,1% in 2010, mai rapid decat in 2009 (doar 0,1%), dar cu mult sub valorile inregistrate anterior. In tarile in curs de dezvoltare, preturile de consum vor creste cu 4,9% in 2010, comparativ cu 5,5% in 2009. Declinul general este atribuit unor factori variati, inclusiv scaderii preturilor la petrol in urma varfului inregistrat in 2008, precum si efectelor persistente ale recesiunii.

In tarile in curs de dezvoltare, preocuparile de eradicare a saraciei s-au reinstalat. Africa Sub-Sahariana va fi mai grav afectata din cauza contractarii, pentru prima data in acest deceniu, a PIB-ului pe cap de locuitor. Sprijinul donatorilor este redus si este posibil chiar ca acesta sa fie anulat din cauza problemelor bugetare proprii cu care se confrunta tarile dezvoltate.

Eforturile politice de diminuare a efectelor crizei economice vor continua in 2010, dar la un nivel scazut

Majoritatea guvernelor nu isi pot permite sa ofere asistenta suplimentara odata ce sunt puse in miscare programele de stimulare economica. In economiile avansate, actiunile suplimentare sunt descurajate de datoriile imense acumulate, precum si de nevoia de economisire pentru populatia imbatranita. Facilitati fiscale si rata de schimb care erau in prim-planul sistemelor de incurajare au, in prezent, un impact modest asupra activitatiilor economice. Masurile recent puse in aplicare - de exemplu, noile programe guvernamentale de cheltuieli pentru infrastructura - vor avea un impact mai mare, insa dat fiind decalajul cu care au fost puse in aplicare, rezultatele vor fi evidente in 2010 sau chiar mai tarziu.

America de Nord

Economistii se asteapta ca PIB-ul din SUA sa creasca cu 1,5% in anul 2010. Economisti canadieni au estimat o crestere de 2,7% in 2010, in timp ce FMI se asteapta la o recuperare mai slaba transpusa intr-o crestere economica de 2,1%.

Rata somajului in SUA a depasit 10% la sfarsitul anului 2009 si va continua sa creasca pana la mijlocul anului 2010. In Canada, se asteapta ca somajul sa ajunga la 9,2% in 2010. Saltul pe care l-a inregistrat somajul este cauzat in principal de impactului recesiunii asupra fortei de munca, din sectoare cum sunt constructiile si finantele. Rata somajului in America, probabil nu va reveni la nivelul pre-recesiune, pana in 2014.

In SUA, deficitul bugetului general este asteptat sa ajunga la aproximativ 10% din PIB in 2010. Analistii sunt de acord ca, in general, in conditiile acestei cresteri lente, potentialul de expansiune economica a tarii va fi mai mic. Pana in 2014, potentialul de productie a SUA va fi cu aproximativ 6% mai mic decat in cazul in care recesiunea nu ar fi avut loc.

America Latina

In 2009, PIB-ul combinat al tarilor Americii Latine s-a contractat cu 2,9%, desi situatia economiilor dezvoltate din regiune a inceput sa se stabilizeze in a doua jumatate a anului. In 2010 insa, este asteptata o revenire, sustinuta de o crestere de aproape 3%. Tarile exportatoare de marfuri, cum ar fi Brazilia, Chile, Columbia, Mexic si Peru ar trebui sa functioneze mai bine decat regiunea in ansamblul sau, in timp ce importatorii de marfuri se confrunta cu reveniri mai lente. O scadere a incasarilor din turism va limita castigurile in cele mai multe zone din America Centrala si Caraibe. Implicarea Mexicului in Asociatia pentru Liber Schimb in America de Nord (NAFTA) inseamna ca perspectivele sale sunt strans legate de recuperarea sectorului industrial american.

Profitul in urma investitiilor in majoritatea tarilor industrializate va ramane scazut pentru o perioada de timp, fapt ce a determinat investitorii sa caute zone mai sigure din America Latina. Cresterea preturilor materiilor prime va consolida aceasta tendinta. Intrari masive de capital strain pot avea ca rezultat aprecierea monedei, care ar putea crea propriul set de probleme.

Europa Occidentala

PIB-ul combinat al UE a scazut cu 4,2% in 2009. Pentru anul 2010 este estimata o crestere modesta de aproximativ 0,5% desi, in cateva tari - in special, Irlanda, Grecia si Spania - recesiunea va continua. Comisia Europeana estimeaza ca pierderea cumulata in productie de la debutul recesiunii (mijlocul anului 2008) se ridica la cel putin 5% - cea mai profunda si mai ampla recesiune din istoria UE.

Recuperarea la nivelul Europei depinde de factori care vor disparea pe termen mediu. Motivele pentru care aceasta recuperare va fi mai lenta sunt diferite de cele specifice recesiunilor trecute. In primul rand, orice scadere a cererii va fi reechilibrata de o revenire a cererii mondiale. In al doilea rand, daca redresarea la nivelul exporturilor nu este nici puternica, nici prompta, efecte colaterale, pentru ocuparea fortei de munca pe piata interna si consumul privat vor fi, de asemenea, reduse. In cele din urma, necesitatea reducerii cheltuielilor per gospodarie, precum si cresterea somajului vor incetini si mai mult  procesul de recuperare a cheltuielilor de consum.

Oficialii trebuie sa tina in frau cheltuielilor publice, odata ce economiile din regiune sunt in proces de recuperare. Previziunile Comisiei Europene se refera la faptul ca, fara un control mai strict al cheltuielilor, datoria publica a UE ar putea ajunge la 100% din PIB pana in 2014. Nu cu foarte mult timp in urma, in 2007, aceasta insemna doar 66% din PIB regional.

Europa Centrala si de Est

PIB-ul din Europa Centrala si de Est a scazut cu 5,0% in 2009 si FMI previzioneaza o crestere de 1,8% in 2010. Un astfel de rezultat ar fi cu mult sub tendintele istorice, desi pentru cele mai multe tari recesiunea se va sfarsi. Statele baltice sunt o exceptie notabila. In Letonia si Lituania, PIB-ul real va scadea cu 4,0% in 2010, in timp ce Estonia se va confrunta cu un declin de 2,6%.

Investitorii sunt mai prudenti in ceea ce priveste implicarea lor in regiune, acordand o atentie mai mare conditiilor de pe piata interna si eficientei politicilor publice. Reticenta lor se refera la faptul ca una sau mai multe tari s-ar putea confrunta cu un alt acces de volatilitate financiara. Unele tari au datorii foarte mari in valuta, ceea ce poate deveni extrem de costisitor daca rata de schimb sufera modificari.

Economia Rusiei a avut de suferit din cauza dependentei sale de pietele de marfuri. PIB-ul s-a redus cu 7,5% in 2009, in timp ce investitiile au scazut cu aproape 14%. FMI estimeaza o crestere de 1,5% in 2010, dar perspectivele se imbunatatesc pe fondul cresterii preturilor la petrol, ceea ce justifica aprecierile OECD de crestere cu 4,9% pentru anul 2010. Sunt necesare insa mai multe investitii pentru modernizarea utilajelor industriale invechite si a capacitatii de productie. Moscova, spre exemplu, spera sa investeasca 1000 miliarde de dolari, in urmatorii zece ani, pentru imbunatatirea infrastructurii.

Asia Pacific si Australia

FMI estimeaza o crestere de 7,3% pentru tarile in curs de dezvoltare din Asia, in 2010. Intre acestea, in Japonia se previzioneaza o crestere de 1,7% in 2010, dupa un declin mai mare de 5% in anul precedent. Australia si Noua Zeelanda ar trebui sa inregistreze o crestere de aproximativ 2%.

Factorii de decizie se bazeaza pe China si India, considerate forte importante de regenerare in regiune, dar si la nivel mondial. FMI se asteapta ca economia Chinei sa creasca cu 9,0% in 2010 si cea a Indiei, cu 6,4%. OCDE este mult mai optimist, previzionand o crestere de 10,2% in China si de 7,3% in India.

Cheltuielile de consum in China, in prezent, se ridica la aproximativ un sfert din valoarea inregistrata in SUA si Europa, ceea ce inseamna ca exista posibilitati extinse de reechilibrare a cererii la nivel mondial. Cu toate acestea, reechilibrarea cererii globale va implica o parte din economiile emergente si va determina schimbari fundamentale in structura de cheltuieli si economii.

Cu toate ca Asia este in proces de recuperare, efectele recesiunii ar putea dura mai multi ani din cauza ratelor reduse de crestere a productivitatii si a investitiilor. Sub presiunea nevoii de recuperare, guvernele vor fi nevoite sa modifice strategiile de crestere, diminuand dependenta de exporturi si incurajand cererea interna si regionala.

Africa si Orientul Mijlociu

Printre exportatorii de petrol din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, FMI anticipeaza o crestere de 4,1% in 2010. Prognosticul pentru importatori de petrol din Africa sub-sahariana nu este imbucurator, desi pentru aceste tari, ne putem astepta la o crestere de 3,3% in 2010.

Exportatorii de petrol din regiune cumuleaza aproximativ 65% din rezervele mondiale de petrol si 45% din rezervele de gaze naturale. Pretul petrolului a oscilat intre 30 si 40 dolari pe baril la inceputul anului 2009, dar este de asteptat sa depaseasca 70 dolari pe baril pe parcursul anului 2010. Revenirea pretului va duce la o imbunatatire a excedentelor de cont curent.

Printre importatorii de petrol, cererea interna va fi principalul motor pentru revigorarea economica. Cele mai multe dintre aceste tari nu dispun de capacitatea de a lansa programele de stimulare convenite. Ratele de schimb isi vor reveni mai greu, deoarece multi muncitori de peste mari s-au intors deja acasa dupa ce si-au pierdut locurile de munca. Costurile ridicate pentru energie electrica pot fi un alt impediment asupra cresterii economice.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content