FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Este nevoie de actiuni de educare pentru a misca piata

Este nevoie de actiuni de educare pentru a misca piata

Compania de morarit 7 Spice, desprinsa in 2007 din grupul Vel Pitar, are o miza mare pentru urmatorul an: sa dubleze volumele de vanzari pentru faina Grau Intreg. Exista insa si o provocare pe masura: educarea retailerilor si a consumatorilor. „Cine intra primul plateste, practic, pentru educarea pietei. Este un pret destul de mare pe care suntem dispusi sa-l platim pentru ca, daca nimeni nu face acest lucru, piata nu se misca”, afirma Georgian Fuduli, Executive General Manager la 7 Spice.

Magazinul Progresiv: Ce reprezinta Sarbatorile de iarna pentru compania 7 Spice si cum va pregatiti pentru aceasta perioada cu varf de vanzari?
Georgian Fuduli: In general, de Craciun si de Paste inregistram un varf de vanzari, iar curba de crestere apare cu circa trei saptamani inainte de curba ascendenta inregistrata de producatorii de produse de panificatie si comercianti. Comparativ cu o luna obisnuita din an, decembrie ne aduce vanzari in crestere cu circa 20%. Avem un usor excedent de capacitate de productie care ne permite sa facem fata cererii crescute din aceasta perioada.
Gama noastra de produse cuprinde pentru categorii: fainuri standard, fainuri dedicate pe produs si proces, fainuri integrale si mixuri din faina. Mixurile industriale 7 Spice, singurele disponibile pe piata in formula faina plus elemente de mix, contin toate ingredientele necesare obtinerii unui produs finit, dozate in proportii optime; in acest mod, clientii vor reusi sa reduca semnificativ costurile de productie. Pentru segmentul dedicat consumatorilor finali, 7 Spice a lansat inca de anul trecut o serie de fainuri ambalate disponibile, deja, in retele mari de magazine din tara.

Dintre toate acestea, in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna produsele-driver sunt cozonacii, gogosile si painea integrala din faina de grau. Ne bazam, ca si in restul anului, pe solutii integrate foarte personalizate pentru ca nu exista o solutie care sa functioneze la orice client.

M.P.: Aceste solutii integrate vizeaza in special comerciantii? Cu ce tipuri de retaileri colaborati si cum se desfasoara aceasta colaborare?
G.F.: Mix-urile noastre inregistreaza cele mai mari vanzari pe segmentul clientilor retaileri care detin cuptoare de paine in interiorul magazinelor. Cu aceste produse suntem prezenti in toate lanturile internationale de retail, iar in fiecare retea lansam produse noi cel putin o data sau de doua ori pe an, multe dintre ele fiind retete personalizate.
Avem in portofoliu si solutii pentru produsele concept de panificatie, cele care ofera clientului tot ce ii trebuie pentru dezvoltarea unui produs cap-coada: reteta, asistenta tehnologica in ciclul de productie, ambalaj, mecanism de marketing, iar painea pave este un astfel de exemplu. Aproximativ 60% din painea pave fabricata in brutariile retelelor mari de magazine este produsa folosind solutiile 7 Spice. Speram sa crestem aceasta cota de piata.
Avem ca target si comerciantii traditionali, iar aici pot mentiona parteneriatul cu Bacania Veche din Bucuresti, noi fiind furnizorul sau exclusiv de faina si mix-uri pentru prepararea produselor de panificatie. Pe retailerii care detin mici brutarii in interiorul magazinelor incercam sa-i convingem sa colaboreze cu noi facand teste de produs in locatiile lor.

M.P.: Ati lansat recent faina Grau Intreg. Ce investitii au fost realizate in acest proiect si care sunt planurile pentru noul produs?
G.F.: Mizam tot mai mult pe solutiile 100% naturale si investim in dezvoltarea portofoliului in acesta directie. Lansarea fainii Grau Intreg - un produs obtinut 100% din bob de grau macinat, cu denumire protejata – in 2011 este probabil cel mai important proiect de acest gen de pana acum. Investitiile 7 Spice in acest proiect au ajuns la aproximativ un milion de euro. Pentru urmatorul an ne-am propus dublarea vanzarilor pentru noul produs si sunt convins ca vom depune eforturi mari pentru realizarea acestui obiectiv deoarece va trebui sa acoperim si costul educarii pietei. Cine intra primul plateste, practic, pentru educarea pietei. Este un pret destul de mare pe care suntem dispusi sa-l platim pentru ca, daca nimeni nu face acest lucru, piata nu se misca.

Am investit masiv in educarea pietei si in 2006, cand grupul Vel Pitar a decis inlocuirea tuturor aditivilor chimici cu enzime. Enzimele sunt proteine indispensabile organismului uman pe care le gasim in fructe si legume proaspete. La vremea aceea, nimeni nu credea ca eliminarea aditivilor sau a amelioratorilor din paine era posibila, insa la 4-5 ani de la acel moment piata amelioratorilor se diminuase cu 70% pentru ca au fost multe companii de morarit care au imbratisat aceasta idee. La acel moment am reusit sa demontam si mitul ca un produs 100% natural este mult mai scump decat un produs cu aditivi. In general, diferenta variaza intre 10%-20%, insa procentul depinde mult de categorie. O alta provocare pentru noul produs este legislatia prea permisiva din domeniu: in Romania legea nu blocheaza denumirea de faina integrala doar pentru faina obtinuta 100% din grau, asa cum se intampla in tarile din vestul Europei.

Cred ca este important de mentionat si ca, pornind de la faina Grau Intreg, 7 Spice a dezvoltat impreuna cu Vel Pitar painea Grau Intreg, distribuita in prezent in toate canalele de vanzare. Vorbim astfel si de educarea consumatorului in sensul recunoasterii produselor 100% naturale.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content