FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Economisirea in vremuri de criza

Economisirea in vremuri de criza

Un raport al Agentiei Internationale de Energie (IEA) arata ca potentialul de economisire a energiei electrice in Europa de Est este de 40% din totalul consumului. In acelasi raport se apreciaza ca in aproximativ 90% din societatile romanesti nu exista o persoana responsabila cu eficienta energetica.

Pe linia economisirii de energie, desi au fost promulgate legi in acest sens, numarul celor care le aplica este redus. Totusi, s-a observat interesul investitorilor cu privire la sistemele de management de tip BMS (sisteme de automatizare a cladirilor) care au fost dezvoltate pentru reducerea costurilor cu energia. Mai mult, interesul lor se indreapta si asupra conceptelor mai avansate de tip Loss Prevention (prevenirea si reducerea pierderilor), care monitorizeaza toate instalatiile tehnice dintr-o cladire, dar si asupra elementelor specifice de securitate.

Loss Prevention - concept de securitate revolutionar pentru retaileri
Solutiile de diminuare a pierderilor (Loss Prevention) adauga la functiile „clasice” ale unui BMS si elemente noi, cum ar fi: monitorizarea fluxului de persoane (personalul propriu si clientii), supravegherea video, detectia la incendiu, etc., precum si interfete „inteligente” cu POS-uri (casele de marcat). Astfel, pe langa reducerea consumului de energie, se pot face corelatii complexe intre sistemele tehnice, procesele de business si factorii decizionali, astfel incat sa poata fi interpretata in mod logic si eficient o situatie data. Un exemplu in acest sens este monitorizarea temperaturii dintr-o camera frigorifica.

„Un sistem de tip Loss Prevention verifica suplimentar si starea usii (inchis/deschis), intervalul orar (program normal de lucru sau nu), iluminatul (pornit/oprit), astfel incat „vede” daca s-a uitat usa deschisa (consum inutil de energie) sau, mai grav, daca are loc o intrare neautorizata (potential furt). Acelasi sistem poate orienta automat o camera video in directia respectiva si poate trimite un mesaj care contine rezultatul analizei situatiei catre factorul de decizie”, arata Viorel Luta, Director Genaral Adjunct UTI Retail Solutions, unul dintre liderii pietei de sisteme de securitate din Romania.  
Asa cum am aratat mai sus, desi fiecare sistem poate avea automatizare proprie, situatiile reale sunt mult mai complexe, deciziile trebuie luate in functie de starea mai multor sisteme la un moment dat.  In ultimii ani, beneficiarii din Romania inteleg intr?o masura mai mare importanta acestor sisteme, din perspectiva reducerii costurilor de exploatare si eliminarii pierderilor. Astfel, constructiile noi respecta in general standardele internationale (din punct de vedere al proiectarii si executiei), climatizarea (HVAC) fiind un bun exemplu. Insa si solutiile Loss Prevention au un rol esential in reducerea consumului de energie si, implicit, in reducerea impactului cladirii asupra mediului.

Pentru retaileri, in mod traditional, asigurarea securitatii afacerii se rezuma la identificarea surselor de pierdere si la implementarea unui set de masuri (tehnologice si procedurale) de reducere a efectelor. De pilda, in 2006 National Retail Security Survey (SUA) a realizat o clasificare a cauzelor pierderilor din retail in cinci categorii:
- 46,8% - angajati (inclusiv in complicitate cu furnizorii);
- 31,6% - furturi din magazin comise de clienti;
- 14,4% - erori administrative proprii;
- 3,75% - erori ale furnizorilor;
- 2,86% - cauze neidentificate.
Unele statistici cu privire la pierderile in retail arata ca in Europa, la nivelul anului 2007, acestea se ridicau la circa 37 miliarde de dolari anual (sursa: ECR), iar in SUA la aproximativ 41,5 miliarde dolari anual (sursa: US NRSS).

Cum functioneaza solutiile de Loss Prevention
Pentru a contracara pierderile, masurile luate de retaileri includ echipamente, tehnologii si tactici care se adreseaza unuia sau mai multor segmente. De exemplu, sistemele EAS (antenele si tag-urile antifurt) combat furturile din magazine, sistemele de supraveghere video ofera imagini in direct si asigura inregistrarea evenimentelor suspecte din spatiile de vanzare, de receptie marfa s.a. Monitorizarea exceptiilor de la POS are drept scop detectarea fraudelor comise la casele de marcat, iar efectul acestor masuri consta in principal in mentinerea unui grad cat mai scazut al pierderilor, raportat la cifra de afaceri.

Pentru marii retaileri, reducerea cu un procent a pierderilor, aduce un profit impresionant. „Pentru un retailer cu o cifra anuala de afaceri de 1 mili­ard de euro, reducerea pierderilor de la 1,3% (o valoare considerata acceptabila) la 0,8% (o valoare foarte buna) inseamna 5 milioane de euro, bani care se reflecta direct in profitul companiei. O astfel de reducere este posibila numai prin implementarea unor solutii de diminuare a pierderilor, adaptate la specificul fiecarui client” precizeaza Luta. Solutiile de tip Loss Prevention sunt pachete de aplicatii software care asigura respectarea procedurilor, detectarea pierderilor in timp real si prevenirea fraudelor, pe baza urmatoarelor principii:
- detectia: activitatile frauduloase sunt identificate intr-o faza incipienta, ceea ce permite initierea unei investigatii si inceperea unor actiuni preventive.
- consecventa: se monitorizeaza permanent reaparitia unor incidente de securitate cunoscute, in toate procesele operationale, zonele si magazinele, maximizandu?se beneficiile experientei acumulate.
- prevenirea: existenta unui sistem de prevenire a pierderilor; capabilitatile si rezultatele acestuia se fac publice in cadrul organizatiei.
- acoperirea: sunt monitorizate toate segmentele operationale, inclusiv aprovizionarea.

Asadar, solutiile de Loss Prevention asigura o crestere a capacitatii de control cu pana la 100%, permitand analizarea activitatii intregii organizatii, in unele zone chiar in timp real. Rezultatele sunt oferite managementului intr-o forma grafica sugestiva, care evidentiaza depasirea unor praguri critice, modelele sau tendintele urmate de un anumit magazin, departament, proces, produs etc. Clientii care beneficiaza de aceste sisteme remarca efectele pozitive asupra reducerii costurilor operationale, precum si imbunatatirea proceselor decizionale si a fluxurilor tehnologice, care se traduc in eficienta si productivitate.

Informatii oferite de UTI Retail Solutions

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content